Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ MATEMATIČKA ANALIZA ‹ FUNKCIJE

Odrediti kodomen funkcije ako x pripada intervalu od 0 do π

[inlmath]f\left(x\right)=x^3+\ln\left|x+1\right|[/inlmath]

Odrediti kodomen funkcije ako x pripada intervalu od 0 do π

Postod branko123 » Sreda, 12. Oktobar 2016, 18:26

Profesorka nam je objasnjavala kako da uradimo ovaj zadatak u skoli, ali ja nisam shvatio.
[dispmath]f(x)=\frac{\cos x+1}{1-3\cos x}[/dispmath]
Treba da se odredi kodomen, a [inlmath]x[/inlmath] pripada intervalu od [inlmath]0[/inlmath] do [inlmath]\pi[/inlmath]
Znam da je kodomen funkcije domen inverzne i kada uradim inverznu i zamenim izraz sa [inlmath]t[/inlmath] dobijem da je
[dispmath]\cos x+1=t-t\cdot3\cos x[/dispmath]
Kako da iz ove jednacine dobijem [inlmath]x[/inlmath]? :crazy:
Poslednji put menjao Daniel dana Sreda, 12. Oktobar 2016, 19:30, izmenjena samo jedanput
Razlog: Korekcija Latexa – ispravka cos x u \cos x

Zahvalio se: 7 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Odrediti kodomen funkcije ako x pripada intervalu od 0 do π

Postod desideri » Sreda, 12. Oktobar 2016, 19:34

Lako je izraziti [inlmath]x[/inlmath]:
[inlmath]\cos x+1=t-t\cdot3\cos x[/inlmath]
[inlmath]\cos x+t\cdot3\cos x=t-1[/inlmath]
[inlmath]\cos x=\frac{t-1}{3t+1}[/inlmath]
[inlmath]x=\arccos\left(\frac{t-1}{3t+1}\right)[/inlmath]
A kako sad? :)
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod branko123 » Sreda, 12. Oktobar 2016, 19:55

E,sad je malo tezi deo :P Kada sam resio preko tablica dobio sam interval kome [inlmath]x[/inlmath] pripada.
Kako da ubacim u to i taj deo sa [inlmath]0[/inlmath] i [inlmath]\pi[/inlmath]? :unsure:
Poslednji put menjao Daniel dana Sreda, 12. Oktobar 2016, 23:15, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje Latex-tagova

Postod Daniel » Sreda, 12. Oktobar 2016, 23:30

branko123 je napisao:Kako da ubacim u to i taj deo sa [inlmath]0[/inlmath] i [inlmath]\pi[/inlmath]? :unsure:

Interval [inlmath][0,\pi][/inlmath] je ovde zadat samo zato da bi funkcija bila injektivna i da bi, samim tim, imala inverznu funkciju. Jer, ako bismo izašli iz tog intervala, imali bismo slučaj da za dve različite vrednosti [inlmath]x[/inlmath] imamo istu vrednost funkcije, tj. funkcija više ne bi bila injektivna, pa ne bi imala ni inverznu funkciju. E, zbog toga je zadat taj interval.

Pošto je arkus kosinus definisan na intervalu [inlmath][-1,1][/inlmath], kad smo dobili oblik [inlmath]x=\arccos\left({\frac{t-1}{3t+1}}\right)[/inlmath] vidimo da je potrebno da argument arkus kosinusa, [inlmath]\frac{t-1}{3t+1}[/inlmath], bude u granicama od [inlmath]-1[/inlmath] do [inlmath]1[/inlmath] (uključujući i te vrednosti). Na taj način odredimo domen ove funkcije, što će istovremeno biti kodomen zadate funkcije.

Kodomen se može odrediti i na drugi način, bez traženja inverzne funkcije, tako što nađemo izvod i asimptote, na taj način odredimo minimume i maksimume... mada je to ipak više posla...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel   ONLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod desideri » Četvrtak, 13. Oktobar 2016, 14:14

Dodao bih samo (posle Danielovog posta) da je kodomen od [inlmath]-\infty[/inlmath] do [inlmath]-1[/inlmath] i isto tako od [inlmath]0[/inlmath] do [inlmath]\infty[/inlmath] pri čemu su uključeni [inlmath]-1[/inlmath] i [inlmath]0[/inlmath].
Namerno ovako pišem, da bi korisnik branko123 konačno dao i neki svoj postupak.
A za tvoje konkretno pitanje, tj:
branko123 je napisao:Kako da ubacim u to i taj deo sa [inlmath]0[/inlmath] i [inlmath]\pi[/inlmath]?

Pa zameni u zadatu funkciju u postavci zadatka umesto [inlmath]x[/inlmath] najpre nulu i potom [inlmath]\pi[/inlmath] i dobija se [inlmath]-1[/inlmath] i [inlmath]0[/inlmath].
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod branko123 » Četvrtak, 13. Oktobar 2016, 17:52

Hvala vam na pomoci :) :mhm: ,znao sam da odredim da [inlmath]x[/inlmath] pripada od [inlmath]-\infty[/inlmath] do [inlmath]-1[/inlmath] i od [inlmath]0[/inlmath] do [inlmath]+\infty[/inlmath] samo nisam znao koje od tih resenja pripadaju uslovu da [inlmath]x[/inlmath] mora biti izmedju [inlmath]0[/inlmath] i [inlmath]\pi[/inlmath], ali sad kad mi je Daniel objasnio shvatio sam :mhm: :mhm:
Poslednji put menjao Onomatopeja dana Četvrtak, 13. Oktobar 2016, 22:01, izmenjena 2 puta
Razlog: Korigovanje LaTeX koda

Postod Daniel » Četvrtak, 13. Oktobar 2016, 22:48

Super. :thumbup: Drago mi je da ti je ovaj forum bio od pomoći. Ali bih te zamolio da koristiš Latex. Ako već pravilno otkucaš sve komande u Latexu, uokviri ih i Latex-tagovima, kako bi bile prikazane kako treba.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel   ONLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na FUNKCIJE