Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA LIMESI

Odrediti granicnu vrednost

[inlmath]\lim\limits_{x\to\infty}x\left(\sqrt{x^2+a^2}-x\right)[/inlmath]

Odrediti granicnu vrednost

Postod Herien Wolf » Subota, 26. Septembar 2015, 21:09

1.
[dispmath]e^{\large\frac{2x^2+2x}{x^2-x-1}}[/dispmath]
Na koji nacin resenje treba da ispadne [inlmath]e^2[/inlmath]
ovo je iz
[dispmath]\lim_{x\to\infty}\left(\frac{x^2-x+1}{x^2-x-1}\right)^x[/dispmath]
Trebalo bi da je tacno do prve formule koju sam napisao.

2.
[dispmath]\lim_{x\to\infty}\left(\frac{x^2-5x+4}{x^2-3x+7}\right)^x=\lim_{x\to\infty}\left[\left(1+\frac{8x-3}{x^2-3x+7}\right)^{\large\frac{x^2-3x+7}{8x-3}}\right]^{\large\frac{8x^2-3x}{x^2-3x+7}}[/dispmath]
Dobijam
[dispmath]e^{\large\frac{8x^2-3x}{x^2-3x+1}}[/dispmath]
i resenje treba da bude [inlmath]e^8[/inlmath] zanima me da li je dobro do ovog koraka i kako iz njega dolazim do resenja (vrv je isti nacin kao i u prvom zadatku)

3. Stizem do ovog koraka, kako da sredim ? Kucao bih ceo postupak kako sam radio ali skoro pola sata sam potrosio na ovo i opet se ne snalazim bas najbolje sa Latexom.
[dispmath]e^{\large\frac{\cos x-1}{\sin^2x}}[/dispmath]
Postavka zadatka
[dispmath]\lim_{x\to0}(\cos x)^{\large\frac{1}{\sin^2x}}[/dispmath]
resenje
[dispmath]e^{-0.5}[/dispmath]
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 87 puta
Pohvaljen: 213 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Odrediti granicnu vrednost

Postod Trougao » Subota, 26. Septembar 2015, 23:12

Prvi
[dispmath]\lim_{x\to\infty}\left(\frac{x^2-x+1}{x^2-x-1}\right)^x=\lim_{x\to\infty}\left(\frac{x^2-x-1+1+1}{x^2-x-1}\right)^x=\lim_{x\to\infty}\left(1+\frac{2}{x^2-x-1}\right)^x=\\
\lim_{x\to\infty}\left(1+\frac{1}{\frac{x^2-x-1}{2}}\right)^x=\lim_{x\to\infty}\left(1+\frac{1}{\frac{x^2-x-1}{2}}\right)^{\large x\cdot\frac{2}{x^2-x-1}\cdot\frac{x^2-x-1}{2}}=\lim_{x\to\infty}e^{\large\frac{2x}{x^2-x-1}}=e^0=1[/dispmath]

Drugi
[dispmath]\lim_{x\to\infty}\left(\frac{x^2-5x+4}{x^2-3x+7}\right)^x=\lim_{x\to\infty}\left(\frac{x^2-3x+7-2x+4-7}{x^2-3x+7}\right)^x=\lim_{x\to\infty}\left(1+\frac{-2x-3}{x^2-3x+7}\right)^x=\\
=\lim_{x\to\infty}\left(1+\frac{1}{-\frac{x^2-3x+7}{2x+3}}\right)^x=\lim_{x\to\infty}\left(1+\frac{1}{-\frac{x^2-3x+7}{2x+3}}\right)^{\large x\cdot\left(-\frac{x^2-3x+7}{2x+3}\right)\cdot\left(-\frac{2x+3}{x^2-3x+7}\right)}=\lim_{x\to\infty}e^{\large-\frac{2x^2+3x}{x^2-3x+7}}=e^{-2}[/dispmath]

Treci ide ovako
[dispmath]\lim_{x\to0}\cos{x}^{\large\frac{1}{\sin^2x}}=\lim_{x\to0}\sqrt{1-\sin^2x}^{\large\frac{1}{\sin^2x}}=\lim_{x\to0}\left(1-\sin^2x\right)^{\large\frac{1}{2\cdot\sin^2x}}=\lim_{x\to0}\Big(1+\left(-\sin^2x\right)\Big)^{\large\frac{-1}{2\cdot\left(-\sin^2x\right)}}=e^{-\frac{1}{2}}[/dispmath]

Limes
[dispmath]\lim_{x\to\infty}e^{\large-\frac{2x^2+3x}{x^2-3x+7}}=e^{\;\large\lim\limits_{x\to\infty}-\frac{2x^2+3x}{x^2-3x+7}}[/dispmath]
se tako resava sada cu ga zasebno uraditi da bi se bolje videlo
[dispmath]\lim_{x\to\infty}-\frac{2x^2+3x}{x^2-3x+7}=-\lim_{x\to\infty}\frac{x^2\left(2+\frac{3}{x}\right)}{x^2\left(1-\frac{3}{x}+\frac{7}{x^2}\right)}=-\lim_{x\to\infty}\frac{2+\cancelto{0}{\frac{3}{x}}}{1-\cancelto{0}{\frac{3}{x}}+\cancelto{0}{\frac{7}{x^2}}}=-2[/dispmath]
P.S. Mislim da nije po pravilniku da postavljas vise pitanja odjednom.
Trougao  OFFLINE

Zahvalio se: 57 puta
Pohvaljen: 107 puta

Postod Herien Wolf » Subota, 26. Septembar 2015, 23:21

Herien Wolf je napisao:1.
[dispmath]\lim_{x\to\infty}\left(\frac{x^2-x+1}{x^2-x-1}\right)^x[/dispmath]

ovde sam ja napravio gresku u postavci,
[dispmath]\lim_{x\to\infty}\left(\frac{x^2+x+1}{x^2-x-1}\right)^x[/dispmath]
ovako treba. Izvinjavam se za vise zadataka u 1. postu, u zbirci kod mene sve u jednom samo pod odredjenim slovima pa sam ih sve odjednom kucao. Ubuduce odvajamo :)
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Postod Trougao » Subota, 26. Septembar 2015, 23:25

Onda ces iz drugog lako zakljuciti kako da ga uradis.
Trougao  OFFLINE

Zahvalio se: 57 puta
Pohvaljen: 107 puta

Postod Herien Wolf » Subota, 26. Septembar 2015, 23:27

znam, isti je tip zadatka samo brojevi izmenjeni :) Hvala
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

• +2

Postod Daniel » Nedelja, 27. Septembar 2015, 00:57

Trougao je napisao:Treci ide ovako
[dispmath]\lim_{x\to0}\cos{x}^{\large\frac{1}{\sin^2x}}=\lim_{x\to0}\sqrt{1-\sin^2x}^{\large\frac{1}{\sin^2x}}=\cdots[/dispmath]

Ovde bi valjalo naglasiti sledeće: koristimo identitet [inlmath]\cos x=\pm\sqrt{1-\sin^2x}[/inlmath], a pošto je [inlmath]x[/inlmath] u okolini nule, a znamo da je kosinus u okolini nule pozitivan (blizak jedinici), zbog toga ispred korena uzimamo znak plus.

Može se ovaj limes rešiti i drugačije, predstavljanjem kvadrata sinusa preko kosinusa:
[dispmath]\lim_{x\to0}\left(\cos x\right)^{\large\frac{1}{\sin^2x}}=\lim_{x\to0}\left(\cos x\right)^{\large\frac{1}{1-\cos^2x}}=\lim_{x\to0}\left(\cos x\right)^{\large\frac{1}{\left(1-\cos x\right)\left(1+\cos x\right)}}=\lim_{x\to0}\left[1+\left(\cos x-1\right)\right]^{\large-\frac{1}{\cos x-1}\cdot\frac{1}{1+\cos x}}=[/dispmath]
Kada [inlmath]x\to0[/inlmath], tada [inlmath]\cos x\to1[/inlmath], pa [inlmath]\cos x-1\to0[/inlmath], zbog čega možemo primeniti poznati limes [inlmath]\lim\limits_{n\to0}\left(1+n\right)^{\frac{1}{n}}=e[/inlmath],
[dispmath]=\lim_{x\to0}\left\{\left[1+\left(\cos x-1\right)\right]^{\large\frac{1}{\cos x-1}}\right\}^{\large-\frac{1}{1+\cos x}}=e^{\large-\lim\limits_{x\to0}\frac{1}{1+\cos x}}=e^{-\frac{1}{2}}[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

• +1

Postod desideri » Nedelja, 27. Septembar 2015, 20:00

Mislim da je potrebno i malo teorije:
Granična vrednost (popularno: limes) može da se "ušeta" tj. da uđe u svaku neprekidnu funkciju.
Dakle: limes "ulazi" pod koren, "penje" se u eksponent itd.
Ali, ali, ali...
Samo ako su funkcije neprekidne na intervalu gde se granična vrednost traži.
Nijedno "ali" se ne odnosi na odgovore Trougla i Daniela, koji su apsolutno tačni :thumbup: .
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Povratak na LIMESI