Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA FUNKCIJE

Inverzna funkcija – vrednost izraza

[inlmath]f\left(x\right)=x^3+\ln\left|x+1\right|[/inlmath]
  • +1

Re: Inverzna funkcija – vrednost izraza

Postod Onomatopeja » Četvrtak, 04. Februar 2016, 11:46

Daniel je napisao:Nisam baš siguran u ispravnost postupka kojim ste radili, iako se na kraju dobije ispravan rezultat.

Možete li da, istim rezonom, uradite sledeći sličan zadatak (sâm sam smislio brojne vrednosti)?

Funkcija glasi [inlmath]f\left(x\right)=\left|2x+6\right|+3x-2[/inlmath]. Treba odrediti [inlmath]f^{-1}\left(-6\right)+f^{-1}\left(4\right)[/inlmath].
Rezultat koji treba da se dobije je [inlmath]-2[/inlmath].

Pitanje se nije odnosilo na mene (bar ne direktno), ali cu se ipak umesati. Evo, ovako bih ja rezonovao: prvo, zapisimo funkciju [inlmath]f[/inlmath] kao
[dispmath]f(x)=\begin{cases} 5x+4, & x\ge-3\\ x-8, & x<-3.\end{cases}[/dispmath]
Dobro, sad takodje primetimo da za [inlmath]x\ge-3[/inlmath] vrednosti od [inlmath]5x+4[/inlmath] pripadaju [inlmath][-11,+\infty)[/inlmath], dok za [inlmath]x<-3[/inlmath] vrednosti od [inlmath]x-8[/inlmath] pripadaju [inlmath](-\infty,-11)[/inlmath].

I sada, kako [inlmath]-6\in[-11,+\infty)[/inlmath], to cemo [inlmath]f^{-1}(-6)[/inlmath] dobiti kada potrazimo inverznu funkciju od [inlmath]5x+4[/inlmath] i ubacimo [inlmath]-6[/inlmath], odnosno, [inlmath]f^{-1}(-6)=\displaystyle\frac{-6-4}{5}=-2[/inlmath], dok slicno dobijamo [inlmath]f^{-1}(4)=\displaystyle\frac{4-4}{5}=0[/inlmath] (jer [inlmath]4\in[-11,+\infty)[/inlmath], te je tu ista inverzna funkcija). Naravno, sad je ostao jos najtezi deo, a to je da je [inlmath]-2+0=-2[/inlmath] (to za domaci).

EDIT: ovim svojim postom sam odveo temu na novu stranu, pa da samo skrenem paznju da je pre ovog mog posta Daniel imao jedan svoj novi post.

Zahvalio se: 15 puta
Pohvaljen: 588 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Daniel » Četvrtak, 04. Februar 2016, 12:19

Onomatopeja je napisao:Naravno, sad je ostao jos najtezi deo, a to je da je [inlmath]-2+0=-2[/inlmath] (to za domaci).

Ova ti je dobra! :laughing-rolling:
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod pentagram142857 » Četvrtak, 04. Februar 2016, 12:30

Znaci, uslovi za JohnLokeov zadatak su:
[dispmath]x>-2[/dispmath][dispmath]-2\ge x>-7[/dispmath][dispmath]x\le-7[/dispmath]
Ovo se odnosi na [inlmath]x[/inlmath] inverzne funkcije, a ono sto smo Ilija i ja napisali se odnosi na [inlmath]y[/inlmath] inverzne funkcije.
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 49 puta
Pohvaljen: 120 puta

Postod JohnLocke » Četvrtak, 04. Februar 2016, 13:23

Gospodo, moze neko detaljno da mi razjasni moj primer, zasto su ti uslovi kao sto je pentagram naveo
Izvinjavam se izgleda da mi ne idu funkcije..

Zahvalio se: 63 puta
Pohvaljen: 12 puta

Postod Ilija » Četvrtak, 04. Februar 2016, 13:44

Znaci imamo funkcju [inlmath]f(x)=|x+1|+|2x+4|+4x[/inlmath].

Apsolutne vrednosti su:
[dispmath]|x+1|=\begin{cases}
x+1, & x\ge -1\\
-x-1, & x<-1.
\end{cases}\\
|2x+4|=\begin{cases}
2x+4, & x\ge-2\\
-2x-4, & x<-2.
\end{cases}[/dispmath]

I sad imamo tri slucaja:

[inlmath]1)\enspace x<-2[/inlmath] gde ce funkcija biti [inlmath]f(x)=-x-1-2x-4+4x=x-5[/inlmath] cije vrednosi pripadaju [inlmath]x\in(-\infty,-7)[/inlmath].

[inlmath]2)\enspace-2\le x<-1[/inlmath] gde ce funkcija biti [inlmath]f(x)=-x-1+2x+4+4x=5x+3[/inlmath] cije vrednosi pripadaju [inlmath]x\in[-7,-2)[/inlmath].

[inlmath]3)\enspace x\ge-1[/inlmath] gde ce funkcija biti [inlmath]f(x)=x+1+2x+4+4x=7x+5[/inlmath] cije vrednosi pripadaju [inlmath]x\in[-2,+\infty)[/inlmath].

Za [inlmath]x=-7[/inlmath], koristicemo funkciju [inlmath]f(x)=5x+3[/inlmath], jer [inlmath]x=-7\in[-7,-2)[/inlmath], odnosno njenu inverznu [inlmath]f^{-1}=\frac{x-3}{5}[/inlmath], pa ce vrednost inverzne funkcije biti [inlmath]-2[/inlmath].

Sad, isto tako i za ostala dva slucaja.
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

• +2

Postod Daniel » Petak, 05. Februar 2016, 09:01

OK, znači, videli ste gde je bila greška – poistovećivali ste [inlmath]x[/inlmath] iz [inlmath]f\left(x\right)[/inlmath] i [inlmath]x[/inlmath] iz [inlmath]f^{-1}\left(x\right)[/inlmath], iako su to, zapravo, različiti [inlmath]x[/inlmath]-evi. Ne treba ih mešati.

Postoji još načina da se ovaj zadatak uradi. Jedan je, da se pri traženju [inlmath]f^{-1}\left(-7\right)[/inlmath] postavi jednačina [inlmath]f\left(x\right)=-7[/inlmath], pri čemu će rešenje po [inlmath]x[/inlmath] predstavljati, zapravo [inlmath]f^{-1}\left(-7\right)[/inlmath] (da li je ovo jasno zašto)? Dakle,
[dispmath]\left|x+1\right|+\left|2x+4\right|+4x=-7[/dispmath]
Pa sad odvojeno razmatramo slučajeve:
  • [inlmath]x<-2\quad\Rightarrow\quad-x-1-2x-4+4x=-7\quad\Rightarrow\quad x-5=-7\quad\Rightarrow\quad\cancel{x=-2}[/inlmath] (ne zadovoljava uslov ovog slučaja);
  • [inlmath]-2\le x<-1\quad\Rightarrow\quad-x-1+2x+4+4x=-7\quad\Rightarrow\quad5x+3=-7\quad\Rightarrow\quad\enclose{box}{x=-2}[/inlmath] (zadovoljava uslov ovog slučaja);
  • [inlmath]x\ge-1\quad\Rightarrow\quad x+1+2x+4+4x=-7\quad\Rightarrow\quad7x+5=-7\quad\Rightarrow\quad\cancel{x=-\frac{12}{7}}[/inlmath] (ne zadovoljava uslov ovog slučaja).
[inlmath]\Rightarrow\quad\enclose{box}{f^{-1}\left(-7\right)=-2}[/inlmath]

Na isti način se odrede i [inlmath]f^{-1}\left(-2\right)[/inlmath] i [inlmath]f^{-1}\left(5\right)[/inlmath]. To za domaći, što reče Onomatopeja. :)

Može i grafičkim putem. Nacrtamo grafik funkcije [inlmath]f\left(x\right)=\left|x+1\right|+\left|2x+4\right|+4x[/inlmath]:

grafik.png
grafik.png (1.17 KiB) Pogledano 1451 puta

(Na slici [inlmath]x[/inlmath]- i [inlmath]y[/inlmath]-osa nisu u međusobnoj srazmeri, da vas to ne zbuni.)
Treba da odredimo [inlmath]f^{-1}\left(-7\right)[/inlmath], tj. za koju vrednost [inlmath]x[/inlmath] će funkcija [inlmath]f\left(x\right)[/inlmath] dati vrednost [inlmath]-7[/inlmath]. Ništa lakše – na ordinati potražimo [inlmath]-7[/inlmath], zatim uočimo tačku na grafiku čija je [inlmath]y[/inlmath]-koordinata jednaka [inlmath]-7[/inlmath], a zatim očitamo njenu [inlmath]x[/inlmath]-koordinatu, koja u ovom slučaju iznosi [inlmath]-2[/inlmath]. Prema tome, [inlmath]f\left(-2\right)=-7[/inlmath] i [inlmath]f^{-1}\left(-7\right)=-2[/inlmath]. Postupak ponovimo i pri traženju [inlmath]f^{-1}\left(-2\right)[/inlmath] i [inlmath]f^{-1}\left(5\right)[/inlmath].

Da li neko uočava zbog čega je u ovom zadatku onaj pogrešan postupak dovodio do ispravnog rešenja? :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Ilija » Petak, 05. Februar 2016, 18:01

Daniel je napisao:Može i grafičkim putem.

Iako bas nesto ne volim graficki da resavam zadatke, ovaj nacin u konkretnom zadatku mi se bas dopao. Brzo i elegantno. :thumbup:
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Postod bole » Petak, 05. Februar 2016, 20:25

Daniel je napisao:Da li neko uočava zbog čega je u ovom zadatku onaj pogrešan postupak dovodio do ispravnog rešenja?

Da nije možda to što se dvije tačke nalaze tačno na ovim "prelomima" na grafiku, pa se u dva slučaja dobija isti rezultat, a samo jedan se može prihvatiti, dok treća tačka ne utiče na konačan rezultat

Daniel je napisao:Može i grafičkim putem.

samo je pitanje ko će na ispitu prihvatiti rješenje dobijeno grafičkim putem, uvijek se traži rezultat dobijen "matematički", ali fin i lagan način za kontrolu i ima još jedan problem većina ne bi znala nacrtati tačan grafik
bole  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 29 puta
Pohvaljen: 91 puta

Postod Ilija » Petak, 05. Februar 2016, 20:34

bole je napisao:samo je pitanje ko će na ispitu prihvatiti rješenje dobijeno grafičkim putem, uvijek se traži rezultat dobijen "matematički", ali fin i lagan način za kontrolu i ima još jedan problem većina ne bi znala nacrtati tačan grafik

Pretpostavljam da je ovo zadatak za prijemni ispit neki. A cini mi se da na vecini beogradskih fakulteta, gde se radi matematika, postupak se ne gleda uopste (za ETF u Beogradu sam siguran, za ostale ne). Tako da, sam nacin rada nije nesto ni bitan za njih - svakako ce gledati zaokruzene odgovore. Sto je veoma lose, po mom misljenju. A ne vidim, zasto se ovakav postupak ne bi uvazio. Sasvim je korektan.
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Postod Trougao » Subota, 06. Februar 2016, 00:10

Ja sam ovaj zadatak imao na prijemnom za matematicki od prosle godine. Licno meni je bilo tesko da ga radim tako kako ga radite ovde :icon_lol:
pa sam bio nacrtao grafik funkcije [inlmath]f[/inlmath] i gledao sa njega koje je resenje.
Trougao  OFFLINE

Zahvalio se: 57 puta
Pohvaljen: 107 puta

PrethodnaSledeća

Povratak na FUNKCIJE