Poklapanje kazaljki na satu

PostPoslato: Nedelja, 14. Jun 2015, 09:43
od bobanex
Koliko prodje vremena izmedju dva poklapanja kazaljki na satu (satne i minutne)?

Re: Poklapanje kazaljki na satu

PostPoslato: Nedelja, 14. Jun 2015, 11:29
od desideri
Ovo je baš zanimljiv zadatak. :)
Davno sam ga čuo i sećam se da mi je prva ideja bila da, npr. od poklapanja u ponoć do sledećeg poklapanja prođe [inlmath]65[/inlmath] minuta i "još malo".
Toliko od mene, nadam se da će se još ljudi uključiti.

PostPoslato: Nedelja, 14. Jun 2015, 12:05
od Gamma
Zanimljiv zadatak :)
I ja mislim da treba da prođe [inlmath]65[/inlmath] min i kazaljke se poklope [inlmath]24[/inlmath] puta dnevno.

PostPoslato: Nedelja, 14. Jun 2015, 12:47
od bobanex
Jeste izmedju [inlmath]65[/inlmath] i [inlmath]66[/inlmath] min ali hajde da budemo precizniji :)

PostPoslato: Nedelja, 14. Jun 2015, 13:01
od Gamma
Evo malo i matematike jer ona je uvijek prisutna :mrgreen: Približno [inlmath]65[/inlmath] minuta i [inlmath]27[/inlmath] sekundi.
[dispmath]30t=360t-360[/dispmath][dispmath]t=12(t-1)[/dispmath][dispmath]11t=12[/dispmath][dispmath]t=\frac{12}{11}[/dispmath][dispmath]t=1,09\mbox{ h}[/dispmath][dispmath]t=65,45\mbox{ min}[/dispmath]

PostPoslato: Nedelja, 14. Jun 2015, 13:07
od bobanex
Za [inlmath]12[/inlmath] sati imamo [inlmath]11[/inlmath] poklapanja :)

PostPoslato: Nedelja, 14. Jun 2015, 13:14
od Gamma
Znači ukupno [inlmath]22[/inlmath] poklapanja. Nisam znao za to :( Kazaljka na [inlmath]11[/inlmath] neće se poklopiti nikad.

PostPoslato: Nedelja, 14. Jun 2015, 16:36
od Sinisa
Toliko sam puta sebi ponovio da pri rjesavanju trig. jednacine ne posmatram trig. kruznicu vec trig. funkciju tako da bih i sate "razvio" i posle trazio "preklapanja" za neki odredjeni interval ponavljanja, pri cemu jedna kazaljka ima [inlmath]12\!\times[/inlmath] vecu brzinu od druge...

To bi ovako izgledalo [inlmath]12x=x+12k[/inlmath] gdje je [inlmath]k[/inlmath] neki cio broj i on je prilagodljiv kako bi se jednakost ispostovala... e sad [inlmath]x[/inlmath] se krece od [inlmath]0[/inlmath] do [inlmath]12[/inlmath] iz cega mozemo zakljuciti da postoji samo [inlmath]11[/inlmath] cijelih [inlmath]k[/inlmath] koji postuju tu jednakost... ovo je malo vise fizike tj predjenog puta uvezano sa intervalima trig jednacina :)

PostPoslato: Nedelja, 14. Jun 2015, 17:17
od Gamma
Evo još jedno rješenje. Znamo da pun krug ima [inlmath]360^\circ[/inlmath] a između svaka dva broja ugao je [inlmath]30^\circ[/inlmath]
[dispmath]\frac{t}{12}=t-1[/dispmath][dispmath]t=12t-12[/dispmath][dispmath]11t=12[/dispmath][dispmath]t=\frac{12}{11}h[/dispmath]

PostPoslato: Ponedeljak, 15. Jun 2015, 01:19
od Gamma
Evo malo da se vratimo na ovu temu. Pošto vidim niko ništa ne odgovara. Pa šta mislite? Ja mislim da je ovo moje rješenje tačno.

PostPoslato: Ponedeljak, 15. Jun 2015, 01:22
od bobanex
bobanex je napisao:Za [inlmath]12[/inlmath] sati imamo [inlmath]11[/inlmath] poklapanja :)

Ja ovo rekoh upravo da bih potvrdio da je resenje [inlmath]\frac{12}{11}[/inlmath].

PostPoslato: Ponedeljak, 15. Jun 2015, 01:27
od Gamma
Dobro, ipak je to najjednostavnije sigurno. Kao što vidiš vrtio sam ja i nešto preko uglova i trebalo bi da je tačno kao što ti kažeš :) I ova moja priča na kraju se svodi na isto.

PostPoslato: Ponedeljak, 15. Jun 2015, 18:27
od Daniel
Gamma je napisao:Evo malo da se vratimo na ovu temu. Pošto vidim niko ništa ne odgovara. Pa šta mislite? Ja mislim da je ovo moje rješenje tačno.

Pa nisam odgovarao, jer mi je trebalo baš vremena da dešifrujem kako si došao do tih svojih jednačina.

Da ne bi i ostali koji ovo budu čitali lupali glavu kao što sam ja – pretpostavljam da si do jednačine [inlmath]30t=360t-360[/inlmath] došao tako što si brzine kazaljki izrazio u stepenima na sat i tako dobio da je [inlmath]v_1=30[/inlmath] za malu (tj. pomeri se za [inlmath]30^\circ[/inlmath] za [inlmath]1\mbox{ h}[/inlmath]) i [inlmath]v_2=360[/inlmath] za veliku (tj. pomeri se za [inlmath]360^\circ[/inlmath] za [inlmath]1\mbox{ h}[/inlmath]), pa si to onda uneo u formulu [inlmath]v_1t=v_2t-360[/inlmath], gde je [inlmath]t[/inlmath] vremenski interval između dva uzastopna poklapanja kazaljki, a na desnoj strani si oduzeo [inlmath]360[/inlmath] jer mala kazaljka nakon vremenskog intervala [inlmath]t[/inlmath] „zaostane“ pun krug za velikom...

Slično i u jednačini [inlmath]\frac{t}{12}=t-1[/inlmath], s tom razlikom što si u njoj brzine izrazio u broju krugova na sat i tako dobio [inlmath]v_1=\frac{1}{12}[/inlmath] (mala kazaljka se okrene za [inlmath]\frac{1}{12}[/inlmath] kruga na sat) i [inlmath]v_2=1[/inlmath] (velika kazaljka se okrene za pun krug na sat).

Nadam se da sam ovo pravilno protumačio. Stvarno, kad pišete te formule, napišite i neko objašnjenje kako se do formula došlo.

Ali, čudi me da ste ovoliko komplikovali, a da niko nije iskoristio sasvim jednostavnu činjenicu koju je bobanex napisao,
bobanex je napisao:Za [inlmath]12[/inlmath] sati imamo [inlmath]11[/inlmath] poklapanja :)

pa da je lepo postavio direktnu proporciju:
[dispmath]12\mbox{ h}:11\mbox{ poklapanja}=x:1\mbox{ poklapanje}[/dispmath]
i onda, standardnim rešavanjem proporcije – spoljašnji sa spoljašnjim, unutrašnji s unutrašnjim – za tren oka došao do rezultata [inlmath]x=\frac{12}{11}\mbox{ h}[/inlmath]...

PostPoslato: Ponedeljak, 15. Jun 2015, 18:37
od Gamma
:thumbup: