Brojevi djeljivi sa 3

PostPoslato: Petak, 05. Jun 2015, 11:02
od Daksi
Zadatak glasi izracunati zbir prvih [inlmath]50[/inlmath] brojeva djeljivih sa [inlmath]3[/inlmath]? Mislim da je ovo aritmeticki niz, ali ne mogu da ga postavim, jer trebaju biti samo djeljivi sa [inlmath]3[/inlmath]. Ako moze neko samo da mi postavi? Ja sam pokusala sa [inlmath]n+2[/inlmath], ali nisam znala uraditi.

Re: Brojevi djeljivi sa 3

PostPoslato: Petak, 05. Jun 2015, 11:15
od Sinisa
[inlmath]3,6,9,12\ldots,\;a_1=3,\;d=3[/inlmath] zadnji broj djeljiv sa [inlmath]3[/inlmath] je [inlmath]48[/inlmath]

[inlmath]a_{15}=48[/inlmath]

sada nadjes samo zbir clanova niza od [inlmath]a_1[/inlmath] do [inlmath]a_{15}[/inlmath]

PostPoslato: Petak, 05. Jun 2015, 11:52
od Daniel
Po meni, ovaj tekst je dvosmislen. Može se shvatiti na sledeća dva načina:
– posmatrati prvih [inlmath]50[/inlmath] prirodnih brojeva i izračunati zbir onih koji su deljivi sa [inlmath]3[/inlmath] – u tom slučaju, radi se ovako kako je Siniša pokazao;
– posmatrati brojeve deljive sa [inlmath]3[/inlmath] i izračunati zbir prvih [inlmath]50[/inlmath] takvih brojeva – u tom slučaju, [inlmath]a_1=3,\;d=3,\;n=50,\;a_{50}=150[/inlmath].

PostPoslato: Petak, 05. Jun 2015, 12:25
od Daksi
Treba posmatrati brojeve djeljive sa [inlmath]3[/inlmath] i izracunati zbir prvih [inlmath]50[/inlmath], hvala na postavljenim podacima, dobila sam trazeno rjecenje - [inlmath]3825[/inlmath]

PostPoslato: Nedelja, 07. Jun 2015, 20:58
od desideri
Daniel je napisao:Po meni, ovaj tekst je dvosmislen.

I te kako je dvosmislen.

Sinisa je napisao:sada nadjes samo zbir clanova niza od [inlmath]a_1[/inlmath] do [inlmath]a_{15}[/inlmath]

Nije dobro, niz ima [inlmath]16[/inlmath] članova. I da je takav zadatak, rezultat bi bio [inlmath]408[/inlmath].

Daksi je napisao:dobila sam trazeno rjecenje - [inlmath]3825[/inlmath]

Kada se ovako napiše crtica, deluje da je rezultat negativan.
Dakle: rezultat postavljenog (dvosmislenog i potom pojašnjenog) zadatka je [inlmath]3825[/inlmath].

PostPoslato: Nedelja, 07. Jun 2015, 22:25
od Daniel
A i kad postavljate pitanja, mogli biste, zajedno s postavljenim zadatkom, odmah da napišete i koji rezultat treba da se dobije. Ne vidim što vam je to toliko teško da uradite.