Regionalno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola Republike Srpske – 7.4.2012. – 4. razred
Što se tiče funkcionalnih jednačina i nismo radili neke malo teže primjere. Sve je ono najčešće preko smjene [inlmath]t[/inlmath]. U ovome zadatku nije mi jasan prvi korak ne znam zašto su komplikovali kada se odmah može odrediti [inlmath](n-m)f(n+m)[/inlmath]. Što su ubacivali [inlmath](n+m)f(n-m)[/inlmath]. Ja bih ovo ovako uradio [inlmath](n-m)f(n+m)=(n-m)\left(a(n+m)+\frac{(n+m)(n+m-1)}{2}d\right)[/inlmath]. Uvrstim odmah [inlmath]n+m[/inlmath] u funkciju aritmetičkog niza.I ovo pod 2 mi nije jasno. Kako odjednom uvrsti [inlmath]k[/inlmath] i stavi [inlmath]m=1[/inlmath]? Zapravo uopšte ne znam kako se rijšava funkcionalna jednačina ovakvoga tipa.
Zadatak:
Dokazati da funkcija [inlmath]f:\mathbb{N}\rightarrow\mathbb{R}[/inlmath] zadovoljava funkcionalnu jednačinu [inlmath](n-m)f(n+m)=(n+m)\big(f(n)-f(m)\big)[/inlmath] za svako [inlmath]n,m\in\mathbb{N}[/inlmath] ako i samo ako postoji aritmetički niz za koji [inlmath]f(n)[/inlmath] predstavlja sumu prvih [inlmath]n[/inlmath] članova niza.
Rješenje:
1. Predpostavimo da je [inlmath]f(n)[/inlmath] suma prvih [inlmath]n[/inlmath] članova aritmetičkog niza čiji je prvi član [inlmath]a_1=a[/inlmath] i razlika [inlmath]d[/inlmath]. Tada je :
[dispmath]f(n)=\frac{n}{2}\big(2a+(n-1)d\big)[/dispmath][dispmath]f(n)=na+\frac{n(n-1)}{2}d[/dispmath]
pa je:
[dispmath](n+m)\big(f(n)-f(m)\big)=(n+m)\left(a(n-m)+\frac{n^2-n-m^2+m}{2}d\right)=\\
=(n+m)\left(a(n-m)+\frac{(n-m)(n+m-1)}{2}d\right)=(n-m)(n+m)\left(a+\frac{n+m-1}{2}d\right)=\\
=(n-m)\left(a(n+m)+\frac{(n+m)(n+m-1)}{2}d\right)=(n-m)f(n+m)[/dispmath]
2. Neka je [inlmath]f[/inlmath] rješenje funkcionalne jednačine 1. Zamjenom
[dispmath]n=k,\:m=1:\;(k-1)f(k+1)=(k+1)\big(f(k)-f(1)\big)[/dispmath][dispmath]n=k+1,\:m=1:\;kf(k+2)=(k+2)\big(f(k+1)-1\big)[/dispmath][dispmath]n=k,\:m=2:\;(k-2)f(k+2)=(k+2)\big(f(k)-2\big)[/dispmath]
Za [inlmath]k\ge3[/inlmath] dobijamo [inlmath]f(k)=k(2-k)f(1)+\frac{k(k-1)}{2}f(2)[/inlmath]. Vidimo da je [inlmath]f(n)=an^2+bn,\:n\in\mathbb{N}[/inlmath]
Neka je [inlmath]a_1=f(1)=a+b[/inlmath] i [inlmath]f(2)=a_2+a_1=2a_1+d[/inlmath]
[inlmath]4a+2b=2(a+b)+d[/inlmath]
[inlmath]\enclose{box}{d=2a}[/inlmath]
Dakle,zaista za aritmetički niz čiji je prvi član niza [inlmath]a_1=a+b[/inlmath] i razlika [inlmath]d=2a[/inlmath] suma prvih [inlmath]n[/inlmath] članova niza je
[dispmath]S_n=\frac{n}{2}\big(2a_1+(n-1)d\big)=\frac{n}{2}\big(2(a+b)+(n-1)2a\big)=\frac{n}{2}(2b+2an)=an^2+bn=\enclose{box}{f(n)}[/dispmath]