Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA NIZOVI I REDOVI

2001. clan aritmetickog niza

[inlmath]a_1,\:a_2,\:...\:a_{n-1},\:a_n[/inlmath]
  • +1

2001. clan aritmetickog niza

Postod _Mita » Subota, 29. Jun 2013, 13:06

Ako se zbir [inlmath]n[/inlmath] clanova aritmetickog niza moze dobiti po formuli [inlmath]S_n={(n+1)}^2-1[/inlmath], onda je [inlmath]2001.[/inlmath] clan niza jednak?

Ja sam pokusao da izjednacim datu formulu sa formulom [inlmath]S_n=\frac{n}{2}\cdot(2a_1+(n-1)\cdot d)[/inlmath]. I dobio
[dispmath]\frac{n}{2}\cdot(2a_1+(n-1)\cdot d)=n^2+2n\cancel{+1}\cancel{-1}[/dispmath][dispmath]\frac{n}{2}\cdot(2a_1+(n-1)\cdot d)=n\cdot (n+2)[/dispmath][dispmath]\frac{n}{2}\cdot(2a_1+(n-1)\cdot d)=\frac{n}{2}\cdot (2n+4)[/dispmath]
Nakon toga sam podelio jednacinu sa [inlmath]\frac{n}{2}[/inlmath]:
[dispmath]2a_1+(n-1)\cdot d=2n+4[/dispmath]
Kada sam uzeo vrednost [inlmath]n=1[/inlmath] dobio sam:
[dispmath]2a_1=6\\
a_1=3[/dispmath]
A onda sam uzeo [inlmath]n=2[/inlmath] i dobio:
[dispmath]d=2\\
a_{2001}=4003[/dispmath]
Da li je ovaj postupak dobar? Sumnjivo mi je zato sto nisam do sada radio zadatke na ovaj nacin :)
Korisnikov avatar
_Mita  OFFLINE

Zahvalio se: 46 puta
Pohvaljen: 37 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: 2001. član aritmetickog niza

Postod forzajuve » Subota, 29. Jun 2013, 13:59

Postupak je dobar, a to mozes i da proveris.
Posto si dobio da je [inlmath]a_1=3\quad d=2[/inlmath] znaci imamo niz [inlmath]3,5,7,9,11\dots[/inlmath]
E sad u zadatku kaze da zbir svih clanova moze da se racuna i po formuli:
[dispmath]S_n=(n+1)^2-1[/dispmath] pa racunamo samo za prvih pet clanova (da napomenem, mi ne znamo koliko ima clanova - uzimamo npr. prvih pet clanova samo da proverimo - ti mozes da uzmes i vise clanova radi provere)
[dispmath]S_n=(5+1)^2-1=35[/dispmath]
Zatim proveris i sa formulom:
[dispmath]S_n=\frac{n}{2}[2a_1+(n-1)d][/dispmath][dispmath]S_n=\frac{5}{2}[6+(5-1)2][/dispmath][dispmath]S_n=\frac{5}{2}[6+8][/dispmath][dispmath]S_n=\frac{5}{2}\cdot 14[/dispmath][dispmath]S_n=35[/dispmath]
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 115 puta
Pohvaljen: 103 puta

Postod _Mita » Subota, 29. Jun 2013, 14:04

Provera nije problem, mene je mucilo samo ovo uzimanje razlicitih vrednosti za [inlmath]n[/inlmath], ali ako kazes da je dobro super :D
Korisnikov avatar
_Mita  OFFLINE

Zahvalio se: 46 puta
Pohvaljen: 37 puta

• +1

Postod Daniel » Subota, 29. Jun 2013, 16:33

Potvrđujem Forzin odgovor. :mhm: Broj [inlmath]n[/inlmath] nam ne predstavlja broj članova niza (niz može imati i beskonačno članova), broj [inlmath]n[/inlmath] samo koristimo da bismo izračunali sumu prvih [inlmath]n[/inlmath] članova niza koje posmatramo.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

• +1

Re: 2001. clan aritmetickog niza

Postod Frank » Utorak, 05. Maj 2020, 22:16

Ostaviću jos jedan način na koji bismo mogli uraditi ovaj zadatak iz ove teme. Ovaj postupak je malo brzi od gore navedenog, pa neće biti loše da i njega imamo na forumu.
U formulu [inlmath]S_n=(n+1)^2-1[/inlmath], da bismo odredili koliko iznosi prvi član niza, umesto [inlmath]n[/inlmath] pišemo [inlmath]1[/inlmath]. Dakle [inlmath]S_1=a_1=3[/inlmath]. Zbir prva dva člana niza cemo odrediti kada u formulu [inlmath]S_n=(n+1)^2-1[/inlmath], umesto [inlmath]n[/inlmath] pišemo [inlmath]2[/inlmath]. Dobijamo da je zbir prva dva člana [inlmath]8[/inlmath], pa je [inlmath]a_2=8-a_1=5[/inlmath]. Sada imamo vrednosti dva uzastopna člana niza, pa mozemo Izračunati razliku niza, [inlmath]d=a_2-a_1=2[/inlmath]. Imamo prvi član i razliku niza tako da mozemo odrediti bilo koji član.
[dispmath]a_{2001}=3+(2001-1)\cdot2\\
a_{2001}=4003[/dispmath]
https://SecreLocal.com - Chat Meet Girls - No Selfie - Anonymous Adult Dating - Secret Chat Dating
Frank  OFFLINE

Zahvalio se: 223 puta
Pohvaljen: 383 puta

Povratak na NIZOVI I REDOVI