Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA NIZOVI I REDOVI

Brojevi djeljivi sa 3

[inlmath]a_1,\:a_2,\:...\:a_{n-1},\:a_n[/inlmath]

Brojevi djeljivi sa 3

Postod Daksi » Petak, 05. Jun 2015, 11:02

Zadatak glasi izracunati zbir prvih [inlmath]50[/inlmath] brojeva djeljivih sa [inlmath]3[/inlmath]? Mislim da je ovo aritmeticki niz, ali ne mogu da ga postavim, jer trebaju biti samo djeljivi sa [inlmath]3[/inlmath]. Ako moze neko samo da mi postavi? Ja sam pokusala sa [inlmath]n+2[/inlmath], ali nisam znala uraditi.
Daksi  OFFLINE

Zahvalio se: 7 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Brojevi djeljivi sa 3

Postod Sinisa » Petak, 05. Jun 2015, 11:15

[inlmath]3,6,9,12\ldots,\;a_1=3,\;d=3[/inlmath] zadnji broj djeljiv sa [inlmath]3[/inlmath] je [inlmath]48[/inlmath]

[inlmath]a_{15}=48[/inlmath]

sada nadjes samo zbir clanova niza od [inlmath]a_1[/inlmath] do [inlmath]a_{15}[/inlmath]
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

• +1

Postod Daniel » Petak, 05. Jun 2015, 11:52

Po meni, ovaj tekst je dvosmislen. Može se shvatiti na sledeća dva načina:
– posmatrati prvih [inlmath]50[/inlmath] prirodnih brojeva i izračunati zbir onih koji su deljivi sa [inlmath]3[/inlmath] – u tom slučaju, radi se ovako kako je Siniša pokazao;
– posmatrati brojeve deljive sa [inlmath]3[/inlmath] i izračunati zbir prvih [inlmath]50[/inlmath] takvih brojeva – u tom slučaju, [inlmath]a_1=3,\;d=3,\;n=50,\;a_{50}=150[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Daksi » Petak, 05. Jun 2015, 12:25

Treba posmatrati brojeve djeljive sa [inlmath]3[/inlmath] i izracunati zbir prvih [inlmath]50[/inlmath], hvala na postavljenim podacima, dobila sam trazeno rjecenje - [inlmath]3825[/inlmath]
Daksi  OFFLINE

Zahvalio se: 7 puta
Pohvaljen: 1 puta

• +1

Postod desideri » Nedelja, 07. Jun 2015, 20:58

Daniel je napisao:Po meni, ovaj tekst je dvosmislen.

I te kako je dvosmislen.

Sinisa je napisao:sada nadjes samo zbir clanova niza od [inlmath]a_1[/inlmath] do [inlmath]a_{15}[/inlmath]

Nije dobro, niz ima [inlmath]16[/inlmath] članova. I da je takav zadatak, rezultat bi bio [inlmath]408[/inlmath].

Daksi je napisao:dobila sam trazeno rjecenje - [inlmath]3825[/inlmath]

Kada se ovako napiše crtica, deluje da je rezultat negativan.
Dakle: rezultat postavljenog (dvosmislenog i potom pojašnjenog) zadatka je [inlmath]3825[/inlmath].
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

• +1

Postod Daniel » Nedelja, 07. Jun 2015, 22:25

A i kad postavljate pitanja, mogli biste, zajedno s postavljenim zadatkom, odmah da napišete i koji rezultat treba da se dobije. Ne vidim što vam je to toliko teško da uradite.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na NIZOVI I REDOVI