Latex unutar postova

PostPoslato: Nedelja, 22. Novembar 2015, 18:27
od gatacki vojvoda
Kako da koristim Latex unutar postova, tj. kako uopste da ga iskoristim, ne mogu nikako da nadjem tu opciju.

Re: Latex unutar postova

PostPoslato: Nedelja, 22. Novembar 2015, 18:35
od Ilija
Kako mislis unutar postova? :D
Za koriscenje Latex-a, postoji detaljno objasnjenje, napisano od strane @Daniela. To je tema Latex – uputstvo, saveti, upravo u kategoriji, gde si i postavio ovo pitanje. Tako da ne znam kako nisi uspeo da vidis.

PostPoslato: Nedelja, 22. Novembar 2015, 18:40
od gatacki vojvoda
Pa na primer kada hocu u jednoj ovakvoj poruci da iskoristim latex, kako da dojem do njega?

PostPoslato: Nedelja, 22. Novembar 2015, 18:45
od Ilija
Pa kao sto rekoh, sve je vec lepo i detaljno objasnjeno u temi koju sam gore linkovao, tako da ne bi bilo lose da to malo procitas. Ukratko kucas izmedju InlineMath i equation tagova, u zavisnosti od toga da li zelis da ti to sto napises bude u istom ili novom redu.

PostPoslato: Nedelja, 22. Novembar 2015, 22:24
od Daniel
Imaš u pomenutom uputstvu čak i screenshot – sa sve crvenim strelicama koje pokazuju na odgvovarajuće dugmiće.

Ali, evo ti i nekoliko primera s odgovarajućim Latex-kodovima:

Površina pravougaonika čije su stranice [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath] iznosi [inlmath]a\cdot b[/inlmath], a njegov obim iznosi [inlmath]2a+2b[/inlmath].
Kôd: Obeleži sve
Površina pravougaonika čije su stranice [inlinemath]a[/inlinemath] i [inlinemath]b[/inlinemath] iznosi [inlinemath]a\cdot b[/inlinemath], a njegov obim iznosi [inlinemath]2a+2b[/inlinemath].

Ako je [inlmath]x=3[/inlmath] i [inlmath]y=4[/inlmath], tada će izraz [inlmath]x^2+\frac{y^3}{5}[/inlmath] iznositi:
[dispmath]x^2+\frac{y^3}{5}=3^2+\frac{4^3}{5}=9+\frac{64}{5}=\frac{109}{5}[/dispmath]
čime smo dobili rezultat [inlmath]\frac{109}{5}[/inlmath].
Kôd: Obeleži sve
Ako je [inlinemath]x=3[/inlinemath] i [inlinemath]y=4[/inlinemath], tada će izraz [inlinemath]x^2+\frac{y^3}{5}[/inlinemath] iznositi:
[equation]x^2+\frac{y^3}{5}=3^2+\frac{4^3}{5}=9+\frac{64}{5}=\frac{109}{5}[/equation]
čime smo dobili rezultat [inlinemath]\frac{109}{5}[/inlinemath].

Nadam se da je, nakon ova dva primera, sad jasnije.

PostPoslato: Nedelja, 22. Novembar 2015, 22:30
od gatacki vojvoda
Hvala Daniele, ali ja kad uzmem da kucam, ovih dugmica nema.

PostPoslato: Nedelja, 22. Novembar 2015, 22:47
od Daniel
Hm, da ne kucaš možda u polju za brz odgovor?

Kad hoćeš da koristiš Latex, moraš da klikneš na dugme „Odgovori“, pa će ti se onda otvoriti nova stranica za pisanje poruke, sa svim potrebnim opcijama.

PostPoslato: Nedelja, 22. Novembar 2015, 22:49
od gatacki vojvoda
Evo sad sam pritisnuo da ti odgovorim i nista mi ne izbacuje. Mozda zato sto sam preko mobilnog?

PostPoslato: Nedelja, 22. Novembar 2015, 23:06
od Daniel
E, pa što to odmah nisi rekao?

Upravo zato. Mada i na mobilnom imaš mogućnost da klikneš na dugme „full-verzija“ i onda će ti se prikazati stranica sa svim opcijama kao i na kompu.

PostPoslato: Nedelja, 22. Novembar 2015, 23:10
od gatacki vojvoda
Aa, sad sam provalio. Hvala velika.