Može li mi neko objasniti ovu funkciju, pošto je ja prvi put vidim?
I sta staviti za [inlmath]f(x)[/inlmath] u [inlmath]a_n[/inlmath] i [inlmath]b_n[/inlmath]?
Hvala unapred.
hackler je napisao:Dobije se da je [inlmath]\max\{a,b\}=\begin{cases} \sin x, & \sin x>0\\ 0, & \sin x \le0 \end{cases}[/inlmath].
hackler je napisao:I ako uzmem da mi je interval [inlmath][-\pi,\pi][/inlmath] imam da je
[dispmath]a_n=\frac{1}{\pi}\left[\int\limits_{\color{red}\pi}^00\,\mathrm dx+\int\limits_0^\pi\sin x\cos(nx)\,\mathrm dx\right]=\cdots=\frac{1}{\pi\left({\color{red}4}n^2-1\right)}\Bigl[(-1)^{n-1}-1\Bigr][/dispmath]
hackler je napisao:[dispmath]b_n=\frac{1}{\pi}\left[\int\limits_\pi^00\,\mathrm dx+\int\limits_0^\pi\sin x\sin(nx)\,\mathrm dx\right]=0[/dispmath]
hackler je napisao:I na kraju dobijem
[dispmath]f(x)=\frac{1}{\pi}-\frac{2}{\pi}\sum_{k=1}^{\infty}\frac{\cos2kx}{4k^2-1}[/dispmath]
hackler je napisao:E sad pitanje je sta uvrstiti ovdje kao [inlmath]f(x)[/inlmath]?
Daniel je napisao:Inače, radi onih koji bi ovo da prate a nisu upoznati s formulama, formule glase
[dispmath]f(x)=\frac{a_0}{2}+\sum_{k=1}^\infty a_k\cos kx+\sum_{k=1}^\infty b_k\sin kx[/dispmath]
Daniel je napisao:Nisam siguran da li sam dobro razumeo ovo pitanje.
Da li misliš na to kako da nađemo sumu reda [inlmath]\displaystyle\sum_{n=1}^{\infty}\frac{(-1)^n}{4n^2-1}[/inlmath] preko ovog dobijenog rezultata?
hackler je napisao:I krajnji rezultat je
[dispmath]f(x)=\frac{1}{\pi}-\frac{2}{\pi}\sum_{k=1}^{\infty}\frac{\cos2kx}{4k^2-1}+\frac{1}{2}\sin x[/dispmath]

hackler je napisao:Daniel je napisao:Da li misliš na to kako da nađemo sumu reda [inlmath]\displaystyle\sum_{n=1}^{\infty}\frac{(-1)^n}{4n^2-1}[/inlmath] preko ovog dobijenog rezultata?
Da, trebam od dobijenog rezultata da dobijem ovu sumu.
Daniel je napisao:Prvo ovo [inlmath](-1)^n[/inlmath] unutar tražene sume napiši kao [inlmath]\cos n\pi[/inlmath], a zatim uoči sličnost između te sume i one sume koja figuriše unutar dobijenog izraza za [inlmath]f(x)[/inlmath].

Daniel je napisao:I onda u izrazu za [inlmath]f(x)[/inlmath], nakon što si uvrstio [inlmath]x=\frac{\pi}{2}[/inlmath], grupišeš sabirke tako da na jednoj strani jednakosti imaš samo sumu, a na drugoj strani jednakosti imaš sve sabirke osim sume, iz čega možeš izračunati (kad nađeš vrednosti tih ostalih sabiraka) čemu je jednaka suma.
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 14 gostiju