Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA IZVODI FUNKCIJA

Trougao minimalne povrsine

[inlmath]\left(x^n\right)'=nx^{n-1}[/inlmath]

Trougao minimalne povrsine

Postod Lazar » Utorak, 13. Oktobar 2015, 09:30

Pozdrav svima.

Zadak je sledeci:
Na elipsi [inlmath]4x^2+9y^2=1[/inlmath] naci tacku [inlmath]M(x,y)[/inlmath] u kojoj njena tangenta sa koordinatnim osama obrazuje trougao najmanje povrsine.

Date su poluose i to je ok..al nemam nikakvu pocetnu ideju...
Prokleta mogucnost izbora mora da postoji...
Korisnikov avatar
Lazar  OFFLINE

Zahvalio se: 5 puta
Pohvaljen: 5 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Trougao minimalne povrsine

Postod Onomatopeja » Utorak, 13. Oktobar 2015, 16:51

Nadji jednacinu date tangente, a onda i preseke s koordinatnim osama. Takodje, taj trougao je pravougli, te ako su, na primer, [inlmath](c,0)[/inlmath] i [inlmath](0,d)[/inlmath] te presecne tacke, to je povrsina jednaka [inlmath]\displaystyle\frac{c\cdot d}{2}[/inlmath]. Naravno, ovaj prethodni izraz ce zavisiti od jos jedne promenljive, tj. morace da se minimizira jer se trazi najmanja povrsina.

Isto tako, mislim da je lakse ako se sve prvo prebaci u polarne koordinate, tj. [inlmath]2x=\cos\theta[/inlmath] i [inlmath]3y=\sin\theta[/inlmath], jer cemo onda zapravo imati (samo) jedan parametar koji se seta (mislim na [inlmath]\theta[/inlmath]), a i lakse ce se videti kad se povrsina minimizira (i to bez primene diferencijalnog racuna, tj. izvoda).

Zahvalio se: 15 puta
Pohvaljen: 588 puta

• +1

Postod Daniel » Sreda, 14. Oktobar 2015, 20:14

Prokomentarisaću način preko Dekartovih koordinata (ovaj način preko polarnih i mene bi zanimao).
Odrediš na elipsi neku tačku [inlmath]M[/inlmath], s koordinatama [inlmath]\left(x_M,y_M\right)[/inlmath]. Neka tačka [inlmath]M[/inlmath] bude u [inlmath]I[/inlmath] kvadrantu, a zbog simetrije, svakako treba da se dobiju četiri rešenja, simetrična prvom u odnosu na koordinatne ose i na koordinatni početak.

elipsa1.png
elipsa1.png (3.79 KiB) Pogledano 3362 puta

Koeficijent pravca (tj. nagib) tangente u tački [inlmath]M[/inlmath] svakako će zavisiti od izbora tačke [inlmath]M[/inlmath], tj. od njenih koordinata, a da bi ga odredio, potrebno je da prvo jednačinu elipse napišeš u eksplicitnom obliku, tj. [inlmath]\displaystyle y=\frac{\sqrt{1-4x^2}}{3}[/inlmath] (pozitivan predznak uzimamo jer posmatramo [inlmath]I[/inlmath] kvadrant), a zatim nađeš izvod [inlmath]y'[/inlmath]. Taj izvod će predstavljati nagib tangente na elispsu u zavisnosti od [inlmath]x[/inlmath]-koordinate dodirne tačke.

elipsa2.png
elipsa2.png (3.79 KiB) Pogledano 3362 puta

Ovime smo dobili koeficijent pravca [inlmath]k[/inlmath] tangente u zavisnosti od [inlmath]x_M[/inlmath]. Slobodan član [inlmath]n[/inlmath] dobijemo iz uslova da tačka [inlmath]M\left(x_M,y_M\right)[/inlmath] pripada i elipsi i tangenti.

Kad smo sve to odredili, visina traženog trougla [inlmath]h[/inlmath] biće jednaka slobodnom članu [inlmath]n[/inlmath], a osnovica [inlmath]a[/inlmath] biće jednaka [inlmath]\displaystyle -\frac{n}{k}[/inlmath] (tj. segmenti koje prava čija je jednačina [inlmath]y=kx+n[/inlmath] odseca na koordinatnim osama).

Uvrstiš sve to u formulu za površinu pravouglog trougla, [inlmath]\displaystyle P=\frac{a\cdot h}{2}[/inlmath], nađeš izvod površine po [inlmath]x_M[/inlmath], izjednačiš izvod s nulom i odatle odrediš [inlmath]x_M[/inlmath]. Zatim i [inlmath]y_M[/inlmath].

Meni lično je vrlo interesantno u ovom postupku to što se izvod koristi dvaput – prvi put radi određivanja jednačine tangente, a drugi put radi određivanja koordinata tačke [inlmath]M[/inlmath] za koju se dobije trougao minimalne površine...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod desideri » Četvrtak, 15. Oktobar 2015, 20:45

Meni deluje da ima po dva rešenja u svakom kvadrantu.
Npr. da je zadata kružnica umesto elipse, tačka [inlmath]M[/inlmath] iz Danielovog posta spaja se s koordinatnim početkom i to je ugao koji [inlmath]\overline{0M}[/inlmath] zaklapa sa [inlmath]x[/inlmath] osom: [inlmath]\text{arctg}\left(\frac{r}{r}\right)=\text{arctg}(1)=\frac{\pi}{4}[/inlmath].
A za elipsu ima dve vrednosti ugla, zbog poluosa [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath].

Naime, i kružnica se takođe može smatrati elipsom, ali su joj iste poluose.

Nisam siguran da sam u pravu, samo ovo predlažem kao hipotezu. Nisam se dovoljno udubio u zadatak koji mi se na prvi pogled čini interesantnim.
I da se doreknem:
da li su rešenja u prvom kvadrantu [inlmath]\text{arctg}\left(\frac{a}{b}\right)[/inlmath] i [inlmath]\text{arctg}\left(\frac{b}{a}\right)[/inlmath]?
p.s. Ovo je čista intuicija, možda grešim i treba ovo proveriti. A i ja ću proveriti, obećavam.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod Daniel » Petak, 16. Oktobar 2015, 08:04

desideri je napisao:A za elipsu ima dve vrednosti ugla, zbog poluosa [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath].

Ovo razmišljanje bi bilo u redu kada bi elipsa bila figura simetrična u odnosu na pravac [inlmath]y=x[/inlmath]. Ali, znamo da to nije slučaj, pa samim tim neće imati ni dve simetrične tačke u svakom kvadrantu koje bi predstavljale rešenja.

Inače, u opštem slučaju, za elipsu zadatu sa [inlmath]\frac{x^2}{a^2}+\frac{y^2}{b^2}=1[/inlmath], kao rešenja se dobiju:
[inlmath]M_1\left(\frac{a\sqrt2}{2},\frac{b\sqrt2}{2}\right)[/inlmath] – za [inlmath]I[/inlmath] kvadrant;
[inlmath]M_2\left(-\frac{a\sqrt2}{2},\frac{b\sqrt2}{2}\right)[/inlmath] – za [inlmath]II[/inlmath] kvadrant;
[inlmath]M_3\left(-\frac{a\sqrt2}{2},-\frac{b\sqrt2}{2}\right)[/inlmath] – za [inlmath]III[/inlmath] kvadrant;
[inlmath]M_4\left(\frac{a\sqrt2}{2},-\frac{b\sqrt2}{2}\right)[/inlmath] – za [inlmath]IV[/inlmath] kvadrant;

I, ako možeš da malo ovo pojasniš, pošto nije baš očigledno:
desideri je napisao:Npr. da je zadata kružnica umesto elipse, tačka [inlmath]M[/inlmath] iz Danielovog posta spaja se s koordinatnim početkom i to je ugao koji [inlmath]\overline{0M}[/inlmath] zaklapa sa [inlmath]x[/inlmath] osom: [inlmath]\text{arctg}\left(\frac{r}{r}\right)=\text{arctg}(1)=\frac{\pi}{4}[/inlmath].

Intuitivno je jasno da bi u slučaju kružnice, zbog simetrije, tražena tačka [inlmath]M[/inlmath] ležala na pravcu [inlmath]y=x[/inlmath], tj. da bi [inlmath]\overline{OM}[/inlmath] zaklapala s [inlmath]x[/inlmath]-osom ugao od [inlmath]\frac{\pi}{4}[/inlmath], kao što si ispravno i zaključio. Ali mi nije jasno ovo razmišljanje preko arkus tangensa – kako si npr. dobio ovo [inlmath]\frac{r}{r}[/inlmath] u argumentu?
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

• +2

Postod Lazar » Petak, 16. Oktobar 2015, 10:39

Uspeo sam da resim zadatak pre neki dan.Izvinjavam se sto ne ogovaram,nisam bio u prilici.
Evo i resenja:

Kako je data jednacina [inlmath]4x^2+9y^2=1[/inlmath], lako zakljucujemo da se [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath] mogu izraziti kao [inlmath]x=\frac{\cos t}{2}[/inlmath] i [inlmath]y=\frac{\sin t}{3}[/inlmath], odnosno prebacujemo u polarne koordinate.

Sada treba naci jednacinu tangente koja formira trougao sa koordinatnim osama:
Jednacina nam je data parametarski,tako da je izvod sledeci: [inlmath]\dot x=\frac{-\sin t}{2},\;\dot y=\frac{\cos t}{3}\;\Rightarrow\;\dot y(x)=-\frac{2\cos t}{3\sin t}[/inlmath].
[dispmath]t:\;y=-\frac{2\cos t}{3\sin t}x+\frac{1}{3\sin t}[/dispmath]
Sa [inlmath]A(y=0)[/inlmath] obelezimo tacku u kojoj tangenta sece [inlmath]x[/inlmath]-osu,a sa [inlmath]B(x=0)[/inlmath] tacku na [inlmath]y[/inlmath]-osi.
[dispmath]A:\;\frac{1}{3\sin t}=\frac{2\cos t}{3\sin t}x\;\Rightarrow\;x=\frac{1}{2\cos t}[/dispmath][dispmath]B:\;y=\frac{1}{3\sin t}[/dispmath]
Povrsina:
[dispmath]P=\frac{A\cdot B}{2}\;\Rightarrow\;P=\frac{1}{6\sin2t}[/dispmath]
Dobili smo da povrsina zavisi od [inlmath]\sin(2t)[/inlmath]. Minimalnu povrsinu dobijamo kada je [inlmath]\sin(2t)=\max[/inlmath], a to je kada je [inlmath]2t=\frac{\pi}{2}\;\Rightarrow\;t=\frac{\pi}{4}[/inlmath].
Sada ostaje da [inlmath]t[/inlmath] uvrstimo u [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath] i dobijamo koordinate trazene tacke. :D
Korisnikov avatar
Lazar  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Subota, 17. Oktobar 2015, 15:48

Hvala za ovo rešenje. :thumbs:
Ja bih se nadovezao i rešenjem za opšti slučaj, kada je elipsa zadata jednačinom [inlmath]\frac{x^2}{a^2}+\frac{y^2}{b^2}=1[/inlmath], i to radeći preko Dekartovih koordinata, po sistemu „što da bude jednostavno, kad može komplikovano“, :D ali nekad komplikovanija rešenja umeju biti i zanimljivija (bar meni). :)

Proizvoljno odredimo neku tačku [inlmath]M\left(x_M,y_M\right)[/inlmath] na elipsi, u [inlmath]I[/inlmath] kvadratntu (kao što rekoh, rešenja u ostalim kvadrantima će biti simetrična). Nagib tangente na elipsu u toj tački biće jednak izvodu po [inlmath]x_M[/inlmath] eksplicitno napisane funkcije elipse za [inlmath]I[/inlmath] kvadrant (zbog toga što posmatramo [inlmath]I[/inlmath] kvadrant, ispred korena uzimamo pozitivnu vrednost):
[dispmath]y=b\sqrt{1-\frac{x^2}{a^2}}=\frac{b}{a}\sqrt{a^2-x^2}\quad\Rightarrow\quad y'=-\frac{b}{a}\frac{x}{\sqrt{a^2-x^2}}[/dispmath]
Prema tome, koeficijent pravca [inlmath]k[/inlmath] tangente [inlmath]y=kx+n[/inlmath] u tački [inlmath]M[/inlmath] biće
[dispmath]k=-\frac{b}{a}\frac{x_M}{\sqrt{a^2-x_M^2}}[/dispmath]
Slobodan član [inlmath]n[/inlmath] određujemo iz uslova da tačka [inlmath]M\left(x_M,y_M\right)[/inlmath], pri čemu je [inlmath]y_M=\frac{b}{a}\sqrt{a^2-x_M^2}[/inlmath], pripada toj tangenti:
[dispmath]y_M=-\frac{b}{a}\frac{x_M}{\sqrt{a^2-x_M^2}}x_M+n\\
\frac{b}{a}\sqrt{a^2-x_M^2}=-\frac{b}{a}\frac{x_M^2}{\sqrt{a^2-x_M^2}}+n\\
n=\frac{ab}{\sqrt{a^2-x_M^2}}[/dispmath]
Visina posmatranog trougla, [inlmath]h[/inlmath], biće jednaka segmentu koji tangenta odseca na [inlmath]y[/inlmath]-osi, a koji je jednak slobodnom članu iz jednačine tangente, [inlmath]n[/inlmath]:
[dispmath]h=n=\frac{ab}{\sqrt{a^2-x_M^2}}[/dispmath]
Osnovica trougla (označiću je sa [inlmath]c[/inlmath] kako ne bi bilo zabune, budući da je sa [inlmath]a[/inlmath] već označena jedna od poluosa elipse), biće jednaka segmentu koji tangenta odseca na [inlmath]x[/inlmath]-osi, a koji je jednak [inlmath]-\frac{n}{k}[/inlmath], gde su [inlmath]k[/inlmath] i [inlmath]n[/inlmath] koeficijent pravca i slobodan član iz jednačine tangente, respektivno:
[dispmath]c=-\frac{n}{k}=-\frac{\frac{ab}{\sqrt{a^2-x_M^2}}}{-\frac{b}{a}\frac{x_M}{\sqrt{a^2-x_M^2}}}=\frac{a^2}{x_M}[/dispmath]
Površina trougla je jednaka:
[dispmath]P=\frac{1}{2}ch=\frac{1}{2}\frac{a^2}{x_M}\frac{ab}{\sqrt{a^2-x_M^2}}=\frac{a^3b}{2}\frac{1}{x_M\sqrt{a^2-x_M^2}}[/dispmath]
Površina će biti minimalna onda kada imenilac [inlmath]x_M\sqrt{a^2-x_M^2}[/inlmath] ima maksimalnu vrednost. Njegov prvi izvod po [inlmath]x_M[/inlmath] nađemo kao izvod proizvoda funkcija, a zatim izjednačimo s nulom:
[dispmath]\left(x_M\sqrt{a^2-x_M^2}\right)'=\sqrt{a^2-x_M^2}+\frac{-\cancel2x_M^2}{\cancel2\sqrt{a^2-x_M^2}}=0\\
\Rightarrow\quad\enclose{box}{x_M=\frac{a\sqrt2}{2}}[/dispmath]
[inlmath]y[/inlmath]-koordinatu tačke [inlmath]M[/inlmath], tj. [inlmath]y_M[/inlmath], nađemo uvrštavanjem dobijene vrednosti [inlmath]x_M[/inlmath] ili u jednačinu elipse, ili u jednačinu tangente:
[dispmath]\enclose{box}{y_M=\frac{b\sqrt2}{2}}[/dispmath]
To su, naravno, rešenja za prvi kvadrant. Za ostala tri kvadranta isto to po apsolutnim vrednostima, ali s različitim kombinacijama predznaka.

U ovom konkretnom zadatku je [inlmath]a=\frac{1}{2}[/inlmath] i [inlmath]b=\frac{1}{3}[/inlmath], pa će rešenje za [inlmath]I[/inlmath] kvadrant biti [inlmath]M\left(\frac{\sqrt2}{4},\frac{\sqrt2}{6}\right)[/inlmath].
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod desideri » Subota, 17. Oktobar 2015, 19:29

Niti je neko oborio, niti potvrdio moju hipotezu da je:
desideri je napisao:da li je rešenje u prvom kvadrantu [inlmath]\text{arctg}\left(\frac{b}{a}\right)[/inlmath]

za dati ugao.
Toliko od mene :)
A vaši rezultati se uklapaju u ovu moju hipotezu :thumbup:
A za [inlmath]\text{arctg}\:\frac{r}{r}[/inlmath] obećavam da ću objasniti odakle mi ideja, no prvo da mi neko obori hipotezu :D
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

• +1

Postod Daniel » Nedelja, 18. Oktobar 2015, 06:49

desideri je napisao:A za [inlmath]\text{arctg}\:\frac{r}{r}[/inlmath] obećavam da ću objasniti odakle mi ideja, no prvo da mi neko obori hipotezu :D

...I onda, logičkim rezonovanjem svojstvenim matematičarima, dolazimo do zaključka da nikad nećeš objasniti odakle ti ideja za [inlmath]\text{arctg}\:\frac{r}{r}[/inlmath], budući da tvoja hipoteza nikad neće biti oborena, iz prostog razloga što je tačna. :P
Osim, ako u to prste ne umeša ms.srki. Taj „obara“ i najneoborivije stvari. :lol:

Šalu na stranu – govorim, naravno, o hipotezi [inlmath]\theta=\text{arctg}\:\frac{b}{a}[/inlmath], a ne o hipotezi [inlmath]\theta=\text{arctg}\:\frac{a}{b}[/inlmath], budući da je ova potonja netačna (izuzev u slučaju kruga, kada je [inlmath]a=b[/inlmath]).

Lazarovo rešenje se odnosi na konkretne vrednosti date u zadatku, tako da se za njegovo rešenje može samo reći da se u tvoju hipotezu uklapa. Ali, budući da sam ja rešavao za opšti slučaj (kao da sam znao da ćeš me ovo pitati :P ), iz tog mog opšteg rešenja direktno sledi i potvrda druge od tvoje dve hipoteze:

elipsa.png
elipsa.png (2.01 KiB) Pogledano 3257 puta

Posmatrajući žućkasti trougao, jasno vidimo da je [inlmath]\theta=\text{arctg}\:\frac{y_M}{x_M}[/inlmath]. Kada u taj izraz uvrstimo rešenja koja sam dobio za [inlmath]x_M[/inlmath] i za [inlmath]y_M[/inlmath], dobijamo:
[dispmath]\left.\begin{array}{l}
x_M=\frac{a\sqrt2}{2}\\
y_M=\frac{b\sqrt2}{2}
\end{array}\right\}\quad\Rightarrow\quad\theta=\text{arctg}\:\frac{y_M}{x_M}=\text{arctg}\:\frac{\frac{b\cancel{\sqrt2}}{\cancel2}}{\frac{a\cancel{\sqrt2}}{\cancel2}}=\text{arctg}\:\frac{b}{a}[/dispmath]
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Lazar » Nedelja, 18. Oktobar 2015, 14:37

Daniel je napisao:Hvala za ovo rešenje. :thumbs:

Nema na cemu,hvala na pomoci! :)

Daniel je napisao:Ja bih se nadovezao i rešenjem za opšti slučaj, kada je elipsa zadata jednačinom [inlmath]\frac{x^2}{a^2}+\frac{y^2}{b^2}=1[/inlmath], i to radeći preko Dekartovih koordinata, po sistemu „što da bude jednostavno, kad može komplikovano“

Krenuo sam prvo tako da radim,ali sam skontao jednostavniji nacin.Karakteristican sam po izostavljanju elemenata kod dugackih izraza i zadataka,pa zato uvek idem linijom manjeg otpora,u svakom slucaju resenje je interesantno,ali time bih se bavio vise u slobodno vreme,nego tokom spremanja za ispit :D
Korisnikov avatar
Lazar  OFFLINE

Sledeća

Povratak na IZVODI FUNKCIJA