Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA NIZOVI I REDOVI

Suma niza – matematicka indukcija, FTN zbirka zadatak 3.

[inlmath]a_1,\:a_2,\:...\:a_{n-1},\:a_n[/inlmath]

Suma niza – matematicka indukcija, FTN zbirka zadatak 3.

Postod Odd one out » Sreda, 21. Maj 2014, 04:05

Dokazati da je [inlmath]\displaystyle\frac{1}{2}+\frac{1}{4}+\cdots+\frac{1}{2^{n-1}}=\frac{2^{n-1}-1}{2^{n-1}}[/inlmath] za svako [inlmath]n\geq2[/inlmath].

da li ovde posle testiranja za [inlmath]T(2)[/inlmath] treba da se ubaci u sledeci [inlmath]T(n+2)[/inlmath] ili [inlmath]T(n+1)[/inlmath] da bi se dokazalo,probao sam oba ali mi nije uspelo!

Zahvalio se: 35 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Suma niza – matematicka indukcija, FTN zbirka zadatak 3.

Postod ubavic » Sreda, 21. Maj 2014, 07:54

Odd one out je napisao:da li ovde posle testiranja za [inlmath]T(2)[/inlmath] treba da se ubaci u sledeci [inlmath]T(n+2)[/inlmath] ili [inlmath]T(n+1)[/inlmath] da bi se dokazalo,probao sam oba ali mi nije uspelo!

Potrebno je dokazati za svaki [inlmath]T(n+1)[/inlmath]. Da je u zadatku naznačeno, na primer, da pretpostavku treba dokazati za sve parne [inlmath]n[/inlmath], onda bismo stavljali [inlmath]T(n+2)[/inlmath]. Evo ceo zadatak:

[inlmath]1.[/inlmath]
[dispmath]\sum_{k=2}^2\frac{1}{2^{k-1}}=\frac{1}{2}=\frac{2^{2-1}-1}{2^{2-1}}[/dispmath]
[inlmath]2.[/inlmath]
[dispmath]\sum_{k=2}^n\frac{1}{2^{k-1}}+\frac{1}{2^{(n+1)-1}}=\frac{2^{n-1}-1}{2^{n-1}}+\frac{1}{2^n}=[/dispmath][dispmath]\frac{2\cdot\left(2^{n-1}-1\right)}{2\cdot 2^{n-1}}+\frac{1}{2^n}=\frac{2^{(n-1)+1}-2}{2^{(n-1)+1}}+\frac{1}{2^n}=[/dispmath][dispmath]\frac{2^n-2}{2^n}+\frac{1}{2^n}=\frac{2^n-2+1}{2^n}=[/dispmath][dispmath]\frac{2^{(n+1)-1}-1}{2^{(n+1)-1}}=\sum_{k=2}^{n+1}\frac{1}{2^{k-1}}[/dispmath]
ubavic  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 388 puta
Pohvaljen: 648 puta

Re: Suma niza – matematicka indukcija, FTN zbirka zadatak 3.

Postod Odd one out » Sreda, 21. Maj 2014, 08:08

hvala

Zahvalio se: 35 puta
Pohvaljen: 1 puta

Povratak na NIZOVI I REDOVI