TED (Technology, Entertainment and Design)

PostPoslato: Petak, 03. Maj 2013, 23:12
od blake
TED (Technology, Entertainment and Design) je globalna mreža konferencija koje vodi Sapling Foundation, pod sloganom "ideas worth spreading" tj. ideje vrijedne širenja.
TED je osnovan 1984. kao jednokratni događaj. Godišnja konferencija započela je 1990., u Montereju u Kaliforniji. TED-ov naglasak djelovanja u početku bili su tehnologija i dizajn, očekivno - u skladu sa svojim korijenima u Silicijskoj dolini.
Eto, to je nešto najosnovnije o ovom super projektu na koji sam naletia na YouTubeu. Postoji više takoreći inačica ove konferencija kao npr. TEDx
Zamislia sam ovo kao temu u kojoj će se postavljati njihovi video sadržaji koji vam/nam se dopadaju :P
Pa eto, ja ću za početak podijeliti tu dvi prezentacije, u prvoj drži govor otac Wolfram Alphe Stephen Wolfram, dok je u drugoj prof. s FESB-a Ivica Puljak.

Re: TED (Technology, Entertainment and Design)

PostPoslato: Subota, 04. Maj 2013, 00:01
od ubavic
Danas je održana TEDx konferencija o CERN-u. Nažalost nisam je odgledao.
Inače postoju više TED sajtova sa snimcima. Ima dosta zanimljivih predavanja o različitim temama koje treba pogledati. Treba i pogledati TED-Ed, a pogotovo snimke koji govore o matematici.

PostPoslato: Subota, 04. Maj 2013, 09:07
od Daniel
Ja bih, kao doprinos ovoj sjajnoj temi, priložio snimak predavanja Voje Antonića na TEDx-u. Voja Antonić, pronalazač, novinar i publicista, kreator je poznatog domaćeg računara „Galaksija“ 1984. godine, autor je nekoliko knjiga, među kojima „Da li postoje stvari koje ne postoje“, veliki je borac protiv sujeverja, praznoverja i ostalih vidova zaglupljivanja narodnih masa i u većini svojih predavanja izloži analizu ovih negativnih društvenih pojava, i to na vrlo zanimljiv i duhovit način.
(Moram reći i to, da sam imao tu ogromnu čast da ga lično upoznam.)

Tema o kojoj govori u ovom klipu je – Veština obmane i samoobmane.

PostPoslato: Subota, 04. Maj 2013, 14:28
od blake
Dobro je ovo.
Evo još jedan - upravo sam otkriva novi umjetni jezik :P

PostPoslato: Utorak, 27. Maj 2014, 23:38
od stevan95
Evo jedne TED prezentacije koju sam nedavno pogledao. Govori o načinima motivisanja ljudi, kako različite vrste motivisanja različito utiču na ljude i kakve to posledice može imati na produktivnost ljudi zavisno od vrste problema pred kojim se nalaze. Sve ovo Dan Pink objašnjava pomoću zanimljivog "The Candle Problem"-a.