Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA LIMESI

Limes slozene funkcije

[inlmath]\lim\limits_{x\to\infty}x\left(\sqrt{x^2+a^2}-x\right)[/inlmath]

Limes slozene funkcije

Postod Gekko » Sreda, 26. Oktobar 2016, 19:06

Sutra imam proveru znanja iz tejlorovog polinoma i njegovih primena, pa evo jednog zadatka za koji smatram da zvanicno resenje nije tacno:
Odrediti [inlmath]\displaystyle\lim_{x\to0}\frac{\sin(\sin x)-x\sqrt[3]{1-x^2}}{x^3}[/inlmath]
Ja kada ga radim po maklorenu, dobijem resenje [inlmath]\frac{1}{6}[/inlmath] a kada ga radim bez maklorena dobijem [inlmath]\frac{1}{3}[/inlmath], medjutim nista od toga nije tacno. Ovaj put se izvinjavam zbog toga sto nisam napisao resenje dato u zbirci upravo zbog toga sto mislim da je pogresno, pa bih prvo proverio sa vama, pa onda uporedio. Hvala na razumevanju. :)
''Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.''
-Albert Einstein
Korisnikov avatar
Gekko  OFFLINE

Zahvalio se: 30 puta
Pohvaljen: 8 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Limes slozene funkcije

Postod Daniel » Sreda, 26. Oktobar 2016, 20:26

Kad ja radim po Maklorenu, dobijem jedno rešenje.
Kad radim po Lopitalu, dobijem isto to rešenje.
Kad proverim softverski, dobijem isto to rešenje.
To moje rešenje se razlikuje od oba rešenja koja ti dobiješ, tako da pretpostavljam da moje rešenje odgovara onom u zbirci. :)

Šta dobiješ kao razvoj sinusa, a šta kao razvoj kubnog korena?
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

• +1

Postod Gekko » Sreda, 26. Oktobar 2016, 20:56

Moja greska, sad sam video gde gresim...
u razvoju [inlmath]\sin(\sin x)[/inlmath] sam zaboravio da ubacim opet razvoj za [inlmath]\sin x[/inlmath] u funkciji od [inlmath]x[/inlmath], evo na sta tacno mislim:
po tejloru sa peanovim ostatkom je: [inlmath]\sin x=x-\frac{x^3}{6}\cdots+o\left(x^{2n}\right)\;\Leftrightarrow\;\sin(\sin x)=\sin x-\frac{\sin^3x}{6}\cdots+o\left(x^{2n}\right)[/inlmath] i sada u poslednjoj formuli umesto [inlmath]\sin x[/inlmath] treba staviti [inlmath]\sin x=x-\frac{x^3}{6}+o\left(x^4\right)[/inlmath] a ja sam mahinalno ubacio limes [inlmath]\lim\limits_{x\to0}\frac{\sin x}{x}=1[/inlmath], a kada se ubaci to sto treba dobije se da je limes jednak nuli, sto je resenje u zbirci, sto pretpostavljam da si i ti dobio :D
''Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.''
-Albert Einstein
Korisnikov avatar
Gekko  OFFLINE

Zahvalio se: 30 puta
Pohvaljen: 8 puta

• +1

Postod Daniel » Sreda, 26. Oktobar 2016, 20:59

Tako je, limes je nula. :thumbup:
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na LIMESI