eseper je napisao:Evo, otvorio sam novu temu (možda se moglo postati i u neku staru, pogotovo ovaj drugi dio zadatka, pa ako sam pogriješio može prebacivanje

)
Nema potrebe, budući da nije previše sličan dosad rađenim zadacima, sasvim mu je logično mesto u posebnoj temi.

eseper je napisao:Dakle, evo sljedećeg zadatka.
Primjenom L'H pravila dobio sam da je [inlmath]\lim\limits_{x\to\frac{\pi}{4}}=\frac{0}{-1}=0[/inlmath]. Kada to uvrstimo na [inlmath]e[/inlmath], [inlmath]e^0=1[/inlmath]. Dakle, rješenje mi je ispalo [inlmath]1[/inlmath].
Treba da se dobije [inlmath]e^{-2}[/inlmath]. Ja sam to ovako radio:
[dispmath]\lim_{x\to\frac{\pi}{4}}\left(\mathrm{tg}\:x\right)^\frac{1}{\frac{\pi}{4}-x}=\lim_{x\to\frac{\pi}{4}}\left[\left(1+\mathrm{tg}\:x-1\right)^\frac{1}{\mathrm{tg}\:x-1}\right]^\frac{\mathrm{tg}\:x-1}{\frac{\pi}{4}-x}=e^{\lim\limits_{x\to\frac{\pi}{4}}\frac{\mathrm{tg}\:x-1}{\frac{\pi}{4}-x}}[/dispmath]
Primenom l'Hospital-a:
[dispmath]\lim\limits_{x\to\frac{\pi}{4}}\frac{\mathrm{tg}\:x-1}{\frac{\pi}{4}-x}=\lim\limits_{x\to\frac{\pi}{4}}\frac{\left(\mathrm{tg}\:x-1\right)'}{\left(\frac{\pi}{4}-x\right)'}=\lim\limits_{x\to\frac{\pi}{4}}\frac{\frac{1}{\cos^2 x}}{-1}=-\lim\limits_{x\to\frac{\pi}{4}}\frac{1}{\cos^2 x}=-2[/dispmath]
Pa kad to uvrstimo u početni izraz dobije se
[dispmath]\lim_{x\to\frac{\pi}{4}}\left(\mathrm{tg}\:x\right)^\frac{1}{\frac{\pi}{4}-x}=e^{-2}[/dispmath]
eseper je napisao:Kako riješiti zadatak bez L'H pravila? Trenutno i nemam baš neku ideju

Ja imam ovakvu ideju: u izrazu [inlmath]\mathrm{tg}\:x-1[/inlmath] napišeš [inlmath]\mathrm{tg}\:x[/inlmath] kao [inlmath]\frac{\sin x}{\cos x}[/inlmath], pa ćeš u nekom od narednih koraka dobiti u brojiocu izraz [inlmath]\sin x-\cos x[/inlmath] u kojem zatim [inlmath]\cos x[/inlmath] napišeš kao [inlmath]\sin\left(\frac{\pi}{2}-x\right)[/inlmath] kako bi mogao da primeniš transformaciju trigonometrijske razlike u proizvod... a dalje se vrlo lako vidi kako doći do rešenja...

Nisam zasad hteo da pišem detaljan postupak, da ti ne bih ubijao znatiželju da pokušaš sam, koristeći ove smernice...