Inverzna funkcija – vrednost izraza

PostPoslato: Sreda, 03. Februar 2016, 22:15
od JohnLocke
Funkcija [inlmath]f:\:R\to R[/inlmath] zadata je za [inlmath]f(x)=|x+1|+|2x+4|+ 4x[/inlmath]. Vrednost izraza [inlmath]f^{-1}(-7)+f^{-1}(-2)+f^{-1}(5)[/inlmath] je:
e sad.. za pocetak tj nazovimo prvi slucaj, samo "sklonim" zagrade i sve ostane pozitivno [inlmath]f(x)=7x+5[/inlmath]
i odatle inverzna funkcija [inlmath]f^{-1}:\;\frac{y-5}{7}=x[/inlmath], ali ostaju jos dva slucaja tako da ne znam iz kojih da racunam inverzne funkcije, nemam neku ideju za ovaj zadatak :D :insane:

Re: Inverzna funkcija – vrednost izraza

PostPoslato: Sreda, 03. Februar 2016, 23:01
od Ilija
Imas li resenje zadatka - konacno?

PostPoslato: Sreda, 03. Februar 2016, 23:03
od JohnLocke
vrednost izraza je [inlmath]-3[/inlmath]

PostPoslato: Sreda, 03. Februar 2016, 23:37
od pentagram142857
Zapravo, imas jos dva slucaja. Prvi koji si naveo vazi za [inlmath]x>-1[/inlmath], njega koristis za [inlmath]f^{-1}(5)[/inlmath], zato sto je [inlmath]5>-1[/inlmath]. 2. Slucaj je [inlmath]-1>x\ge-2[/inlmath], tada je prva apsolutna zagrada negativna, a druga pozitivna, njega koristis za [inlmath]f^{-1}(-2)[/inlmath], zato sto [inlmath]-2=-2[/inlmath]. 3. Slucaj je [inlmath]x<-2[/inlmath], tada su obe apsolutne zagrade negativne, njega koristis za [inlmath]f^{-1}(-7)[/inlmath], zato sto [inlmath]-7<-2[/inlmath]. Inverznu funkciju za 1. slucaj si nasao, a za 2. i 3. je napisao Ilija.

PostPoslato: Sreda, 03. Februar 2016, 23:41
od Ilija
Moze li ovako? Naravno uz definisane apsolutne vrednosti, sledice:

• Za [inlmath]x=-7[/inlmath], funkcija ce biti
    [dispmath]f(x)=-x-1-2x-4+4x=x-5\quad\Rightarrow\quad f^{-1}(x)=x+5\quad\Rightarrow\quad f^{-1}(-7)=-2[/dispmath]
  • Za [inlmath]x=-2[/inlmath], funkcija ce biti
    [dispmath]f(x)=-x-1+2x+4+4x=5x+3\quad\Rightarrow\quad f^{-1}(x)=\frac{x-3}{5}\quad\Rightarrow\quad f^{-1}(-2)=-1[/dispmath]
  • Za [inlmath]x=5[/inlmath], funkcija ce biti
    [dispmath]f(x)=x+1+2x+4+4x=7x+5\quad\Rightarrow\quad f^{-1}(x)=\frac{x-5}{7}\quad\Rightarrow\quad f^{-1}(5)=0[/dispmath]
Pa ce zbir ova tri iznositi [inlmath]-3[/inlmath].

PostPoslato: Sreda, 03. Februar 2016, 23:46
od bole
upravo počinjem kucati isto što i @pentagram142857 kad stiže odgovor, pa da se ne ponavljam
pentagram142857 je napisao:[inlmath]−2<=x<−1[/inlmath]

samo ovdje treba [inlmath]−2\le x<−1[/inlmath], za [inlmath]\le[/inlmath] opcija je \le, a za [inlmath]\ge[/inlmath] ide \ge

PostPoslato: Četvrtak, 04. Februar 2016, 00:03
od JohnLocke
@Ilija , moze itekako ..vrlo prosto resenje, svaka cast :D

PostPoslato: Četvrtak, 04. Februar 2016, 02:51
od Daniel
Nisam baš siguran u ispravnost postupka kojim ste radili, iako se na kraju dobije ispravan rezultat.

Možete li da, istim rezonom, uradite sledeći sličan zadatak (sâm sam smislio brojne vrednosti)?

Funkcija glasi [inlmath]f\left(x\right)=\left|2x+6\right|+3x-2[/inlmath]. Treba odrediti [inlmath]f^{-1}\left(-6\right)+f^{-1}\left(4\right)[/inlmath].
Rezultat koji treba da se dobije je [inlmath]-2[/inlmath].

PostPoslato: Četvrtak, 04. Februar 2016, 11:27
od Ilija
Mojim nacinom rada, ocito pogresnim, dobija se sledece:

• Za [inlmath]x=-6[/inlmath], funkcija ce biti:
    [dispmath]f(x)=-2x-6+3x-2=x-8\quad\Rightarrow\quad f^{-1}(x)=x+8\quad\Rightarrow\quad f^{-1}(-6)=2[/dispmath]
  • Za [inlmath]x=4[/inlmath], funkcija ce biti:
    [dispmath]f(x)=2x+6+3x-2=5x+4\quad\Rightarrow\quad f^{-1}(x)=\frac{x-4}{5}\quad\Rightarrow\quad f^{-1}(4)=0[/dispmath]
Pa ce zbir biti [inlmath]f^{-1}(-6)+f^{-1}(4)=2+0=2[/inlmath], a ne [inlmath]-2[/inlmath], kako bi trebalo.

PostPoslato: Četvrtak, 04. Februar 2016, 11:40
od Daniel
Ilija je napisao:[dispmath]\cdots\quad\Rightarrow\quad f^{-1}(-6)=2[/dispmath]

Ako je [inlmath]f^{-1}\left(-6\right)=2[/inlmath], onda bi moralo biti [inlmath]f\left(2\right)=-6[/inlmath], zar ne? :)
E sad, da li je [inlmath]f\left(2\right)=-6[/inlmath]? :)

PostPoslato: Četvrtak, 04. Februar 2016, 11:46
od Onomatopeja
Daniel je napisao:Nisam baš siguran u ispravnost postupka kojim ste radili, iako se na kraju dobije ispravan rezultat.

Možete li da, istim rezonom, uradite sledeći sličan zadatak (sâm sam smislio brojne vrednosti)?

Funkcija glasi [inlmath]f\left(x\right)=\left|2x+6\right|+3x-2[/inlmath]. Treba odrediti [inlmath]f^{-1}\left(-6\right)+f^{-1}\left(4\right)[/inlmath].
Rezultat koji treba da se dobije je [inlmath]-2[/inlmath].

Pitanje se nije odnosilo na mene (bar ne direktno), ali cu se ipak umesati. Evo, ovako bih ja rezonovao: prvo, zapisimo funkciju [inlmath]f[/inlmath] kao
[dispmath]f(x)=\begin{cases} 5x+4, & x\ge-3\\ x-8, & x<-3.\end{cases}[/dispmath]
Dobro, sad takodje primetimo da za [inlmath]x\ge-3[/inlmath] vrednosti od [inlmath]5x+4[/inlmath] pripadaju [inlmath][-11,+\infty)[/inlmath], dok za [inlmath]x<-3[/inlmath] vrednosti od [inlmath]x-8[/inlmath] pripadaju [inlmath](-\infty,-11)[/inlmath].

I sada, kako [inlmath]-6\in[-11,+\infty)[/inlmath], to cemo [inlmath]f^{-1}(-6)[/inlmath] dobiti kada potrazimo inverznu funkciju od [inlmath]5x+4[/inlmath] i ubacimo [inlmath]-6[/inlmath], odnosno, [inlmath]f^{-1}(-6)=\displaystyle\frac{-6-4}{5}=-2[/inlmath], dok slicno dobijamo [inlmath]f^{-1}(4)=\displaystyle\frac{4-4}{5}=0[/inlmath] (jer [inlmath]4\in[-11,+\infty)[/inlmath], te je tu ista inverzna funkcija). Naravno, sad je ostao jos najtezi deo, a to je da je [inlmath]-2+0=-2[/inlmath] (to za domaci).

EDIT: ovim svojim postom sam odveo temu na novu stranu, pa da samo skrenem paznju da je pre ovog mog posta Daniel imao jedan svoj novi post.

PostPoslato: Četvrtak, 04. Februar 2016, 12:19
od Daniel
Onomatopeja je napisao:Naravno, sad je ostao jos najtezi deo, a to je da je [inlmath]-2+0=-2[/inlmath] (to za domaci).

Ova ti je dobra! :laughing-rolling:

PostPoslato: Četvrtak, 04. Februar 2016, 12:30
od pentagram142857
Znaci, uslovi za JohnLokeov zadatak su:
[dispmath]x>-2[/dispmath][dispmath]-2\ge x>-7[/dispmath][dispmath]x\le-7[/dispmath]
Ovo se odnosi na [inlmath]x[/inlmath] inverzne funkcije, a ono sto smo Ilija i ja napisali se odnosi na [inlmath]y[/inlmath] inverzne funkcije.

PostPoslato: Četvrtak, 04. Februar 2016, 13:23
od JohnLocke
Gospodo, moze neko detaljno da mi razjasni moj primer, zasto su ti uslovi kao sto je pentagram naveo
Izvinjavam se izgleda da mi ne idu funkcije..

PostPoslato: Četvrtak, 04. Februar 2016, 13:44
od Ilija
Znaci imamo funkcju [inlmath]f(x)=|x+1|+|2x+4|+4x[/inlmath].

Apsolutne vrednosti su:
[dispmath]|x+1|=\begin{cases}
x+1, & x\ge -1\\
-x-1, & x<-1.
\end{cases}\\
|2x+4|=\begin{cases}
2x+4, & x\ge-2\\
-2x-4, & x<-2.
\end{cases}[/dispmath]

I sad imamo tri slucaja:

[inlmath]1)\enspace x<-2[/inlmath] gde ce funkcija biti [inlmath]f(x)=-x-1-2x-4+4x=x-5[/inlmath] cije vrednosi pripadaju [inlmath]x\in(-\infty,-7)[/inlmath].

[inlmath]2)\enspace-2\le x<-1[/inlmath] gde ce funkcija biti [inlmath]f(x)=-x-1+2x+4+4x=5x+3[/inlmath] cije vrednosi pripadaju [inlmath]x\in[-7,-2)[/inlmath].

[inlmath]3)\enspace x\ge-1[/inlmath] gde ce funkcija biti [inlmath]f(x)=x+1+2x+4+4x=7x+5[/inlmath] cije vrednosi pripadaju [inlmath]x\in[-2,+\infty)[/inlmath].

Za [inlmath]x=-7[/inlmath], koristicemo funkciju [inlmath]f(x)=5x+3[/inlmath], jer [inlmath]x=-7\in[-7,-2)[/inlmath], odnosno njenu inverznu [inlmath]f^{-1}=\frac{x-3}{5}[/inlmath], pa ce vrednost inverzne funkcije biti [inlmath]-2[/inlmath].

Sad, isto tako i za ostala dva slucaja.

PostPoslato: Petak, 05. Februar 2016, 09:01
od Daniel
OK, znači, videli ste gde je bila greška – poistovećivali ste [inlmath]x[/inlmath] iz [inlmath]f\left(x\right)[/inlmath] i [inlmath]x[/inlmath] iz [inlmath]f^{-1}\left(x\right)[/inlmath], iako su to, zapravo, različiti [inlmath]x[/inlmath]-evi. Ne treba ih mešati.

Postoji još načina da se ovaj zadatak uradi. Jedan je, da se pri traženju [inlmath]f^{-1}\left(-7\right)[/inlmath] postavi jednačina [inlmath]f\left(x\right)=-7[/inlmath], pri čemu će rešenje po [inlmath]x[/inlmath] predstavljati, zapravo [inlmath]f^{-1}\left(-7\right)[/inlmath] (da li je ovo jasno zašto)? Dakle,
[dispmath]\left|x+1\right|+\left|2x+4\right|+4x=-7[/dispmath]
Pa sad odvojeno razmatramo slučajeve:
  • [inlmath]x<-2\quad\Rightarrow\quad-x-1-2x-4+4x=-7\quad\Rightarrow\quad x-5=-7\quad\Rightarrow\quad\cancel{x=-2}[/inlmath] (ne zadovoljava uslov ovog slučaja);
  • [inlmath]-2\le x<-1\quad\Rightarrow\quad-x-1+2x+4+4x=-7\quad\Rightarrow\quad5x+3=-7\quad\Rightarrow\quad\enclose{box}{x=-2}[/inlmath] (zadovoljava uslov ovog slučaja);
  • [inlmath]x\ge-1\quad\Rightarrow\quad x+1+2x+4+4x=-7\quad\Rightarrow\quad7x+5=-7\quad\Rightarrow\quad\cancel{x=-\frac{12}{7}}[/inlmath] (ne zadovoljava uslov ovog slučaja).
[inlmath]\Rightarrow\quad\enclose{box}{f^{-1}\left(-7\right)=-2}[/inlmath]

Na isti način se odrede i [inlmath]f^{-1}\left(-2\right)[/inlmath] i [inlmath]f^{-1}\left(5\right)[/inlmath]. To za domaći, što reče Onomatopeja. :)

Može i grafičkim putem. Nacrtamo grafik funkcije [inlmath]f\left(x\right)=\left|x+1\right|+\left|2x+4\right|+4x[/inlmath]:

grafik.png
grafik.png (1.17 KiB) Pogledano 1466 puta

(Na slici [inlmath]x[/inlmath]- i [inlmath]y[/inlmath]-osa nisu u međusobnoj srazmeri, da vas to ne zbuni.)
Treba da odredimo [inlmath]f^{-1}\left(-7\right)[/inlmath], tj. za koju vrednost [inlmath]x[/inlmath] će funkcija [inlmath]f\left(x\right)[/inlmath] dati vrednost [inlmath]-7[/inlmath]. Ništa lakše – na ordinati potražimo [inlmath]-7[/inlmath], zatim uočimo tačku na grafiku čija je [inlmath]y[/inlmath]-koordinata jednaka [inlmath]-7[/inlmath], a zatim očitamo njenu [inlmath]x[/inlmath]-koordinatu, koja u ovom slučaju iznosi [inlmath]-2[/inlmath]. Prema tome, [inlmath]f\left(-2\right)=-7[/inlmath] i [inlmath]f^{-1}\left(-7\right)=-2[/inlmath]. Postupak ponovimo i pri traženju [inlmath]f^{-1}\left(-2\right)[/inlmath] i [inlmath]f^{-1}\left(5\right)[/inlmath].

Da li neko uočava zbog čega je u ovom zadatku onaj pogrešan postupak dovodio do ispravnog rešenja? :)

PostPoslato: Petak, 05. Februar 2016, 18:01
od Ilija
Daniel je napisao:Može i grafičkim putem.

Iako bas nesto ne volim graficki da resavam zadatke, ovaj nacin u konkretnom zadatku mi se bas dopao. Brzo i elegantno. :thumbup:

PostPoslato: Petak, 05. Februar 2016, 20:25
od bole
Daniel je napisao:Da li neko uočava zbog čega je u ovom zadatku onaj pogrešan postupak dovodio do ispravnog rešenja?

Da nije možda to što se dvije tačke nalaze tačno na ovim "prelomima" na grafiku, pa se u dva slučaja dobija isti rezultat, a samo jedan se može prihvatiti, dok treća tačka ne utiče na konačan rezultat

Daniel je napisao:Može i grafičkim putem.

samo je pitanje ko će na ispitu prihvatiti rješenje dobijeno grafičkim putem, uvijek se traži rezultat dobijen "matematički", ali fin i lagan način za kontrolu i ima još jedan problem većina ne bi znala nacrtati tačan grafik

PostPoslato: Petak, 05. Februar 2016, 20:34
od Ilija
bole je napisao:samo je pitanje ko će na ispitu prihvatiti rješenje dobijeno grafičkim putem, uvijek se traži rezultat dobijen "matematički", ali fin i lagan način za kontrolu i ima još jedan problem većina ne bi znala nacrtati tačan grafik

Pretpostavljam da je ovo zadatak za prijemni ispit neki. A cini mi se da na vecini beogradskih fakulteta, gde se radi matematika, postupak se ne gleda uopste (za ETF u Beogradu sam siguran, za ostale ne). Tako da, sam nacin rada nije nesto ni bitan za njih - svakako ce gledati zaokruzene odgovore. Sto je veoma lose, po mom misljenju. A ne vidim, zasto se ovakav postupak ne bi uvazio. Sasvim je korektan.

PostPoslato: Subota, 06. Februar 2016, 00:10
od Trougao
Ja sam ovaj zadatak imao na prijemnom za matematicki od prosle godine. Licno meni je bilo tesko da ga radim tako kako ga radite ovde :icon_lol:
pa sam bio nacrtao grafik funkcije [inlmath]f[/inlmath] i gledao sa njega koje je resenje.

PostPoslato: Subota, 06. Februar 2016, 10:53
od Daniel
bole je napisao:
Daniel je napisao:Da li neko uočava zbog čega je u ovom zadatku onaj pogrešan postupak dovodio do ispravnog rešenja?

Da nije možda to što se dvije tačke nalaze tačno na ovim "prelomima" na grafiku, pa se u dva slučaja dobija isti rezultat, a samo jedan se može prihvatiti, dok treća tačka ne utiče na konačan rezultat

Pa, nije. Eto, da je ista ta funkcija, [inlmath]f\left(x\right)=\left|x+1\right|+\left|2x+4\right|+ 4x[/inlmath], a da se tražilo, recimo, [inlmath]f^{-1}\left(-9\right)+f^{-1}\left(12\right)[/inlmath], takođe bi se, primenom onog pogrešnog postupka, dobilo tačno rešenje (koje iznosi [inlmath]-3[/inlmath]), iako se ovog puta posmatrane tačke ne nalaze na „prelomima“.

bole je napisao:samo je pitanje ko će na ispitu prihvatiti rješenje dobijeno grafičkim putem, uvijek se traži rezultat dobijen "matematički",

Pa i grafički način spada u „matematičke“ načine. :) Verovatno si hteo da kažeš, analitički.
Elem, ne bih se složio. Ima zadataka koje je nemoguće (ili skoro nemoguće) uraditi na drugačiji način osim grafičkog. Čak su i u nekim zbirkama, kao rešenja nekih zadataka, prikazani grafički postupci.

Ilija je napisao:Pretpostavljam da je ovo zadatak za prijemni ispit neki. A cini mi se da na vecini beogradskih fakulteta, gde se radi matematika, postupak se ne gleda uopste (za ETF u Beogradu sam siguran, za ostale ne). Tako da, sam nacin rada nije nesto ni bitan za njih - svakako ce gledati zaokruzene odgovore. Sto je veoma lose, po mom misljenju.

Veoma loše, definitivno. A po mom mišljenju i vrlo nefer i neobjektivno. Ali pregledačima je očigledno mnogo jednostavnije i lakše da upoređuju zaokružene odgovore s „ključem“, nego da pregledaju da li je kandidat pravilno razmišljao prilikom rešavanja nekog zadatka.

PostPoslato: Sreda, 08. Jun 2016, 13:30
od kad
Ilija je napisao:I sad imamo tri slucaja:

[inlmath]1)\enspace x<-2[/inlmath] gde ce funkcija biti [inlmath]f(x)=-x-1-2x-4+4x=x-5[/inlmath] cije vrednosi pripadaju [inlmath]x\in(-\infty,-7)[/inlmath].

[inlmath]2)\enspace-2\le x<-1[/inlmath] gde ce funkcija biti [inlmath]f(x)=-x-1+2x+4+4x=5x+3[/inlmath] cije vrednosi pripadaju [inlmath]x\in[-7,-2)[/inlmath].

[inlmath]3)\enspace x\ge-1[/inlmath] gde ce funkcija biti [inlmath]f(x)=x+1+2x+4+4x=7x+5[/inlmath] cije vrednosi pripadaju [inlmath]x\in[-2,+\infty)[/inlmath].

Da bi dobio skupove vrednosti za [inlmath]x[/inlmath] jel si samo uvrstavao granicne vrednosti za [inlmath]x[/inlmath]?

PostPoslato: Sreda, 08. Jun 2016, 13:41
od Ilija
Tako je.

PostPoslato: Sreda, 08. Jun 2016, 13:48
od kad
Ilija je napisao:Mojim nacinom rada, ocito pogresnim, dobija se sledece:

• Za [inlmath]x=-6[/inlmath], funkcija ce biti:
    [dispmath]f(x)=-2x-6+3x-2=x-8\quad\Rightarrow\quad f^{-1}(x)=x+8\quad\Rightarrow\quad f^{-1}(-6)=2[/dispmath]
  • Za [inlmath]x=4[/inlmath], funkcija ce biti:
    [dispmath]f(x)=2x+6+3x-2=5x+4\quad\Rightarrow\quad f^{-1}(x)=\frac{x-4}{5}\quad\Rightarrow\quad f^{-1}(4)=0[/dispmath]

Ovde je jedina greska sto je uzeto da [inlmath]-6[/inlmath] pripada skupu [inlmath](-\infty,-11)[/inlmath]. pa je uvrsteno u jednacinu [inlmath]x-8[/inlmath] tj njoj inverznu [inlmath]x+8[/inlmath]
Jer za [inlmath]x-8[/inlmath]