Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA FUNKCIJE

Odrediti nule funkcije i domen

[inlmath]f\left(x\right)=x^3+\ln\left|x+1\right|[/inlmath]

Odrediti nule funkcije i domen

Postod branko123 » Sreda, 12. Oktobar 2016, 17:22

Hitno mi je potrebna pomoc oko ovog zadatka!
Treba da se odrede nule funkcije i domen

y=\frac{sinx+sin2x+sin3x}{\sqrt{-x^2+4x}}

Zahvalio se: 7 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Odrediti nule funkcije i domen

Postod Herien Wolf » Sreda, 12. Oktobar 2016, 17:34

[dispmath]y=\frac{\sin x+\sin2x+\sin3x}{\sqrt{-x^2+4x}}[/dispmath]
Pre svega šta ti nije jasno u ovom zadatku?
Ja ti mogu dati par smernica za rad, jer nije od velike koristi da dobiješ urađen zadatak već da malo sam razmisliš o njemu i da na kraju podeliš sa nama svoj postupak da bismo mi eventualno mogli da ti ukažemo na neke greške u postupku.

1. Odredi domen imenioca.
2. Kako je imenilac odnosno [inlmath]\sqrt{-x^2+4x}\ne0[/inlmath], sledi da je [inlmath]\sin x+\sin2x+\sin3x=0[/inlmath]
Ovu jednakost sredi uz pomoć formula: [inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)[/inlmath] i [inlmath]\sin2\alpha[/inlmath]

Inače funkcija sinus ima svoj tag u Latex-u, \sin x što daje rezultat [inlmath]\sin x[/inlmath]
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 87 puta
Pohvaljen: 213 puta

Postod Daniel » Sreda, 12. Oktobar 2016, 17:42

branko123 je napisao:Hitno mi je potrebna pomoc oko ovog zadatka!

@branko123, ne gledamo ni najmanje blagonaklono ka korisnicima koji pomoć traže hitno (što znači da su čekali poslednji trenutak), pa još sa znakom uzvika.
Imaš opomenu zbog kršenja tačke 6. i tačke 13. Pravilnika (zbog kojih sam ti jedan drugi post upravo i uklonio).
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod branko123 » Sreda, 12. Oktobar 2016, 17:54

Nisam imao da krsim pravila foruma i nisam cekao poslednji trenutak jer nam je profesorka danas dala taj zadatak i rekla da ce biti na sutrasnjem kontrolnom.
Zao mi je zbog toga :(

Postod branko123 » Sreda, 12. Oktobar 2016, 18:05

Da ispravim svoju gresku:da li treba da odredjujem domen i za sinuse i sta tacno treba da radim kada dobijem izraz
[dispmath]2\cos x\cdot2\sin\frac{3x}{2}\cos\frac{x}{2}[/dispmath]
Da li treba da racunam za svaki clan da moze biti nula i da za svaki crtam grafik?
Poslednji put menjao Daniel dana Sreda, 12. Oktobar 2016, 18:38, izmenjena samo jedanput
Razlog: Korekcija Latexa – \cosx ispravljeno u \cos x

Postod branko123 » Sreda, 12. Oktobar 2016, 18:09

Imam nekih problema sa latexom,hteo sam da kazem da mi nije jasno sta da radim kada zamenim formule za sinuse i dobijem izraz :kojik:

• +1

Postod Daniel » Sreda, 12. Oktobar 2016, 19:28

Herien Wolf je napisao:2. Kako je imenilac odnosno [inlmath]\sqrt{-x^2+4x}\ne0[/inlmath], sledi da je [inlmath]\sin x+\sin2x+\sin3x=0[/inlmath]
Ovu jednakost sredi uz pomoć formula: [inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)[/inlmath] i [inlmath]\sin2\alpha[/inlmath]

Ja bih to radio grupisanjem [inlmath]\sin x[/inlmath] i [inlmath]\sin3x[/inlmath], a zatim bih na njih primenio transformaciju zbira u proizvod.

branko123 je napisao:Da ispravim svoju gresku:da li treba da odredjujem domen i za sinuse i sta tacno treba da radim kada dobijem izraz
[dispmath]2\cos x\cdot2\sin\frac{3x}{2}\cos\frac{x}{2}[/dispmath]

Sve zavisi od teksta zadatka. Sâm izraz, kad se ovako zada, ne znači ništa. Potrebno je u tekstu navesti da li se traži domen, da li se traže nule, maksimumi, minimumi itd.
BTW domen i za sinuse i za kosinuse je ceo skup realnih brojeva, tako da ovde, što se toga tiče, ne bi bilo previše posla. :)

branko123 je napisao:Da li treba da racunam za svaki clan da moze biti nula i da za svaki crtam grafik?

Ako se traže nule ovog izraza, onda da, treba razmatrati mogućnost da je bilo koji činilac jednak nuli.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na FUNKCIJE