Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ALGEBRA

Logaritamska nejednačina

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Logaritamska nejednačina

Postod denzore » Nedelja, 23. Maj 2021, 17:49

Broj cjelobrojnih rješenja nejednačine [inlmath]\log_\frac{1}{3}\log_2(2x-3)\geq-1[/inlmath] je:

U već par kvalifikacionih ispita javlja mi se baš ovakav tip logaritamskih nejednačina koje mi zadaju poteškoće, pregledao sam i po forumu ima sličnih problema koji su zanimljivi ali ništa na ovaj šablon kako bih mogao vidjeti način primjene postupka. Ja sam rješavao na način tako da mi ostane sa lijeve strane [inlmath]\log_2(2x-3)[/inlmath], i rješenje na kraju [inlmath]\frac{3}{2}< x\leq2[/inlmath] za koje vjerujem da nije tačno. Smatram da mi najveću nevolju zadaje [inlmath]-1[/inlmath] desno, što sam pokušavao riješiti ali na kraju ne dobijem opet ispravno rješenje. Nisam siguran više kako da pristupim rješavanju, pokušao sam iz par uglova bez uspjeha.
Korisnikov avatar
denzore  OFFLINE

Zahvalio se: 5 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Logaritamska nejednačina

Postod emi » Nedelja, 23. Maj 2021, 18:48

Obavezno prvo moras da odredis uslove, a oni su:
[inlmath]\log_2(2x-3)>0[/inlmath] i [inlmath]2x-3>0[/inlmath]. Dobije se da je domen: [inlmath]x>2[/inlmath].

Kad smo odredili domen, sad resavamo zadatak.
[inlmath]\log_\frac{1}{3}\log_2(2x-3)\ge-1[/inlmath]
[inlmath]\log_2(2x-3)\le\left(\frac{1}{3}\right)^{-1}[/inlmath]. Ovde se menja znak zato sto je osnova izmedju [inlmath]0[/inlmath] i [inlmath]1[/inlmath]
Posle ces dobiti
[inlmath]2x-3\le8\\
x\le\frac{11}{2}[/inlmath]

Konacno resenje je: [inlmath]x\in\left(2,\frac{11}{2}\right][/inlmath]
emi  OFFLINE

Zahvalio se: 58 puta
Pohvaljen: 56 puta

Re: Logaritamska nejednačina

Postod denzore » Nedelja, 23. Maj 2021, 20:07

@emi Ah, tu je caka, ne znam kako to nisam primijetio.. više puta sam pisao.
Hvala.
Korisnikov avatar
denzore  OFFLINE

Zahvalio se: 5 puta
Pohvaljen: 0 puta

Povratak na ALGEBRA