Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ALGEBRA

Logaritamska jednačina

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Logaritamska jednačina

Postod Acim » Ponedeljak, 23. Novembar 2020, 11:50

Pozdrav,
Imam nedoumicu u vezi logaritamske jednačine (Veneova zbirka 1283. zadatak)
[dispmath]\log_\sqrt2\left(x\right)\cdot\log_2\left(x\right)\cdot\log_{2\sqrt2}\left(x\right)\cdot\log_4\left(x\right)=54[/dispmath] Jedno rešenje je [inlmath]x=8[/inlmath] a drugo [inlmath]x=\frac{1}{8}[/inlmath]

E sad, pokušao sam da sve svedem na osnovu [inlmath]2[/inlmath];
[dispmath]2\log_2\left(x\right)\cdot\log_2\left(x\right)\cdot\frac{2}{5}\log_2\left(x\right)\cdot\frac{1}{2}\log_2\left(x\right)=54[/dispmath] Iz ovoga sam izvukao smenu da je [inlmath]\log_2\left(x\right)=t[/inlmath]

I dobija se:
[dispmath]2t^2\cdot\frac{2}{5}t\cdot\frac{t}{2}=54[/dispmath] Što je na kraju dalo rezultat:
[dispmath]t^4=135[/dispmath] što nije imalo smisla pa mi nije jasno gde sam pogrešio.
Acim  OFFLINE

Zahvalio se: 221 puta
Pohvaljen: 55 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Logaritamska jednačina

Postod miletrans » Ponedeljak, 23. Novembar 2020, 12:16

Pogrešio si kod trećeg činioca, [inlmath]2\sqrt2=2^\frac{3}{2}[/inlmath], a ne [inlmath]2^\frac{5}{2}[/inlmath] kao što si ti napisao.

Inače, nema potrebe (barem u ovom zadatku) za svim ovim zagradama unutar logaritma. Naravno, zapis sa zagradama je potpuno tačan, ali je i kraće i preglednije pisati [inlmath]\log_2x[/inlmath] nego [inlmath]\log_2\left(x\right)[/inlmath].
Globalni moderator

Zahvalio se: 56 puta
Pohvaljen: 696 puta

Re: Logaritamska jednačina

Postod Acim » Ponedeljak, 23. Novembar 2020, 12:41

Hvala puno, sada sam uspeo da ga rešim! :D
Ps, pišem tako po navici, al opet jeste preglednije samo [inlmath]x[/inlmath] pisati.
Acim  OFFLINE

Zahvalio se: 221 puta
Pohvaljen: 55 puta

Povratak na ALGEBRA