Wolfram Alpha

PostPoslato: Četvrtak, 17. Januar 2013, 14:49
od eseper
Ne spada pod klasične softvere, ali je sigurno vrijedno pažnje.

http://www.wolframalpha.com/

Računa sve živo i neživo, ispisuje grafove itd. Isprobajte! :D

Re: Wolfram Alpha

PostPoslato: Četvrtak, 17. Januar 2013, 15:29
od PocetnikSRB
*Isprobajte

Da, super je :)

PostPoslato: Četvrtak, 17. Januar 2013, 18:28
od Daniel
U, extra! :thumbup: Sad možemo da gasimo forum, više nam nije potreban. :mrgreen:

Zezam se, super što si otvorio ovu temu, ja planirao već neko vreme, al' nikako da se nakanim... :techie-hourglass:

Wolframalpha hvale po svim forumima, isprobao sam ga i cool je skroz. Ja sam ipak, više po nekoj navici, ostao veran jednom starom offline programčetu, Derive, uz pomoć kog crtam sve one grafike funkcija i proveravam sve dobijene rezultate zadataka pre negoli ih objavim... pisaću o njemu o tom potom u posebnoj temi, pošto je ovo ipak tema za Wolfram. :mhm:

PostPoslato: Sreda, 13. Februar 2013, 02:02
od Daniel
Da ne bude da ga samo hvalimo... Sad sam mu, rešavajući jedan zadatak, našao jednu, po meni, neoprostivu grešku...

Ukucajte u Wolfram funkciju [inlmath]\frac{1}{x}[/inlmath] i pogledajte šta će vam prikazati kao integral te funkcije. Umesto očekivanog [inlmath]\ln\left|x\right|+c[/inlmath], što bi bio ispravan rezultat, prikazaće izraz bez apsolutne vrednosti. Fail.

PostPoslato: Sreda, 13. Februar 2013, 14:42
od Milovan
Hm, deluje neverovatno da o tako nečem nisu vodili računa... Ipak je sve i svašta menjano i usavršeno kod njih tokom ovih godina, ne znam zašto se dešava ovo.

Jedino što mi pada na pamet je da je u nekim drugim zemljama konvencija sa zapisivanjem malo drugačija... Jasno je da je logaritam definisan samo za pozitivne vrednosti numerusa, pa se možda apsolutna zagrada podrazumeva, ali ne piše.

PostPoslato: Četvrtak, 14. Februar 2013, 22:53
od Daniel
Proguglao sam malo, to pitanje je već postavljeno (i objašnjeno) ovde.

Ukratko, izgleda da je to namerno urađeno, zbog kompleksnog domena u kome je logaritam negativnog broja definisan [inlmath]\left(\ln\left(-1\right)=\ln e^{i\pi}=i\pi\right)[/inlmath] i u kome bi upotreba apsolutne vrednosti dovela do pogrešnog rezultata. Mada, po meni, ovako se pravi greška u realnom domenu, koji se ipak, kad su logaritmi u pitanju, daleko češće koristi... :?