Igrica 2048

PostPoslato: Petak, 21. Mart 2014, 16:27
od ubavic
Evo jedna veoma zanimljiva matematička igrica [inlmath]\rightarrow[/inlmath] 2048.
Cilj je sklopiti bar jedan blok vrednosti [inlmath]2048[/inlmath] pomeranjem manjih blokova. Pravila igre su jednostavna: spajanjem blokova sa istom vrednošću, njihove vrednosti se sabiraju i nastaje jedan novi blok. Sa svakim potezom nastaje i jedan blok vrednosti [inlmath]2[/inlmath] na slobodnom mestu. Blokovi se kontrolišu putem WASD dugmića ili strelica na tastaturi.

Pitanje za milion dolara: Postoji li algoritam za optimalno "rešavanje" igrice. :D

Re: Igrica 2048

PostPoslato: Petak, 21. Mart 2014, 18:44
od Daniel
Uf, igrica je prava zaraza. :insane: Podseća me na onu legendarnu igricu Lines, koju smo pre petnaestak godina terali na DOS-u... :)
Najveći skor koji sam uspeo da postignem to je 256...

PostPoslato: Nedelja, 23. Mart 2014, 01:40
od Daniel
Moj best-score dosad. :mhm:

PostPoslato: Nedelja, 23. Mart 2014, 12:12
od ubavic
Igraš, igraš :) Ja moram priznati da mi je high score oko 11000 (najveci blok je imao vrednost 1024). Ali sam zato odigrao sigurno 40-ak partija :)
Koliko vidim, ti pomeraš blokove u sva četri pravca, dok ih ja pomeram levo, desno i ponekad ka gore. Tako mi se na vrhu uvek nalaze blokovi sa najvećom vrednošću.

Mene ovi stepeni dvojke podsećaju više na memoriju i programiranje... :)

PostPoslato: Nedelja, 23. Mart 2014, 12:21
od Daniel
40-ak partija? :shock: A ja mislio da sam ja najzaluđeniji ovom igricom. :D U svakom slučaju, doooobar si. :mrgreen:
Da, pomerao sam ih u sva četiri pravca, ali mi se tvoja taktika čini interesantnom, isprobaću je. :mhm:

PostPoslato: Nedelja, 23. Mart 2014, 14:38
od Milovan
Ja nisam nešto previše pokušavao, ali i meni je najbolji rezultat (nakon dva današnja pokušaja) 512 u najvećem bloku. :D I ja sam blokove pomerao u svim pravcima, mada se nisam vodio nekim algoritmom, više intuitivno. :D

PostPoslato: Sreda, 26. Mart 2014, 03:15
od Milovan
Sad se opet latih igrice, i popravih skor (umalo i da kompletiram jedan blok od 2048, malo je nedostajalo).

blokovi.jpg
blokovi.jpg (64.71 KiB) Pogledano 5585 puta

PostPoslato: Sreda, 26. Mart 2014, 08:15
od Daniel
:text-bravo:
Ža dlaku, šinko... Stvarno, samo da je ova 256-ica u drugom redu bila za jedno polje ulevo, dve 256-ice bi se spojile u 512-icu, pa dve 512-ice u 1024, pa dve 1024-orke u traženu 2048... Zaista si bio nadomak rezultata... :mhm:
Sudeći po koncentraciji visokih brojeva u gornjem redu, vidi se da si se držao Ubaviceve strategije? :)

PostPoslato: Sreda, 26. Mart 2014, 08:55
od Milovan
Jesam, izmedju ostalog, pomerao sam blokove samo u tri smera (kad je to moguce). Ta strategija je stvarno najefikasnija, s tim sto se blokovi ne moraju nuzno nagomilavati gore, isto tako bi se mogli taloziti na dnu recimo (ako bismo izbegavali strelicu navise). :D

PostPoslato: Sreda, 26. Mart 2014, 15:38
od ubavic
Uhhhh... Zamalo. Stvarno svaka čast :bravo:
U pravu si da nije nužno nagomilavati blokove gore.. Zapravo, kad razmislim, logičnije je spuštati "teže" blokove :D Ali to, naravno, nema nikakvog uticaja na igru. Na stranim programerskim sajtovima se dosta diskutovalo o igrici. Čak je i kreiran algoritam za optimalno rešavanje (često i on stane na 1024). Kao što vidite, taj algoritam se razlikuje od našeg algoritma...

Nego, šta mislite o igrici iz matematičkog ugla. Koja je najveća vrednost bloka koji se može dobiti? Koliki je broj najmanjih poteza da bi se dobio blok [inlmath]2^n[/inlmath]? Šta je sa manjim ili većim tablama? itd..

PostPoslato: Sreda, 26. Mart 2014, 17:55
od Milovan
Ok, navukoh se na igru i sad sam dosta vremena proveo pomerajući ove blokove. :) I najzad uspeh! :D

Međutim, tek pomislih da je sve, počeo sam malo da istražujem, i našao dosta zanimljivih stvari u vezi sa ovom igrom, pre svega ovo ovde, gde se nadmašuje cilj igre i postiže broj 4096 (takvo spajanje iziskuje i vremena, klip traje skoro 15 min, a pri tom je 4 puta ubrzan)!

Našao sam i klip sa dvostruko većim rešenjem od ovog prethodnog, ali za to nisam siguran da je merodavno, naprotiv, s obzirom da se prikazuju samo finalna spajanja, a pitanje je kako se (i da li se) moglo doći do pozicije blokova od koje se tu kreće.

Našao sam i neke zanimljive varijacije igre, koje i vama preporučujem da isprobate, pošto ja već počeh da igram to. :D Kad Ubavić već spomenu [inlmath]2^n[/inlmath] varijante, evo nekoliko verzija:
2^16, 2^31 i 2^53.

Spisak još nekih verzija ove igre možete naći ovde.

A sve je krenulo od jedne relativno jednostavne ideje. :)

PostPoslato: Sreda, 26. Mart 2014, 20:42
od ubavic
Bravo još jednom :D Smem li pitati koju si strategiju koristio?
Hvala za link, video sam neke verzije (koje sam hteo kasnije da postavim ovde), ali nisam znao da ih ima ovako punooo :D Po meni, apsolutni pobednici su: Audio 2024, LHC, 1D ....

PostPoslato: Četvrtak, 27. Mart 2014, 01:59
od Daniel
Milovan je napisao:I najzad uspeh! :D

Čestitke i od mene! :D

Koje su ludilo ove megalomanske verzije. :shock: :D Ja pokrenuo [inlmath]2^{16}[/inlmath], čisto da vidim kako izgleda, al' kad sem krenô, nisam umeo da stanem. :mrgreen: Trebalo mi je oko 20-30 minuta (nzm tačno, nisam gledô na sat) da složim jedan blok od 4096 i dalje mi se jednostavno nije dalo kad sam shvatio da sam tek na [inlmath]\frac{1}{16}[/inlmath] puta... :insane:

Al' genijalan je ovaj 1D. :mrgreen: To samo držiš pritisnut UP_ARROW taster i čekaš da auto-repeat odradi svoje. :D Jedino, s vremena na vreme, kad se „zakoči“, pritisneš DOWN_ARROW i zatim opet nastaviš s hold-ovanjem UP_ARROW-a... I za pola minuta si pobednik. :lol:
To me malo podseća na onu 1D-verziju tetrisa, u kojoj ništa ne pritiskaš, već samo gledaš kako ti se skôr nagomilava... :D

PostPoslato: Četvrtak, 27. Mart 2014, 02:14
od Milovan
Što se strategije tiče- koristio sam se ograničenjem u pravcima i tako nagomilavao brojeve, ali usput sam se vodio i idejom nizanja uzastopnih stepena dvojki u susednim blokovima poslednje kolone. Evo klipa koji ilustruje taj pristup:

Što se tih varijacija tiče, one [inlmath]2^n[/inlmath] varijante sa većim tablama su zanimljive, ali pomalo dosadne zbog obimnosti, mnogo poteza napraviš, a i dalje ima brdo posla, jednostavno previše vremena iziskuju.

Ova zamisao sa česticama je baš dobra. :D Ali nezgodno je pomalo, nekako je lakše raditi s brojevima.

1D varijanta je, što Daniel reče, toliko jednostavna da se samo ponekad mora promeniti smer kad ne može u istom. Teško je ne pobediti. Ali, postoji i nešto lakša varijanta ove igre. Ova ovde. :D

PostPoslato: Četvrtak, 27. Mart 2014, 14:25
od ubavic
Slika
Heh :D

Milovan je napisao:... Ali, postoji i nešto lakša varijanta ove igre. Ova ovde. :D

Dosta je lakša. Trebalo mi je samo 3 poteza da je rešim. :mrgreen:

PostPoslato: Četvrtak, 27. Mart 2014, 15:57
od Daniel
ubavic je napisao:Dosta je lakša. Trebalo mi je samo 3 poteza da je rešim. :mrgreen:

Ja nikako n'uspevam da je „razvučem“ na više od jednog poteza. :) Ako je u toj igri cilj rešiti je iz što više poteza, onda si ti definitivno pobednik. :D

PostPoslato: Subota, 29. Mart 2014, 11:04
od Daniel
Se priznaje rezultat ostvaren na mobilnoj aplikaciji? :)

Sedam poteza pre kraja – brojevi su se tako lepo postavili, da sam ovo morao da ovekovečim: :)

Pred sam cilj.jpg
Pred sam cilj.jpg (16.13 KiB) Pogledano 2024 puta

I, naravno, posle sedam poteza:

Cilj.jpg
Cilj.jpg (14.47 KiB) Pogledano 2024 puta

Moram reći da neku posebnu novu taktiku nisam imao – onako lep raspored brojeva na prvoj slici je bila dobrim delom i sreća. ;)

PostPoslato: Nedelja, 30. Mart 2014, 03:37
od Milovan
Tačno na to sam mislio kad sam pomenuo da je jedna od glavnih caka namestiti brojeve u pojedinačnim blokovima jedne ivične kolone (ili vrste) na uzastopne stepene dvojke. Upravo se iz toga najlakše dođe do tražene brojke. :D

Inače, ova igra je postala jako popularna ovih dana- igraju je ljudi na sve strane. :)