Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA IZVODI FUNKCIJA

Izvod funkcije x na neku drugu funkciju

[inlmath]\left(x^n\right)'=nx^{n-1}[/inlmath]

Izvod funkcije x na neku drugu funkciju

Postod Polinom » Nedelja, 16. Novembar 2014, 17:58

Pozdrav svima,

nedavno sam naišla na neke zadatke sa izvodima složenih funkcija koji su me poprilično zbunili. Ne mogu da shvatim kako se radi izvod, npr. funkcije [inlmath]x^{\ln x}[/inlmath] ili [inlmath]x^{\sin x}[/inlmath]. To jest, u uopštenom obliku [inlmath]f(x)^{g(x)}[/inlmath], je li tako?

Primjenom uobičajenog pravila izvođenja složenih funkcija, kao i pravila o izvođenju stepene funkcije, ja dobijem sljedeće:
[dispmath]\left(x^{\ln x}\right)'=\ln x\cdot x^{\ln x-1}\cdot (x)'=\ln x\cdot x^{\ln x-1}[/dispmath]
Međutim, na online kalkulatorima izvoda, rješenja se ne poklapaju sa mojim. Tamo je:
[dispmath]\left(x^{\ln x}\right)'=\ln x\cdot 2x^{\ln x-1}[/dispmath]
Slično se dešava i kada je [inlmath]\sin x[/inlmath] umjesto [inlmath]\ln x[/inlmath].

Na ovom sajtu (http://www.derivative-calculator.net/) ako ukucate funkciju imate korak po korak, ne znam sve prepisati u LaTex-u. Ne razumijem otkud im odjednom [inlmath]\ln x\cdot\ln x[/inlmath].

Hvala unaprijed!
Korisnikov avatar
Polinom  OFFLINE

Zahvalio se: 13 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Izvod funkcije x na neku drugu funkciju

Postod Daniel » Nedelja, 16. Novembar 2014, 23:14

Izvod od [inlmath]f\left(x\right)^{g\left(x\right)}[/inlmath] ne tražimo kao izvod složene funkcije. To je funkcija stepenovana drugom funkcijom. Isto kao što ni zbir funkcija [inlmath]f\left(x\right)+g\left(x\right)[/inlmath], a ni proizvod funkcija [inlmath]f\left(x\right)g\left(x\right)[/inlmath], ne bismo prilikom traženja izvoda posmatrali kao složenu funkciju.
Složena funkcija je ona kod koje se jedna funkcija nalazi u argumentu druge, tj. [inlmath]f\left(g\left(x\right)\right)[/inlmath]. Primeri takvih funkcija bile bi, recimo, [inlmath]e^{\sin x}[/inlmath], [inlmath]\ln\sin x[/inlmath], [inlmath]\sin^2x[/inlmath] itd.

Izvod funkcije [inlmath]x^{\ln x}[/inlmath] nalaziš tako što prvo tu funkciju zapisuješ u obliku pogodnijem za traženje izvoda, primenjujući sledeću formulu:
[dispmath]x=e^{\ln x}[/dispmath]
U prethodnu formulu umesto [inlmath]x[/inlmath] uvrstiš datu funkciju i dobijaš:
[dispmath]x^{\ln x}=e^{\ln x^{\ln x}}=[/dispmath]
zatim iskoristiš osobinu logaritma da je [inlmath]\ln a^b=b\ln a[/inlmath], pa eksponent [inlmath]\ln x^{\ln x}[/inlmath] zapišeš kao [inlmath]\ln x\ln x[/inlmath]:
[dispmath]=e^{\ln x\ln x}=e^{\ln^2x}[/dispmath]
i to sad jeste složena funkcija, pa izvod tražiš primenjujući pravila izvoda složene funkcije.

Slično i za [inlmath]x^{\sin x}[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Polinom » Ponedeljak, 17. Novembar 2014, 00:24

Aha, hvala puno.

A to pravilo sa [inlmath]e[/inlmath], dosada nisam nailazila na njega. Da li je to dio nekih opštih pravila, koja su ne znam kako, meni promakla?
Korisnikov avatar
Polinom  OFFLINE

Zahvalio se: 13 puta
Pohvaljen: 1 puta

• +1

Postod Daniel » Ponedeljak, 17. Novembar 2014, 00:34

Da, jedno od opštih pravila, moraš to znati napamet. Pročitaj ovu temu, poslednje poglavlje (Logaritmi) – to ti je osobina pod brojem 10.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na IZVODI FUNKCIJA