Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA INTEGRALI

Pomoć kod datog integrala

[inlmath]\int xe^x\mathrm dx[/inlmath]

Pomoć kod datog integrala

Postod Shady » Četvrtak, 03. Septembar 2015, 16:55

Pozdrav !
Potrebno mi je samo da mi neko potvrdi da li se ovakav zadatak može riješiti na ovaj način :

Izračunati
[dispmath]\int\frac{-x+2}{x^2-x+1}\mathrm dx[/dispmath]
[dispmath]\int\frac{-x+2}{x^2-x+1}\mathrm dx=(-1)\int\frac{x-2}{x^2-x+1}\mathrm dx=-\frac{1}{2}\int\frac{2x-4}{x^2-x+1}\mathrm dx=[/dispmath][dispmath]=-\frac{1}{2}\int\frac{2x-4+3-3}{x^2-x+1}\mathrm dx=-\frac{1}{2}\int\frac{2x-1}{x^2-x+1}\mathrm dx+\frac{1}{2}\int\frac{3}{x^2-x+1}\mathrm dx=\cdots[/dispmath]
Dobijem 2 ovakva integrala,prvi uradim preko smjene nazivnika a drugi grupisanjem članova u nazivniku da ne pišem dalje.
Samo mi treba to da mi neko potvrdi pošto izgleda tačno jer ne narušavam nikakva pravila integriranja. :)

Negdje sam u knjizi vidio nekakav drugačiji način namještanja kada imamo samo [inlmath]x[/inlmath], ali to ne razumijem,vidjet cu večeras kako ide... :D
Shady  OFFLINE

Zahvalio se: 19 puta
Pohvaljen: 3 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Pomoć kod datog integrala

Postod Daniel » Četvrtak, 03. Septembar 2015, 17:11

Sve je apsolutno tačno. :good:
Upravo sam taj postupak i pokazao u ovom postu, na temu integracije racionalnih funkcija.

Na kraju treba da dobiješ rešenje
[dispmath]-\frac{1}{2}\ln\left(x^2-x+1\right)+\sqrt3\:\text{arctg }\left(\frac{2\sqrt3}{3}x-\frac{\sqrt3}{3}\right)+c[/dispmath]
(Kod logaritma namerno nisam pisao apsolutne već obične zagrade, budući da je izraz [inlmath]x^2-x+1[/inlmath] pozitivan za svako realno [inlmath]x[/inlmath].)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Re: Pomoć kod datog integrala

Postod Shady » Četvrtak, 03. Septembar 2015, 19:37

Eh hvala ti na potvrdi,definitivno cu pogledati ovaj link što si postavio.
Shady  OFFLINE

Zahvalio se: 19 puta
Pohvaljen: 3 puta

Povratak na INTEGRALI