Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA LIMESI

Limes funkcije

[inlmath]\lim\limits_{x\to\infty}x\left(\sqrt{x^2+a^2}-x\right)[/inlmath]

Limes funkcije

Postod blake » Četvrtak, 07. Mart 2013, 21:05

Tadaaaa ::-)
[dispmath]\lim_{x\rightarrow 1}\left(\frac{1}{1-x}-\frac{3}{1-x^3}\right)[/dispmath]
Prije svega, uvrstim [inlmath]1[/inlmath] u [inlmath]x[/inlmath] kako bi dobia neodređeni niz tj. [inlmath](0/0)[/inlmath] kako bi kasnije rastavlja ovo i pokratia, BUT... Dobijem [inlmath]\frac{1}{0}-\frac{3}{0}[/inlmath] i svemir se ljuti na mene :D
blake  OFFLINE

Zahvalio se: 127 puta
Pohvaljen: 96 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Limes funkcije

Postod Daniel » Četvrtak, 07. Mart 2013, 22:37

Nemoj samo da napraviš neku svemirsku kataklizmu, :) sad baš dolazim s jednog predavanja o nadolazećoj kometi, pa sam još pod utiskom...:D

Daklem...

– imenilac drugog razlomka [inlmath]\left(1-x^3\right)[/inlmath] rastavi na [inlmath]\left(1-x\right)\left(1+x+x^2\right)[/inlmath];
– brojilac i imenilac prvog razlomka pomnoži sa [inlmath]\left(1+x+x^2\right)[/inlmath];
– saberi ta dva razlomka;
– kvadratni trinom u brojiocu novog razlomka rastavi na faktore...
Dalje ćeš i sam videti. ;)

Ako si sve uradio kako treba, dobićeš rešenje [inlmath]-1[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod blake » Petak, 08. Mart 2013, 01:18

[inlmath]1+x+x^2=1-x+2x+x^2[/inlmath] ?
I rješenje je [inlmath]1[/inlmath]

Kometi, kometii :dance: :dance: :dance:
blake  OFFLINE

Postod Daniel » Petak, 08. Mart 2013, 01:43

blake je napisao:[inlmath]1+x+x^2=1-x+2x+x^2[/inlmath] ?
I rješenje je [inlmath]1[/inlmath]

Nit razumem kako si došao dovde, nit razumem kako si iz toga zaključio da je rešenje [inlmath]1[/inlmath]... :wtf:
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod blake » Petak, 08. Mart 2013, 01:48

Pa tako u knjizi piše, a moguće da je greška, i njima se zalomi :P

Prije svega čudno mi je šta u zadatku na početku kada uvrštavamo jedinicu u [inlmath]x[/inlmath]-eve u obliku koji smo dobili nije nula kroz nula jer nam je prof. rekla da to prvo provjerimo kako bi dobili taj tzv. neodređeni limes šta bi značilo da možemo dalje radit ovako...
blake  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Petak, 08. Mart 2013, 02:01

Ja i dalje ne razumem to što piše u knjizi. Ni kako su izveli tu jednakost, ni kako iz nje dobijaju rešenje [inlmath]1[/inlmath].

A što se tiče tog oblika [inlmath]\frac{0}{0}[/inlmath], kada bi direktno uvrstio [inlmath]x=1[/inlmath] u ovaj limes, dobio bi [inlmath]\infty-\infty[/inlmath] kada [inlmath]x\to1^-[/inlmath], odnosno [inlmath]\left(-\infty\right)-\left(-\infty\right)[/inlmath] kada [inlmath]x\to1^+[/inlmath], što su, naravno, neodređeni izrazi.

A ako se baš izričito traži da dobiješ izraz oblika [inlmath]\frac{0}{0}[/inlmath] (što mislim da je nepotrebno, jer je već pokazano da je izraz neodređen), možeš taj oblik dobiti ako izvršiš oduzimanje ta dva razlomka kako bi dobio jedan razlomak. U tom slučaju, radiš onako kako sam ti i napisao – svedeš ih na zajednički imenilac, tj. imenilac ovog drugog razlomka razložiš, a u prvom razlomku i brojilac i imenilac pomnožiš sa [inlmath]\left(1+x+x^2\right)[/inlmath]. Posle sabiranja, u brojiocu ćeš imati [inlmath]\left(x^2+x-2\right)[/inlmath] i on će za [inlmath]x=1[/inlmath] biti jednak nuli, a imenilac će za [inlmath]x=1[/inlmath] takođe biti jednak nuli, pa ćeš imati oblik [inlmath]\frac{0}{0}[/inlmath].
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod blake » Petak, 08. Mart 2013, 02:11

Jawohl, i ja dobijem [inlmath]-1[/inlmath]... Krivo sam prepisa iz knjige u bilježnicu brojnik,ali sad je alles gut :handgestures-salute:
blake  OFFLINE

Povratak na LIMESI