Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA FUNKCIJE

Najveća vrednost funkcije

[inlmath]f\left(x\right)=x^3+\ln\left|x+1\right|[/inlmath]

Najveća vrednost funkcije

Postod Square » Sreda, 29. Mart 2023, 15:59

Najveća vrednost funkcije [inlmath]f(x)=\sin2x-\sqrt3\cos2x[/inlmath]
Rešenje je [inlmath]2[/inlmath].

Iskreno nemam pojma kako da započnem ovaj zadatak iako sam radio sličan zadatak [inlmath]f(x)=\sin^2x-6\sin x+16[/inlmath] - tražila se minimalna vrednost), gde bih uveo smenu [inlmath]\sin x=t[/inlmath] i [inlmath]-1\le t\le1[/inlmath] i proveravao vrednosti [inlmath]f(1)[/inlmath] i [inlmath]f(-1)[/inlmath].
Problem u ovom zadatku je što ne mogu sve da svedem na samo sinus ili samo kosinus te mi ne pada na pamet šta bih mogao da uradim.
Ako neko zna kako se radi ovaj zadatak, značilo bi mi da mi da smernice :)
Square  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Najveća vrednost funkcije

Postod Frank » Sreda, 29. Mart 2023, 21:27

Evo mali hint: Transformisi funkciju [inlmath]f(x)[/inlmath] tako da se nakon transformacije moze uociti adiciona formula. (cik pogodi koja ;) :D )
https://SecreLocal.com - Chat Meet Girls - No Selfie - Anonymous Adult Dating - Secret Chat Dating
Frank  OFFLINE

Zahvalio se: 223 puta
Pohvaljen: 383 puta

Postod Daniel » Petak, 31. Mart 2023, 11:53

A čak i kad se ne bi setio ovog hinta, uvek bi mogao da radiš na onaj standardan (mada u ovom slučaju glomazniji) način – izjednačavanje prvog izvoda s nulom itd.

Square je napisao:iako sam radio sličan zadatak [inlmath]f(x)=\sin^2x-6\sin x+16[/inlmath] - tražila se minimalna vrednost), gde bih uveo smenu [inlmath]\sin x=t[/inlmath] i [inlmath]-1\le t\le1[/inlmath] i proveravao vrednosti [inlmath]f(1)[/inlmath] i [inlmath]f(-1)[/inlmath].

Naravno, potrebno je proveriti i da li [inlmath]x[/inlmath]-koordinata temena parabole leži unutar intervala [inlmath][-1,1][/inlmath], pa ako leži, onda ispitati i vrednost funkcije u temenu...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Square » Nedelja, 02. April 2023, 15:13

Hvalaa
Square  OFFLINE

Postod Square » Nedelja, 02. April 2023, 17:40

Frank je napisao:Evo mali hint: Transformisi funkciju [inlmath]f(x)[/inlmath] tako da se nakon transformacije moze uociti adiciona formula. (cik pogodi koja ;) :D )

Dobio sam [inlmath]\sin\left(2x-\frac{\pi}{3}\right)=0[/inlmath], dalje nemam pojma kako da odredim najveću vrednost funkcije.
Znao bih da odredim resenja na intervalu npr [inlmath][-\pi,\pi][/inlmath], ali najveću vrednost funkcije ne kontam baš kako
Poslednji put menjao Daniel dana Ponedeljak, 03. April 2023, 00:39, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje Latexa – tačka 13. Pravilnika
Square  OFFLINE

Postod Frank » Nedelja, 02. April 2023, 22:02

Paa, kolika je maksimalna vrednost koju sinusna funkcija moze imati? Siguran sam da to znas.
https://SecreLocal.com - Chat Meet Girls - No Selfie - Anonymous Adult Dating - Secret Chat Dating
Frank  OFFLINE

Zahvalio se: 223 puta
Pohvaljen: 383 puta

Postod Square » Ponedeljak, 03. April 2023, 00:06

Buduci da sinus ima vrednosti [inlmath]-1\le\sin x\le1[/inlmath] najveca vrednost je [inlmath]1[/inlmath] ali ne znam sta dalje da radim, jer konano resenje je [inlmath]2[/inlmath]
Poslednji put menjao Daniel dana Ponedeljak, 03. April 2023, 00:40, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje Latexa – tačka 13. Pravilnika
Square  OFFLINE

Postod Daniel » Ponedeljak, 03. April 2023, 00:44

Square je napisao:Dobio sam [inlmath]\sin\left(2x-\frac{\pi}{3}\right)=0[/inlmath],

Negde si pogrešio. Prvo, krenuo si od izraza za funkciju, a nekako si došao do jednačine (kada osim nepoznate imaš i znak jednakosti, onda to više nije izraz nego jednačina). Dakle, ovo [inlmath]=0[/inlmath] ti je suvišno.
Drugo, ni sâm izraz levo od znaka jednakosti nije dobar, bi li mogao da nađeš grešku? (Da malo pomognem, izraz unutar zagrade je u redu.)

I, krajnje bi vreme bilo da počneš da koristiš Latex, koji je obavezan na ovom forumu. Ovde imaš detaljno uputstvo.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Square » Četvrtak, 06. April 2023, 14:54

Sa leve strane sam izostavio [inlmath]2[/inlmath] ispred [inlmath]\sin\left(2x-\frac{\pi}{3}\right)[/inlmath] (to se desilo zbog toga sto sam radio kao jednacinu)

Sada nekako logicki kapiram da posto je [inlmath]-1<\sin\left(2x-\frac{\pi}{3}\right)<1[/inlmath] znaci da ce maksimalna vrednost funkcije biti [inlmath]2\cdot1=2[/inlmath]
Ako je tako onda je ovaj zadatak laksi nego sto sam ocekivao

A što se tiče Latexa meni nije problem da napisem nesto u Latexu, vec kad nesto napisem ne znam kako da sacuvam taj izraz. Jer meni ovi editori ispisu neki izraz, ali ne znam kako to da kopiram, tj. kad ga kopiram on se prebaci u sliku tog izraza. Nadam se da je neko skapirao sta sam hteo da kazem, pa taman bi mogao da mi da savet kako to da resim
Poslednji put menjao Daniel dana Petak, 07. April 2023, 17:44, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje Latex-tagova
Square  OFFLINE

Postod Daniel » Petak, 07. April 2023, 17:49

Square je napisao:Sada nekako logicki kapiram da posto je [inlmath]-1<\sin\left(2x-\frac{\pi}{3}\right)<1[/inlmath] znaci da ce maksimalna vrednost funkcije biti [inlmath]2\cdot1=2[/inlmath]

Upravo tako.

Square je napisao:A što se tiče Latexa meni nije problem da napisem nesto u Latexu, vec kad nesto napisem ne znam kako da sacuvam taj izraz. Jer meni ovi editori ispisu neki izraz, ali ne znam kako to da kopiram, tj. kad ga kopiram on se prebaci u sliku tog izraza. Nadam se da je neko skapirao sta sam hteo da kazem, pa taman bi mogao da mi da savet kako to da resim

Eto recimo sad si sasvim lepo napisao Latex, samo što si zaboravio da taj kôd uokviriš Latex-tagovima (o tome imaš u trećem pasusu Latex-uputstva).
Za bilo kakve druge nejasnoće oko Latexa, možeš se obratiti putem privatne poruke bilo kome od nas moderatora ili postaviti pitanje na potforumu za Latex.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Sledeća

Povratak na FUNKCIJE