Treba da dodefinisu [inlmath]a,\:b[/inlmath] tako da funkcija bude diferencijabilna. Sve sam pokusao ali ova apsolutna vrednost me skroz buni tako da nema sanse da ga resim - evo je funkcija
[dispmath]\frac{1}{|x|}\quad\mbox{za}\quad |x|\ge 1[/dispmath][dispmath]ax^2+b\quad\mbox{za}\quad |x|<1[/dispmath]
Hvala najlepse
Znam da treba da radim prvi izvod i znak kako ide otprilike ali sta god da krenem, zaustavi me apsolutna vrednost - ne znam kako da resim kada apsolutno iks treba da tezi necemu.
I imam jos jedan zadatak koji sve znam da uradim sem zavrsnice. Znam da treba da dobijem dva sistema jednacina, medjutim jedan dobijem a drugi nikako ne mogu, evo funkcije:
[dispmath]2x-2\quad\mbox{za}\quad\le 1[/dispmath][dispmath]a(x-1)(x-2)(x-b)\quad\mbox{za}\quad 1<x<2[/dispmath][dispmath]\frac{x}{2}-1\quad\mbox{za}\quad x\ge 2[/dispmath]
Ovo sam preko izvoda sve lepo resavao - treba da se dobije sistem jednacina i posle samo da se nadju [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath]. Medjutim drugi sistem nikako ne mogu da dobijem, do ovde sam dosao:
[dispmath]\lim_{h\to 0}\frac{a\left(\frac{1}{2}+h-1\right)\left(\frac{1}{2}+h-2\right)\left(\frac{1}{2}+h-b\right)-\frac{3a}{8}+\frac{3ab}{4}}{h}[/dispmath]
a prva jednacina mi je ispala lepo:
[dispmath]a(2-b)=\frac{1}{2}[/dispmath]