Na skupu [inlmath]G = \left\{ (a, m) | a\in \mathbb{Q}\setminus \left\{0\right\}, m\in \mathbb{Z} \right\}[/inlmath] definisana je operacija [inlmath]\ast[/inlmath] sa:
[dispmath](a, m)\ast (b, n) = \left ( \frac{ab}{4}, m+n-1 \right ) , a, b \in \mathbb{Q}\setminus \left\{0 \right\}, m, n \in \mathbb{Z}[/dispmath]
Potrebno je proveriti 5 stvari:
1. Zatvorenost
2. Asocijativnost
3. Neutral
4. Inverz
5. Komutativnost (za Abelovu)
Ono što meni nije najjasnije je kako je formulisan zadatak, moram da istovremeno proveravam dva različita skupa?
1.1 Za [inlmath]a, b \in \mathbb{Q}\setminus \left\{0 \right\}[/inlmath]: Pretpostavim suprotno da postoje [inlmath]a, b \in \mathbb{Q}\setminus \left\{0 \right\}[/inlmath] tdj. [inlmath]a\ast b = 0[/inlmath]. Dakle [inlmath]\frac{ab}{4} = 0 \rightarrow ab = 0 \rightarrow a = 0 \vee b = 0[/inlmath]
1.2 Za [inlmath]m, n \in \mathbb{Z}[/inlmath]: Trivijalno važi, nema šta da se pokazuje jer nema 'rupa' u domenu.
2. Ovde sam već zbunjen, jel moram da napravim treći par poput [inlmath](c, r)[/inlmath] i onda pokažem da je [inlmath](a, m) * \left ( (b, n) * (c, r) \right ) = \left ( (a, m) * (b, n) \right ) * (c, r)[/inlmath]??
3. Opet imam nedoumice: [inlmath](a, m)\ast (e, e) = (a, m) \rightarrow \left ( \frac{ae}{4} = a, m+e-1 = m \right )[/inlmath] i dobijem dva neutralna elementa? [inlmath]e = 4 \wedge e = 1[/inlmath]
4. Iz ovoga će slediti inverzi: [inlmath](a, m)\ast (a^{-1}, m^{-1}) = (e, e) \rightarrow[/inlmath] Dalje sam dobio [inlmath]a^{-1} = \frac{16}{a} \wedge m^{-1} = 2 - m[/inlmath] i oba vratio nazad da proverim.
5. Komutativnost je trivijalna.
Da li je sve ovo dobro ili sam negde pogrešio? Prvi put se susrećem sa ovako definisanom grupom pa je moguće da sam nešto protumačio pogrešno.