Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA FUNKCIJE

Odredjivanje funkcije na osnovu grafika

[inlmath]f\left(x\right)=x^3+\ln\left|x+1\right|[/inlmath]

Odredjivanje funkcije na osnovu grafika

Postod Ninjaa » Četvrtak, 12. Decembar 2013, 18:28

Dosta se bavim funkcijama u zadje vreme pa mi je eto palo i ovo na pamet :mrgreen:
Da li je poznat analiticki nacin odredjivanja funkcije na osnovu poznatog grafika (mozda u vidu nekog kompjuterskog programa ako je lakse) ?
Neka krivulja se moze menjati i na vise nacina mislim od neke do neke tacne po nekoj funkciji od sledece do sledece po nekoj drugoj...pa da li bi se na osnovu bilo kakve krive mogle odrediti funkcije promene te krive ? :?:
Ninjaa  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Odredjivanje funkcije na osnovu grafika

Postod Daniel » Nedelja, 15. Decembar 2013, 08:27

Ne bih se usudio kas'ti da je skroz nemoguće, s obzirom na razne stvari za koje bi pre neku deceniju svako normalan rekao da su apsolutno neostvarive, a danas ih, zahvaljujući tehnološkoj revoluciji, koristimo svakodnevno. :D Ali, ja za tako nešto nikad nisam čuo, a i izgleda mi vrlo malo verovatno da se može napraviti neki univerzalan postupak određivanja analitičkog oblika funkcije na osnovu grafika, za opšti slučaj. Međutim, postoji dosta zadataka u kojima imamo grafik neke jednostavne funkcije i s kojeg treba prepoznati tu funkciju i tačno odrediti njene parametre, kao, recimo, u ovom zadatku.

A moguće je ponekad prepoznati i kombinaciju dve funkcije, kada je to baš očigledno, kao u ovom primeru:

funkcija.png
funkcija.png (3.81 KiB) Pogledano 2266 puta

Nije teško uočiti da je to kombinacija, tj. zbir, jedne linearne i jedne sinusne funkcije, tako da bi rezultujuća funkcija bila oblika
[dispmath]y=Ax+B+C\sin\left(Dx+E\right)[/dispmath]
Pa eto, ako želiš malo da se zanimaš, pošto te funkcije interesuju, možeš pokušati da na osnovu ovog grafika odrediš parametre [inlmath]A[/inlmath], [inlmath]B[/inlmath], [inlmath]C[/inlmath], [inlmath]D[/inlmath] i [inlmath]E[/inlmath]. Vrlo je zanimljivo, videćeš. ;)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

• +1

Postod ubavic » Nedelja, 15. Decembar 2013, 11:46

Mislio sam da će neko spomenuti Furijeov red pa reko da ostavim onima koji to bolje znaju od mene...
Koliko mi je poznato, korišćenjem Furijeove transformacije (FT) moguće je dobiti konačan red koji bi bar približno oponašao početnu funkciju. Ova činjenica se mnogo koristi u nauci i tehnici danas (čak se koristi i u mp3 i jpeg kompresiji). Pored korisne primene nađena je i "zabavna" primena FT:

Slika Slika Slika

Ima još mnogo ovakvih primera. Jednačine za ovakve grafove su dosta ružnijikave i velike (link). Na ovom blogu je detaljno objašnjen postupak dobijanja takvih jednačina.
ubavic  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 388 puta
Pohvaljen: 648 puta

• +1

Postod Daniel » Nedelja, 15. Decembar 2013, 21:38

Vrlo zanimljivi primeri, hvala za link. :)

Bio sam u dilemi da li da spomenem Furijea, budući da bi pokretaču teme (pretpostavljam) više bilo od interesa da npr. analizirajući grafik funkcije [inlmath]f\left(x\right)=\frac{e^{5x^2+8x-2}}{\frac{3}{x}+\left(x^3+3\right)\ln\left(x+3\right)}[/inlmath] dobije tačno taj analitički izraz, nego ogromnu sumu sinusoida. :) Inače, funkcija se može tačno zameniti konačnim Furijeovim redom samo onda kad se ta funkcija sastoji od konačnog broja sinusoida, dok za periodične funkcije u opštem obliku imamo beskonačan Furijeov red, a za aperiodične funkcije imamo i beskonačan i neprebrojiv Furijeov red, pa samim tim to onda i prestaje da bude red, već postaje kontinualna funkcija. Naravno, tada se vrše aproksimacije, pa se, kako i sam kažeš, funkcije mogu aproksimirati konačnim Furijeovim redom, do one tačnosti koja nam je potrebna. Upravo zbog toga pomenuti MP3 i JPEG i jesu lossy formati, tj. formati s gubicima kvaliteta, budući da se i u njima funkcija aproksimira konačnim brojem Furijeovih koeficijenata...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

• +1

Postod ubavic » Sreda, 01. Januar 2014, 14:18

Našao sam par snimaka na kojima se lepo vidi ono o čemu smo diskutovali gore. Ima još dosta sličnih primera na YT.

Prikaz "funkcionisanja" jednačina o kojima sam pisao u prethodnom postu:

Lep prikaz korišćenja FT za kompresiju slika:

ubavic  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 388 puta
Pohvaljen: 648 puta

Povratak na FUNKCIJE