Zbir limesa i reda

PostPoslato: Subota, 22. Oktobar 2016, 21:25
od Gekko
Neka su [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath] dati sa:
[inlmath]\displaystyle a=\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{\frac{2016^n+2015^n}{2464^n}}[/inlmath] i [inlmath]\displaystyle b=\sum_{n=1}^\infty\frac{1}{n\cdot(n+3)}[/inlmath], odrediti [inlmath]\displaystyle a+\frac{2}{b}[/inlmath]
Ja sam ovaj red resio ,,metodom skracivanja,, i dobio sam kao resenje [inlmath]\displaystyle b=\frac{11}{18}[/inlmath].
Problem nastaje kod prvog limesa koji ne umem da resim, ali naslucujem da se koristi [inlmath]\displaystyle\lim_{x\to0}\frac{(1+x)^a-1}{x}=a[/inlmath].
Zamolio bih nekoga da proveri da li sam dobro izracunao red i da me uputi na resavanje prvog limesa.Hvala. :D

Re: Zbir limesa i reda

PostPoslato: Subota, 22. Oktobar 2016, 22:38
od Onomatopeja
Neka je [inlmath]a=2016[/inlmath], [inlmath]b=2015[/inlmath], [inlmath]c=2464[/inlmath]. Vidimo da je [inlmath]c>a>b>0[/inlmath]. Tada je [inlmath]\displaystyle\Bigl(\frac{a}{c}\Bigr)^{\!n}<\Bigl(\frac{a}{c}\Bigr)^{\!n}+\Bigl(\frac{b}{c}\Bigr)^{\!n}<2\Bigl(\frac{a}{c}\Bigr)^{\!n}[/inlmath]. I to bi trebalo da je to [posto si trazio samo hint].

Rezultat za [inlmath]b[/inlmath] je dobar.

PostPoslato: Subota, 22. Oktobar 2016, 22:46
od Gekko
Ali ja time samo dobijam cime je niz ogranicen odozgo tj. od cega je limes manji ili jednak?Ako moze jos neki maleni hint,i dalje imam zelju sam da ga resim.Hvala. :D

PostPoslato: Subota, 22. Oktobar 2016, 22:50
od Onomatopeja
Pa imas i procenu odozdo, nije samo odozgo. I onda kad imas te dve stvari mozes iskoristiti lemu o dva policajca (ili kako god da neko zove tu teoremu, neko koristi i neke nazive sa sendvicima...).

PostPoslato: Subota, 22. Oktobar 2016, 22:53
od Gekko
Procitao sam tu teormu ovde negde na forumu ali se nikada nisam formalno upoznao sa njom.Da li je to onaj metod ,,polovljenja intervala,,?

PostPoslato: Subota, 22. Oktobar 2016, 22:59
od Herien Wolf
Teorema o dva policajca (teorema o tri limesa, mada je ispravnije reći lema) : Ako imamo [inlmath]x\le y\le z[/inlmath] gde [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]z[/inlmath] teže nečemu, onda možemo uočiti da [inlmath]y[/inlmath] mora takođe težiti ka tome. Ukratko [inlmath]y[/inlmath] ne može da odudara od graničnih vrednosti koje imaju [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]z[/inlmath].

PostPoslato: Subota, 22. Oktobar 2016, 23:01
od Onomatopeja
Nije to taj metod (taj metod polovljenja je kad trazis nulu funkcije, tj. nije mnogo povezano sa ovime). Lema o dva policajca glasi:

Neka su [inlmath]\{a_n\}[/inlmath], [inlmath]\{b_n\}[/inlmath], [inlmath]\{c_n\}[/inlmath] nizovi realnih brojeva takvi da je [inlmath]a_n\le b_n\le c_n[/inlmath] pocevsi od nekog [inlmath]n\in\mathbb{N}[/inlmath] i [inlmath]\lim\limits_{n\to\infty}a_n=\lim\limits_{n\to\infty}c_n=a[/inlmath]. Tada je i [inlmath]\lim\limits_{n\to\infty}b_n=a[/inlmath]. [napomena: teorema vazi i ako je [inlmath]a[/inlmath] plus ili minus beskonacno, tj. ne mora biti konacno]

@Herien: Vidim da si postovao pre mene, ali tvoja formulacija je malo neprecizna, te cu ipak postovati ono sto sam i krenuo.

PostPoslato: Subota, 22. Oktobar 2016, 23:14
od Gekko
Okej i evo sta time dobijam:
[dispmath]\frac{2016}{2464}\le\sqrt[n]{\left(\frac{2016}{2464}\right)^n+\left(\frac{2015}{2464}\right)^n}\le\sqrt2\cdot\frac{2016}{2464}[/dispmath] i sada vidim da su mi ove granicne vrednosti na krajevima nejednakosti razlicite pa ne smem primeniti lemu?

PostPoslato: Subota, 22. Oktobar 2016, 23:18
od Onomatopeja
Imas [inlmath]n[/inlmath]-ti koren iz dva, ne kvadratni.

Polako sa rasudjivanjem, ne brzaj.

PostPoslato: Subota, 22. Oktobar 2016, 23:25
od Gekko
Ja i moja brzopletost :angry-fire: :crazy:
hvala puno sad sam dobio resenje koje se podudara sa tacnim :D

PostPoslato: Nedelja, 23. Oktobar 2016, 00:11
od desideri
Evo polomih se oko ovog limesa (red je tačno urađen, što reče kolega Onomatopeja).
Rezultat limesa je [inlmath]\frac{9}{11}[/inlmath].
Pre svega sam ono dole (u imeniocu) korenovao i dobijem odmah [inlmath]\frac{1}{2464}[/inlmath] pa sam nameštao graničnu vrednost. U brojiocu dobih onda [inlmath]2016[/inlmath]. Dakle, koren je koren i gotovo, šta će ti ove silne leme i teoreme itd. poštovani korisniče Gekko.
E sada sam ja ručno skraćivao [inlmath]\frac{2016}{2064}[/inlmath] i dobih [inlmath]\frac{9}{11}[/inlmath].
Dodatni hint (retroaktivno, jer tvrdiš da si već rešio, mada ti ne navede rezultat zadatka pa ni traženog limesa):
[dispmath]\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{2016^n+2015^n}=2016[/dispmath]
Ja mislim da je ovo moje tačno, a neka me neko ispravi ako grešim. :)

PostPoslato: Nedelja, 23. Oktobar 2016, 00:35
od Gekko
Apsolutno je tacno.Meni je samo zao sto nisam koristio mozak i odmah ispred korena izbacio [inlmath]\frac{2016}{2464}[/inlmath] odakle bi trivijalno sledio dati limes...
Na greskama se uci...