Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ALGEBRA

Određivanje parametra tako da jednačina ima odgovarajući broj rešenja

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Određivanje parametra tako da jednačina ima odgovarajući broj rešenja

Postod SpacePainter » Četvrtak, 25. Jun 2020, 15:33

Pozdrav!

Odrediti realni parametar [inlmath]m[/inlmath] tako da jednačina ima [inlmath]4[/inlmath] realna i različita rešenja.
[dispmath]x^4+2x^3+mx^2+2x+1=0[/dispmath] Pošto mi je ovaj zadatak bio za domaći u okviru oblasti kvadratna jednačina, odlučila sam da pokušam da je svedem na kvadratnu i onda izračunam kada je diskriminanta te jednačine veća od nule.
Dakle, izraz sam podelila sa [inlmath]x^2[/inlmath], potom se dobije jednačina u kojoj se može izvršiti smena
[dispmath]\frac{1}{x}+x=t[/dispmath] i na osnovu toga se dobija kvadratna jednačina. Međutim, tačno rešenje je navodno [inlmath]m<-6[/inlmath]. Ja ne dobijam to rešenje, tako da mi je bilo koja vrsta pomoći dobrodošla.

Hvala!

Zahvalio se: 2 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Određivanje parametra tako da jednačina ima odgovarajući broj rešenja

Postod miletrans » Četvrtak, 25. Jun 2020, 16:05

Pozdrav, dobro nam došla.

Napiši rešenje koje si dobila. Ideja ti je dobra, pretpostavljam da si prilikom uvođenja smene po automatizmu napisala da je [inlmath]t^2=x^2+\frac{1}{x^2}[/inlmath] što nije tačno. Izvinjavam se ako nisi, ovo je najčešća greška u ovom tipu zadatka. Zato bih te zamolio, baš kao što to kaže i naš Pravilnik, da napišeš svoj postupak, pa da vidimo gde je greška.
Globalni moderator

Zahvalio se: 56 puta
Pohvaljen: 696 puta

Postod SpacePainter » Četvrtak, 25. Jun 2020, 17:05

Hvala na dobrodošlici.
Dakle, nakon deljenja sa [inlmath]x^2[/inlmath] dobija se sledeće:
[dispmath]x^2+\frac{1}{x^2}+2\left(x+\frac{1}{x}\right)+m=0[/dispmath] Uvodim smenu
[dispmath]x+\frac{1}{x}=t\\
x^2+\frac{1}{x^2}=t^2-2[/dispmath] E, sada dobijam sledeću jednačinu:
[dispmath]t^2+2t+m-2=0\\
D=4-4(m-2)\\
D=12-4m[/dispmath] Sada pronalazim kada je [inlmath]D>0[/inlmath]
[dispmath]12-4m>0\\
4m<12\\
m<3[/dispmath] Eto, to bi bio moj postupak.

Postod Daniel » Četvrtak, 25. Jun 2020, 23:28

To da postoje realna i različita rešenja [inlmath]t_1[/inlmath] i [inlmath]t_2[/inlmath] (gde je [inlmath]t=\frac{1}{x}+x[/inlmath]) jeste potreban ali ne i dovoljan uslov da bi zadati polinom imao četiri realna i različita rešenja. Npr. ako je [inlmath]x=i[/inlmath] neka od nula polinoma, tada će biti [inlmath]t=\frac{1}{x}+x=\frac{1}{i}+i=-i+i=0[/inlmath], tj. [inlmath]t[/inlmath] će biti realno iako nisu sve nule polinoma realne.

[inlmath]m<-6[/inlmath] jeste tačno rešenje.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5212 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod SpacePainter » Četvrtak, 25. Jun 2020, 23:43

U redu. Da li mi možeš dati neke početne naznake kako da dođem do tačnog rešenja?

Postod Daniel » Četvrtak, 25. Jun 2020, 23:48

Nakon postavljanja uslova da kvadratna jednačina po [inlmath]t[/inlmath] ima realna i različita rešenja, odredi vrednosti tih rešenja ([inlmath]t_1[/inlmath] i [inlmath]t_2[/inlmath]), a zatim vrati smenu, tj. [inlmath]\frac{1}{x}+x[/inlmath] izjednači s tim rešenjima po [inlmath]t[/inlmath], a zatim postavi uslov da su ta rešenja po [inlmath]x[/inlmath] realna i različita.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5212 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod SpacePainter » Petak, 26. Jun 2020, 00:49

Hvala puno!

Povratak na ALGEBRA