Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA LIMESI

Odrediti granicnu vrednost niza

[inlmath]\lim\limits_{x\to\infty}x\left(\sqrt{x^2+a^2}-x\right)[/inlmath]

Odrediti granicnu vrednost niza

Postod Batonja » Utorak, 10. Maj 2016, 17:54

* MOD EDIT * Izdvojeno iz ove teme

Imam jedan limes koji izgleda nikako ne mogu tacno da resim:
Tekst:Odredi granicnu vrednost :D
[dispmath]a_n=\sqrt{n}\cdot\left(\sqrt{n+3}-\sqrt{n}\right)[/dispmath]
nakon uvrstavanja brojeva [inlmath][1,2][/inlmath] umesto [inlmath]n[/inlmath] zakljucujem da niz tezi u beskonacnost
[dispmath]a_1=\sqrt1\cdot\left(\sqrt{1+3}-\sqrt1\right)=2-1=1\\
a_2=\sqrt2\cdot\left(\sqrt{2+3}-\sqrt2\right)=\sqrt2\cdot\left(\sqrt5-\sqrt2\right)=\sqrt{10}-2\\
a_2>a_1[/dispmath]
niz je rastuci i tezi ka beskonacnosti
sobzirom da mogu mnoziti podkorene velicine
[dispmath]a_n=\left(\sqrt{n\cdot(n+3)}-n\right)\\
\lim_{n\to\infty}a_n=\left(\sqrt{n^2+3n}-n\right)[/dispmath]
ovaj put kvadrat razlike :D
[dispmath]\lim_{n\to\infty}\left(\sqrt{n^2+3n}-n\right)\cdot\left(\frac{\sqrt{n^2+3n}+n}{\sqrt{n^2+3n}+n}\right)\\
\lim_{n\to\infty}\frac{\left(n^2+3n\right)-n^2}{\sqrt{n^2+3n}+n}\\
\lim_{n\to\infty}\frac{3n}{\sqrt{n^2+3n}+n}\div\frac{n}{n}\\
\lim_{n\to\infty}\frac{\frac{3n}{n}}{\sqrt{\frac{n^2}{n^2}+\frac{3n}{n^2}}+\frac{n}{n}}\\
\frac{3}{\sqrt1+1}\\
\frac{3}{2}[/dispmath]
zbirka kao resenje daje [inlmath]\frac{1}{2}[/inlmath]
Batonja  OFFLINE

Zahvalio se: 44 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Odrediti granicnu vrednost niza

Postod Daniel » Utorak, 10. Maj 2016, 20:37

Batonja je napisao:zbirka kao resenje daje [inlmath]\frac{1}{2}[/inlmath]

Kanda ste ti i „Odd one out“ radili iz iste zbirke. :)
viewtopic.php?f=22&t=997#p6112
Prema tome, pusti ti zbirku nek priča šta 'oće, tvoje rešenje je tačno. :)

Nego, ovo bih hteo da te pitam:
Batonja je napisao:[dispmath]a_n=\sqrt{n}\cdot\left(\sqrt{n+3}-\sqrt{n}\right)[/dispmath]
nakon uvrstavanja brojeva [inlmath][1,2][/inlmath] umesto [inlmath]n[/inlmath] zakljucujem da niz tezi u beskonacnost
[dispmath]a_1=\sqrt1\cdot\left(\sqrt{1+3}-\sqrt1\right)=2-1=1\\
a_2=\sqrt2\cdot\left(\sqrt{2+3}-\sqrt2\right)=\sqrt2\cdot\left(\sqrt5-\sqrt2\right)=\sqrt{10}-2\\
a_2>a_1[/dispmath]
niz je rastuci i tezi ka beskonacnosti

Kako teži ka beskonačnosti, kad si i sâm dobio da teži ka [inlmath]\frac{3}{2}[/inlmath]?
Ovaj niz jeste monotono rastući, ali kako si to zaključio na osnovu samo prva dva člana?
Imaš nizove kod kojih jeste [inlmath]a_2>a_1[/inlmath], ali koji nisu monotono rastući (primer: [inlmath]a_n=-\left(n-5\right)^2)[/inlmath].
Da bi utvrdio da li je niz monoton, moraš uporediti dva susedna člana [inlmath]a_{n-1}[/inlmath] i [inlmath]a_n[/inlmath] i uveriti se da ista nejednakost važi za svako [inlmath]n[/inlmath].
Osim toga, zbog čega ti je ispitivanje monotonosti uopšte bitno kad se u zadatku traži samo granična vrednost?

I, uzgred (mada nema veze s matematikom), :)
Batonja je napisao:sobzirom da mogu mnoziti podkorene velicine

• nije sobzirom, nego s obzirom (dakle, razmaknuto);
  • nije s obzirom da, već s obzirom na to da (može i budući da);
  • nije podkorene, već potkorene (jednačenje suglasnika po zvučnosti).
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Batonja » Utorak, 10. Maj 2016, 23:33

Daniel je napisao:Prema tome, pusti ti zbirku nek priča šta 'oće, tvoje rešenje je tačno. :)

Do sad sam uvek verovao zbirci prvi put da me izda ovako neocekivano :lol2: .Hvala za objasnjenje

Daniel je napisao:
Batonja je napisao:niz je rastuci i tezi ka beskonacnosti

Kako teži ka beskonačnosti, kad si i sâm dobio da teži ka [inlmath]\frac{3}{2}[/inlmath]?

Hteo sam reci da [inlmath]n[/inlmath] tezi ka beskonacnosti, izvinjavam se :D.

Daniel je napisao:Ovaj niz jeste monotono rastući, ali kako si to zaključio na osnovu samo prva dva člana?
Imaš nizove kod kojih jeste [inlmath]a_2>a_1[/inlmath], ali koji nisu monotono rastući (primer: [inlmath]a_n=-\left(n-5\right)^2)[/inlmath].
Da bi utvrdio da li je niz monoton, moraš uporediti dva susedna člana [inlmath]a_{n-1}[/inlmath] i [inlmath]a_n[/inlmath] i uveriti se da ista nejednakost važi za svako [inlmath]n[/inlmath].
Osim toga, zbog čega ti je ispitivanje monotonosti uopšte bitno kad se u zadatku traži samo granična vrednost?

Ne odredjujem monotonost nego me interesuje cemu tezi [inlmath]n[/inlmath] da bi ga mogao uvrstiti u limes.Zadatak ne daje cemu tezi [inlmath]n[/inlmath] daje samo niz onako kako sam ga ja napisao ovde.Da li je pravilno ovako gledati cemu tezi [inlmath]n[/inlmath] ili mozda pravim gresku koja ce me na tezim zadacima kostati celog zadatka?

Daniel je napisao:I, uzgred (mada nema veze s matematikom), :)
Batonja je napisao:sobzirom da mogu mnoziti podkorene velicine

• nije sobzirom, nego s obzirom (dakle, razmaknuto);
  • nije s obzirom da, već s obzirom na to da (može i budući da);
  • nije podkorene, već potkorene (jednačenje suglasnika po zvučnosti).

Pozivam se na slobodu izrazavanja u ovom slucaju :lol2: . Jednostavno ne obracam mnogo paznje na gramatiku ali hvala sto si ukazao na greske :D.

I imam jos jedno pitanje da li mogu u pretragu nekako da unosim latex da bi pronasao zadatak npr. ("a_n=\sqrt{n}\cdot\left(\sqrt{n+3}-\sqrt{n}\right)") probao sam ali uvek mi izbacuje da imam reci koje su previse uobicajene. Hvala na vremenu :D.
Poslednji put menjao Daniel dana Sreda, 11. Maj 2016, 02:51, izmenjena samo jedanput
Razlog: Skraćivanje citata, radi preglednosti
Batonja  OFFLINE

• +1

Postod Ilija » Sreda, 11. Maj 2016, 00:17

Iako se obracas Danielu, mislim da ti i ja mogu odgovoriti na neke (mahom za zadatak nebitne) delove. :D

Dakle,
Batonja je napisao:Do sad sam uvek verovao zbirci prvi put da me izda ovako neocekivano :lol2: .Hvala za objasnjenje

Mislim da si to u nekoj maloj meri i mogao ocekivati, imajuci u vidu da zbirke s resenjima znaju biti neposlusne - srednja skola nas je uverila u to (V). :mrgreen:

Batonja je napisao:I imam jos jedno pitanje da li mogu u pretragu nekako da unosim latex da bi pronasao zadatak npr. ("a_n=\sqrt{n}\cdot\left(\sqrt{n+3}-\sqrt{n}\right)") probao sam ali uvek mi izbacuje da imam reci koje su previse uobicajene. Hvala na vremenu :D.

Koliko se ja secam, a da mi je Daniel rekao, ne postoji mogucnost pretrage na forumu po Latex kodu.
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

• +1

Postod Daniel » Sreda, 11. Maj 2016, 03:09

Batonja je napisao:Ne odredjujem monotonost nego me interesuje cemu tezi [inlmath]n[/inlmath] da bi ga mogao uvrstiti u limes.Zadatak ne daje cemu tezi [inlmath]n[/inlmath] daje samo niz onako kako sam ga ja napisao ovde.Da li je pravilno ovako gledati cemu tezi [inlmath]n[/inlmath] ili mozda pravim gresku koja ce me na tezim zadacima kostati celog zadatka?

Kad se traži granična vrednost niza (dakle, ne funkcije, već niza), tada se uvek podrazumeva da [inlmath]n\to\infty[/inlmath]. To sledi iz same definicije granične vrednosti niza. Prema tome, ove provere za [inlmath]n[/inlmath] nisu ti bile potrebne.
I, zapravo, ovaj zadatak je trebalo da ide u zasebnu temu, budući da je ovo tema o graničnoj vrednosti funkcije. Videću da razdvojim ovu temu.

Batonja je napisao:Pozivam se na slobodu izrazavanja u ovom slucaju :lol2: .

E, a ja se onda pozivam na tačku 5. Pravilnika. :pravila: Šah-mat! :lol:
Šalim se, ali, zašto da se, pored vežbanja matematike, istovremeno ne vežbamo i pravilnom pisanju i govoru? :)

Ilija je napisao:
Batonja je napisao:I imam jos jedno pitanje da li mogu u pretragu nekako da unosim latex da bi pronasao zadatak npr. ("a_n=\sqrt{n}\cdot\left(\sqrt{n+3}-\sqrt{n}\right)") probao sam ali uvek mi izbacuje da imam reci koje su previse uobicajene. Hvala na vremenu :D.

Koliko se ja secam, a da mi je Daniel rekao, ne postoji mogucnost pretrage na forumu po Latex kodu.

Tako je, nažalost. Ali, upravo zbog toga i ne uzimamo za zlo kad neko postavi zadatak koji je već bio ranije na forumu.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Batonja » Sreda, 11. Maj 2016, 15:11

Daniel je napisao:Kad se traži granična vrednost niza (dakle, ne funkcije, već niza), tada se uvek podrazumeva da [inlmath]n\to\infty[/inlmath]. To sledi iz same definicije granične vrednosti niza. Prema tome, ove provere za [inlmath]n[/inlmath] nisu ti bile potrebne.

Hvala na pojasnjenju ovo me je interesovalo :D. Hvala svima na utrosenom vremenu i trudu :D.
Poslednji put menjao Daniel dana Sreda, 11. Maj 2016, 15:28, izmenjena samo jedanput
Razlog: Skraćivanje citata
Batonja  OFFLINE

Postod Daniel » Sreda, 11. Maj 2016, 15:28

Nema na čemu. ;)
Samo ubuduće, molim te, malo skraćuj te citate, jer držimo do preglednosti. :)
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Povratak na LIMESI