Razni zadaci iz progresije

PostPoslato: Nedelja, 12. Januar 2014, 16:30
od Miladin Jovic
Odrediti broj clanova aritmetickog niza kod koga je odnos prvih [inlmath]13[/inlmath] clanova jednak [inlmath]1\over 2[/inlmath], a odnos zbira svih clanova bez prva tri prema zbiru svih clanova bez poslednja tri jednak [inlmath]4\over 3[/inlmath].
Ja sam ovako uradio:
[dispmath]S_{13}\over S_{n-13}[/dispmath] jednak je [inlmath]1\over 2[/inlmath]. A izraz[dispmath]S_n-S_3\over S_{n-3}[/dispmath] jednak je [inlmath]4\over 3[/inlmath].

Kada se oni rese, dobija se sistem jednacina, ja sam dobio prvu i ona iznosi [inlmath]a_1+19d=nd[/inlmath]. Do druge jednacine nikako ne mogu da dodjem. Uvek dobijem isti dug izraz.
P.S. A gore nisam nasao kako se pise = a da bude u pravcu razlomka, pa sam pisao recima jednako.

Re: Razni zadaci iz progresije

PostPoslato: Nedelja, 12. Januar 2014, 17:56
od Milovan
Miladin Jovic je napisao:Odrediti broj clanova aritmetickog niza kod koga je odnos prvih [inlmath]13[/inlmath] clanova jednak [inlmath]1\over 2[/inlmath]

Odnos prema čemu? Čini mi se da nisi prepisao deo teksta.

Drugi odnos kaže:
[dispmath]\frac{S_n-S_3}{S_{n-3}}=\frac{4}{3}[/dispmath]
Suma [inlmath]n[/inlmath] članova aritmetičkog niza je:
[dispmath]S_n=\frac{n}{2}\left[2a_1+(n-1)d\right][/dispmath]
Sume [inlmath]S_{n-3}[/inlmath] i [inlmath]S_3[/inlmath] iznose:
[dispmath]S_n=\frac{n-3}{2}\left[2a_1+(n-3-1)d\right]=\frac{n-3}{2}\left[2a_1+(n-4)d\right][/dispmath]
[dispmath]S_3=\frac{3}{2}\left[2a_1+(3-1)d\right]=\frac{3}{2}\left[2a_1+2d\right][/dispmath]
Dalje:
[dispmath]\frac{S_n-S_3}{S_{n-3}}=\frac{4}{3}=\frac{\frac{n}{2}\left[2a_1+(n-1)d\right]-\frac{3}{2}\left[2a_1+2d\right]}{\frac{n-3}{2}\left[2a_1+(n-4)d\right]}[/dispmath]
Otuda je:
[dispmath]3\left\{\frac{n}{2}\left[2a_1+(n-1)d\right]-\frac{3}{2}\left[2a_1+2d\right]\right\}=4\left\{\frac{n-3}{2}\left[2a_1+(n-4)d\right]\right\}[/dispmath]
Ovo je još jedna jednačina sa tri nepoznate [inlmath]a_1,d ,n[/inlmath]. Nisi precizirao kako glasi prvi uslov, ali, pretpostaviću da je ono što si napisao kasnije kao svoju formulu, odnosno [inlmath]\frac{S_{13}}{S_{n-13}}[/inlmath], tačno. Tada je:
[dispmath]\frac{S_{13}}{S_{n-13}}=\frac{\frac{13}{2}\left[2a_1+12d\right]}{\frac{n-13}{2}\left[2a_1+(n-14)d\right]}=\frac{1}{2}[/dispmath]
Odatle se takođe dobija jednačina sa tri nepoznate. Dve jednačine sa tri nepoznate- dobija li se time šta? Sve tri nepoznate u ovom slučaju nećemo naći, ali nam ni ne trebaju sve – [inlmath]a_1[/inlmath] i [inlmath]d[/inlmath] se ne traže, već samo broj članova, tj. [inlmath]n[/inlmath].

Do njega možemo doći iz ove dve, već pomenute jednačine:
[dispmath]\frac{4}{3}=\frac{\frac{n}{2}\left[2a_1+(n-1)d\right]-\frac{3}{2}\left[2a_1+2d\right]}{\frac{n-3}{2}\left[2a_1+(n-4)d\right]}[/dispmath]
[dispmath]\frac{\frac{13}{2}\left[2a_1+12d\right]}{\frac{n-13}{2}\left[2a_1+(n-14)d\right]}=\frac{1}{2}[/dispmath]
Ostavićemo ih u ovoj formi, bez oslobađanja od razlomka, jer upravo to i nameće jednu mogućnost: podelimo desnu stranu obe jednačine sa [inlmath]d[/inlmath]! Dobijamo:
[dispmath]\frac{4}{3}=\frac{\frac{n}{2}\left[2\frac{a_1}{d}+(n-1)\right]-\frac{3}{2}\left[2\frac{a_1}{d}+2\right]}{\frac{n-3}{2}\left[2\frac{a_1}{d}+(n-4)\right]}[/dispmath]
[dispmath]\frac{\frac{13}{2}\left[2\frac{a_1}{d}+12\right]}{\frac{n-13}{2}\left[2\frac{a_1}{d}+(n-14)\right]}=\frac{1}{2}[/dispmath]
Uvedi smenu [inlmath]\frac{a_1}{d}=t[/inlmath] i sistem postaje:
[dispmath]\frac{4}{3}=\frac{\frac{n}{2}\left[2t+(n-1)\right]-\frac{3}{2}\left[2t+2\right]}{\frac{n-3}{2}\left[2t+(n-4)\right]}[/dispmath]
[dispmath]\frac{\frac{13}{2}\left[2t+12\right]}{\frac{n-13}{2}\left[2t+(n-14)\right]}=\frac{1}{2}[/dispmath]
Ovo možeš malo srediti, dobijaš sistem od dve jednačine sa dve nepoznate, a samim tim i traženu vrednost [inlmath]n[/inlmath], kada ga rešiš.

PostPoslato: Nedelja, 12. Januar 2014, 18:18
od Miladin Jovic
Odrediti broj clanova aritmetickog niza kod koga je odnos prvih [inlmath]13[/inlmath] clanova jednak [inlmath]1\over 2[/inlmath]

Tu je u pitanju odnos zbira prvih [inlmath]13[/inlmath] prema zbiru poslednjih [inlmath]13[/inlmath] clanova
Ali kako da dobijem drugu jednacinu sistema? Nikako ne mogu da dobro uprostim onaj drugi razlomak tj odnos tri prema cetiri

PostPoslato: Nedelja, 12. Januar 2014, 20:23
od Daniel
Miladin Jovic je napisao:P.S. A gore nisam nasao kako se pise = a da bude u pravcu razlomka, pa sam pisao recima jednako.

Preporučljivije je za razlomke koristiti \frac nego \over komandu. Tada to postižeš na uobičajen način – napišeš kôd za jedan razlomak, zatim otkucaš znak jednakosti i onda napišeš kôd za drugi razlomak:
\frac{S_n-S_3}{S_{n-3}}=\frac{4}{3}

Miladin Jovic je napisao:Tu je u pitanju odnos zbira prvih [inlmath]13[/inlmath] prema zbiru poslednjih [inlmath]13[/inlmath] clanova

U tom slučaju, nisi dobro postavio jednačinu, pa samim tim ni jednačina do koje je Milovan došao sređivanjem te pogrešne početne jednačine, nije ispravna.
Postavka u ovom slučaju treba da ti glasi
[dispmath]\frac{S_{13}}{S_n-S_{n-13}}=\frac{1}{2}[/dispmath]
Ali, zanimljivo je da si, i pored pogrešne postavke prve jednačine, dobio njen ispravan sređeni oblik, [inlmath]a_1+19d = nd[/inlmath], ili, kad se podeli sa [inlmath]d[/inlmath] i uvede smena [inlmath]t=\frac{a_1}{d}[/inlmath],
[dispmath]t+19=n[/dispmath]
tj.
[dispmath]t=n-19[/dispmath]
Uvrsti to u drugu jednačinu umesto [inlmath]t[/inlmath] i dobićeš jednačinu s jednom nepoznatom, [inlmath]n[/inlmath].

PostPoslato: Nedelja, 12. Januar 2014, 20:54
od Miladin Jovic
[inlmath]a_1+19d=nd[/inlmath] U pravu si Daniele, pogresno sam napisao i tekst i formulu, ali tamo gde radim sam dobro napisao formulu, pa sam jednu jednacinu dobio kako treba. Stoga, izvinjavam se Milovanu ( ja budala zurio sam pa i pogresno napisao). Milovane, izvinjavam se jos jednom.

PostPoslato: Nedelja, 12. Januar 2014, 21:08
od Milovan
Nema problema, Miladine. :) Mada, nije mi baš jasno kako možeš da imaš problem sa sređivanjem druge jednakosti kada se sređuje na potupno isti način kao i prva.
[dispmath]\frac{4}{3}=\frac{\frac{n}{2}\left[2t+(n-1)\right]-\frac{3}{2}\left[2t+2\right]}{\frac{n-3}{2}\left[2t+(n-4)\right]}[/dispmath]
Sada ovo treba unakrsno izmnožiti i srediti. Pa se dobije:
[dispmath]t=11-\frac{n}{2}[/dispmath]
Onda iskoristiš da je [inlmath]t=n-19[/inlmath] i:
[dispmath]11-\frac{n}{2}=n-19[/dispmath]
Rešenje ove jednačine je [inlmath]n=20[/inlmath].

PostPoslato: Ponedeljak, 13. Januar 2014, 12:29
od Miladin Jovic
Pri sredjivanju gornjeg izraza dobijem ovo[dispmath]8tn+4n^2-28n-24t+48=6tn+3n^2-3n-18t-18[/dispmath] Nikako da dobijem kako treba.

PostPoslato: Ponedeljak, 13. Januar 2014, 12:51
od Daniel
Na dobrom si putu. Poskraćuj prvo sve što se može skratiti (npr. [inlmath]8nt[/inlmath] na levoj i [inlmath]6nt[/inlmath] na desnoj strani, pri čemu ostaje samo [inlmath]2nt[/inlmath] na levoj strani; isto tako i ostale sabirke); zatim na levoj strani grupiši sabirke koji sadrže [inlmath]t[/inlmath], a na desnoj strani sabirke koji ne sadrže [inlmath]t[/inlmath]; uočićeš da i na levoj i na desnoj strani može da se izvuče faktor [inlmath]\left(n-3\right)[/inlmath], koji se tada skrati, uz uslov da je [inlmath]n\ne 3[/inlmath] (što se i iz polazne jednačine vidi da mora biti zadovoljeno kao uslov, jer kada bi bilo [inlmath]n=3[/inlmath], tada bi desna strana polazne jednačine bila [inlmath]\frac{0}{0}[/inlmath]).

PostPoslato: Ponedeljak, 13. Januar 2014, 16:15
od Milovan
Inače, da je [inlmath]n[/inlmath] različito od [inlmath]3[/inlmath] se takođe može zaključiti i bez zamene brojne vrednosti [inlmath]n[/inlmath] u jednakost, kako, po uslovima zadatka niz ima više od [inlmath]13[/inlmath] članova ([inlmath]n>13[/inlmath] i samim tim različito od [inlmath]3[/inlmath]).

PostPoslato: Ponedeljak, 13. Januar 2014, 16:59
od Miladin Jovic
Kako bi ovaj zadatak? Ja nemam ideju:
Dat je niz sa opstim clanom [inlmath]a_n[/inlmath]:
[dispmath]a_n=0.5+0.25+\cdots +\frac{1}{2^n}[/dispmath]
Koliko clanova niza je manje od broja [inlmath]65535\over65536[/inlmath]?

PostPoslato: Ponedeljak, 13. Januar 2014, 17:11
od Daniel
Opšti član [inlmath]a_n[/inlmath] predstavlja sumu geometrijske progresije [inlmath]\left(\frac{1}{2}\right)^1+\left(\frac{1}{2}\right)^2+\cdots +\left(\frac{1}{2}\right)^n[/inlmath].

Suma geometrijske progresije računa se po formuli
[dispmath]S_n=a_1\frac{1-q^n}{1-q}[/dispmath]
gde je:
[inlmath]a_1[/inlmath] – prvi član niza,
[inlmath]q[/inlmath] - odnos dva susedna člana niza [inlmath]\left(\frac{a_{n+1}}{a_n}\right)[/inlmath],
[inlmath]n[/inlmath] – broj članova niza.

Ovde treba da znaš i to, da je [inlmath]65536=2^{16}[/inlmath].

PostPoslato: Ponedeljak, 13. Januar 2014, 18:27
od Miladin Jovic
Ovako, [inlmath]q=0.5[/inlmath] pa kad se zameni u formulu dobijamo [dispmath]a_n=\frac{2^n-1}{2^n}[/dispmath]Koji je to niz u pitanju? Geometrijski ili aritmeticki.

PostPoslato: Ponedeljak, 13. Januar 2014, 18:34
od Daniel
To sad nije ni geometrijski ni aritmetički niz, ali to nije ni bitno za rešavanje zadatka.

Pošto pitanje glasi koliko članova niza je manje od [inlmath]\frac{65535}{65536}[/inlmath], treba sad da postaviš uslov da je [inlmath]a_n<\frac{65535}{65536}[/inlmath] i da odatle nađeš koliko je [inlmath]n[/inlmath].

PostPoslato: Ponedeljak, 13. Januar 2014, 19:24
od Miladin Jovic
Kako je [dispmath]2^{16}=65536[/dispmath] imamo [inlmath]15[/inlmath] clanova koji zadovoljavaju uslov.

PostPoslato: Ponedeljak, 13. Januar 2014, 20:30
od Milovan
Dakle, [inlmath]n[/inlmath]-ti član ovog niza je:
[dispmath]a_n=\frac{2^n-1}{2^n}[/dispmath]
Broj [inlmath]\frac{65535}{65536}[/inlmath] je u stvari jednak broju [inlmath]\frac{2^{16}-1}{2^{16}}[/inlmath]

Treba nam broj članova ovog niza, takvih da je [inlmath]a_n<\frac{2^{16}-1}{2^{16}}[/inlmath] tj. da:
[dispmath]\frac{2^n-1}{2^n}<\frac{2^{16}-1}{2^{16}}[/dispmath]
Ovo važi za [inlmath]n<16[/inlmath], odnosno za prvih [inlmath]15[/inlmath] članova.

PostPoslato: Utorak, 14. Januar 2014, 10:30
od Daniel
Inače, ne mogu a da ne prokomentarišem... Kad god vidim sumu ove geometrijske progresije, [inlmath]\frac{1}{2}+\left(\frac{1}{2}\right)^2+\cdots +\left(\frac{1}{2}\right)^n[/inlmath] (koja za [inlmath]n\to\infty[/inlmath] teži jedinici), uvek se setim ove šaljive ilustracije. :mrgreen:

PostPoslato: Utorak, 14. Januar 2014, 18:25
od Miladin Jovic
Brojevi [inlmath]a_1,a_2,\dots a_n[/inlmath] cine aritmeticku progresiju. Poznato je da je zbir clanova ove aritmeticke progresije sa neparnim indeksima za [inlmath]15[/inlmath] veci od zbira clanova sa parnim indeksima. Ako je [inlmath]a_{20}=3a_9[/inlmath] onda je zbir cifara srednjeg clana ove progresije jednak?

[inlmath]S_1[/inlmath] je prvi pomenuti zbir
[inlmath]S_2[/inlmath] je drugi zbir
[dispmath]S_1=\frac{10}{2}\cdot(a_2+a_{20})[/dispmath][dispmath]S_2=\frac{11}{2}\cdot(a_1+a_{21})[/dispmath]
Dalje, prema uslovu, [inlmath]S_1-S_2=15[/inlmath]
Kada to zamenim, dobijem jednacinu [dispmath]2a_1+20d=-30[/dispmath]
Zamenom u drugi uslov [inlmath]a_{20}=3a_9[/inlmath] dobija se
[dispmath]a_1+19d=3a_1+24d[/dispmath]
I na kraju kad se sredi:[dispmath]2a_1+5d=0[/dispmath]
Preostaje sistem:[dispmath]2a_1+20d=-30\\2a_1+5d=0[/dispmath]
Ja sam dobio da je [inlmath]d=-2[/inlmath] a [inlmath]a_1=5[/inlmath].
A srednji clan je [dispmath]a_{11}=-15[/dispmath]
Trazeni zbir njegovih cifara je [inlmath]6[/inlmath].
I u resenju je zbir [inlmath]6[/inlmath]. ali su oni dobili da je[dispmath]a_1=-5\\d=2[/dispmath]
Pa da li je ovo moje resenje tacno?

PostPoslato: Utorak, 14. Januar 2014, 19:35
od Daniel
Iz teksta zadatka nije jasno koliko niz ima članova, a to je podatak bez kojeg zadatak nije moguće rešiti, jer se dobije sistem od dve jednačine s tri nepoznate.
Iz teksta je jedino jasno da je broj članova niza neparan, budući da se spominje srednji član.
Međutim, ti si radio kao da je zadato da niz ima [inlmath]21[/inlmath] član, pa ću pretpostaviti da taj podatak jeste zadat, a da si zaboravio da ga navedeš u tekstu zadatka.

Imaš grešku ovde:
Miladin Jovic je napisao:[inlmath]S_1[/inlmath] je prvi pomenuti zbir
[inlmath]S_2[/inlmath] je drugi zbir
[dispmath]S_1=\frac{10}{2}\cdot(a_2+a_{20})[/dispmath][dispmath]S_2=\frac{11}{2}\cdot(a_1+a_{21})[/dispmath]

[inlmath]S_1[/inlmath] si računao kao sumu parnih članova, a [inlmath]S_2[/inlmath] si računao kao sumu neparnih članova, a treba upravo obrnuto. Znači,
[dispmath]S_1=\frac{11}{2}\cdot\left(a_1+a_{21}\right)[/dispmath][dispmath]S_2=\frac{10}{2}\cdot\left(a_2+a_{20}\right)[/dispmath]
I, kad se samo to ispravi i sve sračuna, dobije se upravo ono što piše u rešenju.

PostPoslato: Utorak, 14. Januar 2014, 20:20
od Miladin Jovic
Da, u pravu si. Niz ima [inlmath]21[/inlmath] clan i hvala puno.

PostPoslato: Sreda, 15. Januar 2014, 14:37
od Miladin Jovic
Kako bi se ovaj zadatak resio:
Dat je niz [inlmath]a_1=2,\:a_2=3,\:a_3=6,\:a_4=11,\:a_5=18,\ldots[/inlmath] takav da razlike uzastopnih clanova obrazuju aritmeticki niz. Tada je:
A) [inlmath]240\:000<a_{500}<245\:000[/inlmath]
B) [inlmath]245\:000<a_{500}<250\:000[/inlmath]
C) [inlmath]250\:000<a_{500}<255\:000[/inlmath]
D) [inlmath]255\:000<a_{500}<260\:000[/inlmath]
E) [inlmath]260\:000>a_{500}<265\:000[/inlmath]

Ja sam formirao taj aritmeticki niz :
[dispmath]1,3,5,7,\ldots[/dispmath] i izracunao [inlmath]a_{500}[/inlmath] tog niza:
[dispmath]a_{500}=999[/dispmath].
Ne znam kako da izracunam [inlmath]a_{500}[/inlmath] ovog prvog niza (a on nije ni aritmeticki a ni geometrijski).
Ja sam ovako poceo:
[dispmath]a_{501}-a_{500}= 999[/dispmath]
Ne znam da li je ovo tacno i da li je uopste upotrebljivo?

PostPoslato: Sreda, 15. Januar 2014, 14:51
od Milovan
Imamo niz [inlmath]2,3,6,11,18\dots[/inlmath]

Obrati pažnju na sledeću pravilnost:
[inlmath]3-2=1=1^2[/inlmath]
[inlmath]6-2=4=2^2[/inlmath]
[inlmath]11-2=9=3^2[/inlmath]
[inlmath]18-2=16=4^2[/inlmath]
[inlmath]\dots[/inlmath]

Primetimo da je [inlmath]n+1[/inlmath]-i član ovog niza:
[dispmath]a_{n+1}=n^2+2[/dispmath]
Odnosno:
[dispmath]a_n=(n-1)^2+2[/dispmath]
Prema tome [inlmath]a_{500}=499^2+2[/inlmath]

PostPoslato: Sreda, 15. Januar 2014, 15:06
od Daniel
Čak i ako ne uspeš da uočiš ovu pravilnost, uvek imaš na raspolaganju i onaj „školski“ način:

Članove niza kojeg formiraju razlike uzastopnih članova niza [inlmath]a_n[/inlmath] obeleži sa [inlmath]b_n[/inlmath]. Tada će važiti:
[dispmath]\begin{array}{l}
a_2=a_1+b_1 \\
a_3=a_2+b_2=a_1+b_1+b_2 \\
a_4=a_3+b_3=a_1+b_1+b_2+b_3 \\
\cdots \\
a_n=a_{n-1}+b_{n-1}=a_1+b_1+b_2+\cdots +b_{n-1}=a_1+\frac{n-1}{2}\left[2b_1+\left(n-2\right)d\right]
\end{array}[/dispmath]
gde je [inlmath]d[/inlmath] – razlika dva uzastopna člana niza [inlmath]b_n[/inlmath], koja ovde iznosi [inlmath]2[/inlmath].

Prema tome,
[dispmath]a_n=a_1+\left(n-1\right)\left(b_1+n-2\right)[/dispmath][dispmath]a_n=2+\left(n-1\right)\left(1+n-2\right)[/dispmath][dispmath]a_n=2+\left(n-1\right)\left(n-1\right)[/dispmath][dispmath]a_n=2+\left(n-1\right)^2[/dispmath]
što je isti rezultat do kojeg je i Milovan došao.

PostPoslato: Sreda, 15. Januar 2014, 15:11
od Miladin Jovic
Zasto od svakog clana niza oduzimamo [inlmath]2[/inlmath] kad razlika uzastopnih clanova formira aritmeticki niz? Kako se dobija da [inlmath]a_{n+1}=n^2+2[/inlmath]

PostPoslato: Sreda, 15. Januar 2014, 15:20
od Milovan
To što sam ti ja ponudio je prečica, ako hoćeš "školsko" izvođenje, sledi postupak koji je Daniel dao. Ja samo primetih da su članovi ovog niza za [inlmath]2[/inlmath] veći od kvadrata uzastopnih prirodnih brojeva, zato sam oduzimao [inlmath]2[/inlmath], tek toliko da bih jasnije istakao to njihovo svojstvo. Izdvojena formula je zapravo samo formalni zapis tog svojstva.

PostPoslato: Sreda, 15. Januar 2014, 15:48
od Miladin Jovic
Hvala, ocigledno meni sluzi glava samo za sisanje :)

PostPoslato: Sreda, 15. Januar 2014, 16:58
od Miladin Jovic
Prvi, treci i sedmi clan aritmeticke progresije cine prva tri clana geometrijske progresije. Cetvrti clan geometrijske progresije je u aritmetickoj progresiji:
A) [inlmath]10.[/inlmath] clan
b) [inlmath]11.[/inlmath] clan
C) [inlmath]14.[/inlmath] clan
D) [inlmath]15.[/inlmath] clan
e) [inlmath]17.[/inlmath] clan
Imamo
[dispmath]a_1\cdot q=a_1[/dispmath][dispmath]a_1\cdot q^2=a_1+2d[/dispmath][dispmath]a_1\cdot q^6=a_1+6d[/dispmath]
Kako dalje?

PostPoslato: Sreda, 15. Januar 2014, 17:20
od Daniel
Još ranije urađen, ovde. :)

Inače, nisi dobro postavio. Članove geometrijske progresije moraš obeležiti drugačije od članova aritmetičke progresije, da ih ne bi mešao. Npr. sa [inlmath]g_n[/inlmath].
Drugo, prva tri člana geometrijske progresije nisu [inlmath]g_1\cdot q[/inlmath], [inlmath]g_1\cdot q^2[/inlmath] i [inlmath]g_1\cdot q^6[/inlmath], već [inlmath]g_1[/inlmath], [inlmath]g_1\cdot q[/inlmath] i [inlmath]g_1\cdot q^2[/inlmath].