Misevi

PostPoslato: Ponedeljak, 22. Jun 2015, 13:37
od Jelenna
Evo jedan interesantan zadatak i od mene :)
Misevi su u jednom eksperimentu podvrgnuti dijeti. Svaki mis u jednom obroku treba da unese [inlmath]20\mbox{ g}[/inlmath] bjelancevina i [inlmath]6\mbox{ g}[/inlmath] ugljenih hidrata. Laborant na raspolaganju ima dvije vrste hrane, hranu [inlmath]A[/inlmath] i [inlmath]B[/inlmath]. Hrana [inlmath]A[/inlmath] sadrzi [inlmath]10\%[/inlmath] bjelancevina i [inlmath]6\%[/inlmath] ugljenih hidrata, dok hrana [inlmath]B[/inlmath] [inlmath]20\%[/inlmath] bjelancevina i [inlmath]2\%[/inlmath] ugljenih hidrata. Kako laborant da napravi smjesu, pa da ispuni uslove dijete? :think1:

Re: Misevi

PostPoslato: Ponedeljak, 22. Jun 2015, 15:57
od Sinisa
Dobices dvije jednacine
[dispmath]x+2y=200\\
3x+y=300[/dispmath]
Je li ti potreban postupak, ili znas rjesenje pa si postavila zadatak da se zabavimo ?

PostPoslato: Ponedeljak, 22. Jun 2015, 18:49
od desideri
Sinisa,
molim te da napiseš (i objasniš) rečima šta ti je ovde [inlmath]x[/inlmath] a šta [inlmath]y[/inlmath].

PostPoslato: Ponedeljak, 22. Jun 2015, 18:56
od Sinisa
[inlmath]x[/inlmath] je br. grama [inlmath]A[/inlmath] hrane a [inlmath]y[/inlmath] je br. grama [inlmath]B[/inlmath] hrane...

PostPoslato: Ponedeljak, 22. Jun 2015, 18:58
od Sinisa
[dispmath]x=80\\
y=60[/dispmath]
To su rjesenja tog sistema :)

PostPoslato: Ponedeljak, 22. Jun 2015, 19:07
od desideri
E sada je jasno.
Ovo je, inače, tipičan zadatak na temu primenjene matematike, to jest linearnog programiranja.
No ti si ga, Sinisa, rešio zdravo logički :thumbup:

PostPoslato: Ponedeljak, 22. Jun 2015, 19:12
od Sinisa
Mozda ovakav zadatak bude na prijemnom :) U petak cemo imati probni prijemni, ali rekli su nam da cemo dobiti bodove od onog prijemnog koji bolje uradimo.... to je super :)

PostPoslato: Ponedeljak, 22. Jun 2015, 19:37
od Jelenna
I ja sam radila na isti nacin, ima rjesenje u zbirci i tacno je, [inlmath]80\mbox{ g}[/inlmath] [inlmath]A[/inlmath] hrane i [inlmath]60\mbox{ g}[/inlmath] [inlmath]B[/inlmath] hrane :)

PostPoslato: Ponedeljak, 22. Jun 2015, 20:09
od Sinisa
Ovakve zadatke pogresno uradi 30% brucosa :( a zadatak moze imati primjenu u stvarnom zivotu :)

PostPoslato: Ponedeljak, 22. Jun 2015, 20:55
od desideri
Sinisa,
baš o tome pričam.
Ja sam se najviše u životu bavio primenjenom matematikom, zovu je još i "Operaciona istraživanja" i još kojekako. To je praktična matematika. Ako nema primene u praksi, to je moć bez izražaja, kao i da ne postoji. Ali fundamentalne premise i definicije i teoreme klasične matematke su apsolutna moć.
I sada ih treba primeniti u praksi :)

PostPoslato: Ponedeljak, 22. Jun 2015, 21:04
od Sinisa
Ja bih na prijemnom ispitu zadao najvise zadataka kao sto je ovaj, ovih tekstualnih :)