Nadam se da nisam promasio temu. Moje pitanje je sledece: Kako dokazati neprekidnost trigonometrijskih funkcija [inlmath]\sin x[/inlmath] i [inlmath]\cos x[/inlmath] koristeci definiciju neprekidnosti funkcije. Naime neka je funkcija [inlmath]f[/inlmath] definisana u intervalu [inlmath](a,b)[/inlmath] i neka je [inlmath]x_0\in(a, b)[/inlmath]. Za funkciju [inlmath]f[/inlmath] kazemo da je neprekidna u tacki [inlmath]x_0[/inlmath], ako za proizvoljno [inlmath]\epsilon>0[/inlmath] postoji [inlmath]\delta>0[/inlmath] tako da je za svako [inlmath]x[/inlmath] za koje je [inlmath]|x-x_0|<\delta=\delta(\epsilon)[/inlmath] ispunjeno [inlmath]|f(x)-f(x_0)|<\epsilon[/inlmath].
Dakle krenuo sam da primenim ovu definiciju u dokazivanju. Za ovu svrhu izabrao sam sinus jer pretpostavljam da se slicno dokazivanje radi i za kosinus. A, da u uputstvu se pominje da se moze iskoristiti sledeca nejednakost [inlmath]|\sin x|\leq |x|[/inlmath]. Medjutim meni je poznata jos jedna koja se mozda moze iskoristiti, a to je [inlmath]|a+b|\leq |a|+|b|[/inlmath]
[dispmath]|x-x_0|<\delta\;\Rightarrow\;|\sin x-\sin x_0|<\epsilon\\
|\sin x-\sin x_0|\leq |\sin x|+|-\sin x_0|\leq |x|+|-x_0|[/dispmath]
Da li je dobro za sad? Ako mi mozete dovrsiti ovo jer se prvi put srecem sa ovakvim dokazivanjem. Hvala puno!