Parnost logaritamske funkcije

PostPoslato: Petak, 17. April 2015, 22:46
od Trougao
Ne mogu da odredim da li je ova logaritamska funkcija parna ili neparna.
[dispmath]f(x)=\ln\left(\left(\frac{x+1}{x-1}\right)^2\right)[/dispmath]
Sa grafika bih zaključio da je neparna pošto je simetrična u odnosu na koordinatni početak, ali kada ubacim u wolfram alpha - u to pitanje on odgovori da nije.
Ja sam logaritamskim pravilima vrdajući levo desno dobio da je neparna. Pa me interesuje da čujem mišljenje nekog pametnijeg.

Re: Parnost logaritamske funkcije

PostPoslato: Petak, 17. April 2015, 23:05
od Sinisa
ja sam isto dobio da je neparna, analitickim putem kada uvrstim [inlmath]-x[/inlmath] umjesto [inlmath]x[/inlmath] i na kraju dobijem [inlmath]f(-x)=-f(x)[/inlmath] iz cega mozemo zakljuciti da je funkcija neparna...

kada uvrstim [inlmath]-x[/inlmath] umjesto [inlmath]x[/inlmath] to je isto kao da sam stepenovao numerus tog logaritma sa [inlmath]-1[/inlmath] a kada to [inlmath]-1[/inlmath] izvucem ispred logatirma dobijem dokaz da je funkcija neparna :)

PostPoslato: Petak, 17. April 2015, 23:09
od Gamma
Funkcija je neparna. To se i može zaključiti sa grafika, centralno je simetrična u odnosu na kordinatni početak.

PostPoslato: Petak, 17. April 2015, 23:14
od Trougao
Zahvaljujem vam na mišljenju. Navikao sam da sve zadatke koje uradim proveravam preko programa a kad on zakaže iz bilo kog razloga krenem da sumnjam u ručno rešenje.