Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ALGEBRA

Jednačina s parametrom – drugi probni prijemni FON 2020.

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Jednačina s parametrom – drugi probni prijemni FON 2020.

Postod marija24 » Petak, 26. Jun 2020, 21:15

Drugi probni prijemni ispit FON – 25. jun 2020.
9. zadatak

9. Proizvod svih vrednosti realnog parametra [inlmath]m[/inlmath], za koje jednačina [inlmath]2x+\frac{m^2-1}{x}=1[/inlmath] ima tačno jedno rešenje, jednak je:
Tačno rešenje je [inlmath]9\over8[/inlmath]
Ovo sam radila tako što sam pomnožila sve sa [inlmath]x[/inlmath] (uz uslov da bude različit od [inlmath]0[/inlmath]), i dobila jednačinu
[dispmath]2x^2-x+m^2-1=0[/dispmath] Da bi postojalo tačno jedno rešenje, diskriminanta treba da bude jednaka nuli, tj.
[dispmath]1-4\cdot2\cdot\left(m^2-1\right)=0[/dispmath] Odavde dobijam da je
[dispmath]m^2=\frac{9}{8}[/dispmath] što znači da je [inlmath]m_1=-\frac{3}{\sqrt8}[/inlmath] i [inlmath]m_2=\frac{3}{\sqrt8}[/inlmath]. Dakle, moje rešenje je ispalo [inlmath]-\frac{9}{8}[/inlmath].
Zaista ne razumem da li su oni uzeli [inlmath]m^2[/inlmath] kao rešenje, što mi nema smisla, ili sam nesto značajno promašila. I dalje, sigurna sam da postoji jedno barem negativno rešenje, ali nikako ne vidim šta mi je promaklo.
P.S. Ovo mi je prvi post, potrudila sam se da poštujem sva pravila :D

Zahvalio se: 3 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Jednačina s parametrom – drugi probni prijemni FON 2020.

Postod Daniel » Petak, 26. Jun 2020, 21:27

Ovaj zadatak krije u sebi jednu opasnu zamku. :)
Da sad ne otkrivam sve, samo ću reći da jednačina može imati jedno rešenje i onda kada je – linearna.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5212 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod marija24 » Petak, 26. Jun 2020, 21:36

:kojik: :kojik: :kojik:

• +1

Postod Emotivac » Petak, 26. Jun 2020, 21:37

Ovaj zadatak je neverovatna zamka.

Tebi se trazi da jednacina ima 1 resenje, i u redu je da si radila preko [inlmath]D=0[/inlmath]

Ali ono sto je fora u ovom zadatku jeste uslov [inlmath]x\ne0[/inlmath]
Da li bi onda diskriminanta mogla biti veca od nule tj. da jednacina ima 2 razlicita resenja od kojih ce jedno resenje biti [inlmath]x=0[/inlmath]??? :think1: Eto ti mali hint necu da ti radim do kraja ako nije neophodno
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 12 puta
Pohvaljen: 24 puta

Postod marija24 » Petak, 26. Jun 2020, 21:58

Sad shvatam otprilike... [inlmath]m[/inlmath] moze biti i [inlmath]-1[/inlmath] i [inlmath]1[/inlmath]... Barem znam na šta još da obraćam pažnju. Hvala!

• +1

Postod Emotivac » Petak, 26. Jun 2020, 22:05

marija24 je napisao:Ovo sam radila tako što sam pomnožila sve sa [inlmath]x[/inlmath] (uz uslov da bude različit od [inlmath]0[/inlmath]), i dobila jednačinu
[dispmath]2x^2-x+m^2-1=0[/dispmath]

Ako trazis korene jednacine
[dispmath]x_{1,2}=\frac{1\pm\sqrt{1-8\left(m^2-1\right)}}{4}[/dispmath] Odavde ces dobiti 2 resenja koja glase
[dispmath]x=\frac{1+\sqrt{9-8m^2}}{4}\;\lor\;x=\frac{1-\sqrt{9-8m^2}}{4}[/dispmath] E sad ako uvrstis [inlmath]x=0[/inlmath] u obe mogucnost dobices
[dispmath]\sqrt{9-8m^2}=-1\;\lor\;\sqrt{9-8m^2}=1[/dispmath] Koren ne moze biti [inlmath]-1[/inlmath] pa zakljucujes da
[dispmath]\sqrt{9-8m^2}=1\\
9-8m^2=1\\
m^2=1\\
\enclose{box}{m=-1}\;\lor\;\enclose{box}{m=1}[/dispmath] Da li je sada jasno :whistle:
Korisnikov avatar

Postod marija24 » Petak, 26. Jun 2020, 22:25

Jasno! :facepalm: Hvala puno :D

Postod Daniel » Petak, 26. Jun 2020, 22:52

@Emotivac, meni nije baš sasvim jasno tvoje objašnjenje, budući da u samom startu treba postaviti uslov da je [inlmath]x\ne0[/inlmath], a ti upravo tražiš vrednosti [inlmath]m[/inlmath] na osnovu [inlmath]x=0[/inlmath], za koje jednačina nije definisana?

Moja sugestija se odnosila na slučaj da se ova naša jednačina svede na linearnu (i da, samim tim, ima jedno rešenje po [inlmath]x[/inlmath]). To će se desiti kada je sabirak [inlmath]\frac{m^2-1}{x}[/inlmath] jednak nuli (što će važiti za [inlmath]m=\pm1[/inlmath]), i tada ćemo imati linearnu jednačinu [inlmath]2x=1[/inlmath], koja, razume se, ima jedno rešenje.

Slična zamka se pojavljuje i u ovom zadatku, pa preporučujem da i na njega bacite pogled.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5212 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Emotivac » Petak, 26. Jun 2020, 23:02

Pa gledaj ovako, ako radis na nacin da jedacina ima 2 razlicita resenje ([inlmath]D>0[/inlmath] nego me je mrzelo to da ispisuje a napomenuo sam joj u postu pre toga. Ti moras da imas 2 razlicita resenja.

E sad ako se u zadatku trazi da jednacina ima 1 resenja je l se slazes sa mnom da ce to biti zadovoljeno kada je [inlmath]x_1=0\;\land\;x_2\ne0[/inlmath].

I ti uzmes da "namestis" da jedno resenje kvadratne bude [inlmath]0[/inlmath] jer to znaci da ce ono morati da otpadne i da ce zapravo resenje jednacine biti samo onaj drugi broj sto nije [inlmath]0[/inlmath] tj. jednacina ce imati samo 1 resenje.

Ti ces dobiti 2 vrednosti parametra [inlmath]m[/inlmath] i oba zadovoljavaju [inlmath]D>0[/inlmath] a s obzirom da [inlmath]D\ne0[/inlmath] nemoguce je da ces dobiti da su oba resenja ista.

Mislim ovako sam uradio i iz prve dobio tacno resenje. Nadam se da razumes kako sam razmisljao.
Korisnikov avatar

• +1

Postod bonko » Subota, 27. Jun 2020, 01:57

Ne kapiram i dalje kako [inlmath]x_1 = 0[/inlmath] uopste moze da vazi kada ne mozemo da delimo nulom?
bonko  OFFLINE

Zahvalio se: 5 puta
Pohvaljen: 1 puta

Povratak na ALGEBRA