Dobro došla na forum, pre svega hteo bih da ti skrenem pažnju na
pravilnik.
S obzirom na to da je prvi post u pitanju ja ću odgovoriti na tvoje pitanje.
Za početak, pretpostavljam da je zadatak sledećeg oblika : [inlmath]y=\frac{3x+4}{x^2-6x+8}[/inlmath] , ovde imamo funkciju koja je u obliku razlomka [inlmath]\frac{a}{b},\;b\ne0[/inlmath]
Sad uočimo šta je u zadatoj funkciji [inlmath]b[/inlmath]
[dispmath]\Rightarrow\;b=x^2-6x+8\\
x^2-6x+8\ne0\\[/dispmath]
Možemo primetiti da je imenilac (prethodno naveden kao [inlmath]b[/inlmath]) ove funkcije u stvari kvadratna jednačina, koju treba da rešimo da bismo dobili nule te funkcije, odnosno tačke koje isključujemo iz domena celokupne funkcije [inlmath]y[/inlmath]
[dispmath]x^2-6x+8=0\\
D=36-32\\
D=4\\
x_1=\frac{6+2}{2}=4\\
x_2=\frac{6-2}{2}=2[/dispmath]
Nakon što smo dobili nule funkcije, možemo zaključiti da je domen definisanosti funkcije [inlmath]D\colon x\in\left(-\infty,2\right)\cup\left(2,4\right)\cup\left(4,+\infty\right)[/inlmath] ili malo lepše kad se zapiše [inlmath]D\colon x\in\mathbb{R}\setminus\{2,4\}[/inlmath]. Moja pretpostavka je da se radi o skupu realnih brojeva, ukoliko je suprotno onda to treba naglasiti (mada uvek treba navesti u kom skupu brojeva se radi).
Cenim da sam "malo" opširnije uradio ovaj zadatak, pitaj slobodno ukoliko ima nešto nejasno.
EDIT: Greškom sam radio za [inlmath]y=\frac{3x+4}{x^2-6x+3}[/inlmath], izmenio sam.