-
+1
Ovi korisnici su zahvalili autoru
Daniel za post:
blake
Reputacija: 4.35%
od Daniel » Petak, 08. Mart 2013, 02:01
Ja i dalje ne razumem to što piše u knjizi. Ni kako su izveli tu jednakost, ni kako iz nje dobijaju rešenje [inlmath]1[/inlmath].
A što se tiče tog oblika [inlmath]\frac{0}{0}[/inlmath], kada bi direktno uvrstio [inlmath]x=1[/inlmath] u ovaj limes, dobio bi [inlmath]\infty-\infty[/inlmath] kada [inlmath]x\to1^-[/inlmath], odnosno [inlmath]\left(-\infty\right)-\left(-\infty\right)[/inlmath] kada [inlmath]x\to1^+[/inlmath], što su, naravno, neodređeni izrazi.
A ako se baš izričito traži da dobiješ izraz oblika [inlmath]\frac{0}{0}[/inlmath] (što mislim da je nepotrebno, jer je već pokazano da je izraz neodređen), možeš taj oblik dobiti ako izvršiš oduzimanje ta dva razlomka kako bi dobio jedan razlomak. U tom slučaju, radiš onako kako sam ti i napisao – svedeš ih na zajednički imenilac, tj. imenilac ovog drugog razlomka razložiš, a u prvom razlomku i brojilac i imenilac pomnožiš sa [inlmath]\left(1+x+x^2\right)[/inlmath]. Posle sabiranja, u brojiocu ćeš imati [inlmath]\left(x^2+x-2\right)[/inlmath] i on će za [inlmath]x=1[/inlmath] biti jednak nuli, a imenilac će za [inlmath]x=1[/inlmath] takođe biti jednak nuli, pa ćeš imati oblik [inlmath]\frac{0}{0}[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain