Frank je napisao:Stvarno mi nije jasno kako je moguće kvadrirati nejednačinu bez postavljanja uslova da su obe strane nejednakosti istog znaka? Verovatno te nisam nešto najbolje razumeo.
Nisam govorio o kvadriranju, govorio sam o tome da iz [inlmath]\sqrt[4]{9-x}>\sqrt3-\sqrt{x+3}[/inlmath] ne sledi [inlmath]\sqrt3-\sqrt{x+3}\ge0[/inlmath].
A što se tiče kvadiranja, nakon što konstatuješ da je za [inlmath]\sqrt3-\sqrt{x+3}<0[/inlmath] nejednačina uvek zadovoljena, možeš bez ikakvih problema kvadrirati bez postavljanja uslova [inlmath]\sqrt3-\sqrt{x+3}\ge0[/inlmath], jer svakako nećeš dobiti „višak“ rešenja (ona rešenja koja bi u nekoj drugoj situaciji predstavljala višak, ovde će zapravo pripadati onom slučaju [inlmath]\sqrt3-\sqrt{x+3}<0[/inlmath]).
No, ako ti je sve ovo previše zbunjujuće, uvek možeš pre kvadriranja razdvojiti na podslučaj [inlmath]\sqrt3-\sqrt{x+3}<0[/inlmath] (tada je nejednačina automatski zadovoljena) i na podslučaj [inlmath]\sqrt3-\sqrt{x+3}\ge0[/inlmath] (tada možeš „mirne duše“ kvadrirati).
@Srdjan01
Da, upravo na taj način sam i mislio kad sam spomenuo analizu funkcije. (BTW sve je sasvim u skladu s pravilnikom, zašto ne bi bilo?) S tim, da može i bez traženja ekstrema, dovoljno je naći drugi izvod, pokazati da je on negativan na celom tom intervalu, što će reći da je grafik funkcije na celom intervalu konkavan odozdo. Samim tim, pošto je funkcija na tom intervalu i neprekidna, ne može postojati tačka unutar tog intervala u kojoj funkcija ima vrednost koja je manja od obe vrednosti na granicama intervala. Iz toga sledi da se minimalna vrednost nalazi u nekoj od granica tog intervala (ili u obe).
Inače, zaista nema potrebe računati ovo korenje (uostalom, šta ako nam digitron i nije pri ruci?)
Srdjan01 je napisao:[dispmath]f(-3)=\sqrt[4]{12}\approx1.861209718\\
f(9)=2\cdot\sqrt3\approx3.464101615[/dispmath]
Ako želimo da ih uporedimo sa [inlmath]\sqrt3[/inlmath], to možemo lepo učiniti kvadriranjem – pošto je za pozitivne brojeve kvadratna funkcija monotono rastuća, onda će kvadrat većeg broja biti veći od kvadrata manjeg broja (i obratno). Naravno, isto važi i za [inlmath]4.[/inlmath] stepen: [inlmath]\left(\sqrt[4]{12}\right)^4=12>9=\left(\sqrt3\right)^4\;\Longrightarrow\;\left(\sqrt[4]{12}\right)^4>\left(\sqrt3\right)^4\;\Longrightarrow\;\sqrt[4]{12}>\sqrt3[/inlmath]
Za [inlmath]f(9)=2\cdot\sqrt3[/inlmath] se i bez kvadriranja vidi da je veće (i to dvaput veće) od [inlmath]\sqrt3[/inlmath].