Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA INTEGRALI

Integral s apsolutnom vrednošću

[inlmath]\int xe^x\mathrm dx[/inlmath]

Integral s apsolutnom vrednošću

Postod mathproblem » Utorak, 10. Jun 2014, 14:24

Dat je integral
[dispmath]\int\limits_{-4}^3\left|\left|x^2-5\right|-2\right|\mathrm dx[/dispmath]
znam da bi trebalo da se izdeli na nekoliko integrala, ali bi mi puno znacilo ako neko zna ceo postupak?
Unapred hvala :)

Zahvalio se: 18 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Integral s apsolutnom vrednošću

Postod Daniel » Utorak, 10. Jun 2014, 14:53

Možeš ti to. :) Hajde, kreni, a mi ćemo pomoći sve što treba. Za početak, razmatraj dva slučaja – kada je [inlmath]x^2-5\ge 0[/inlmath] (i u okviru njega podslučajeve [inlmath]\left|x^2-5-2\right|\ge 0[/inlmath] i [inlmath]\left|x^2-5-2\right|<0[/inlmath]) i kada je [inlmath]x^2-5<0[/inlmath] (i u okviru njega podslučajeve [inlmath]\left|5-x^2-2\right|\ge 0[/inlmath] i [inlmath]\left|5-x^2-2\right|<0[/inlmath]). Na taj način ćeš kao kritične vrednosti za [inlmath]x^2[/inlmath] dobiti [inlmath]3[/inlmath], [inlmath]5[/inlmath] i [inlmath]7[/inlmath], odnosno za [inlmath]x[/inlmath] kritične vrednosti [inlmath]\pm\sqrt 3[/inlmath], [inlmath]\pm\sqrt 5[/inlmath] i [inlmath]\pm\sqrt 7[/inlmath].
Integral treba da podeliš na podintegrale s intervalima ograničenim ovim kritičnim vrednostima, kao i da u svakom od tih intervala zameniš [inlmath]\left|\left|x^2-5\right|-2\right|[/inlmath] izrazom bez apsolutnih zagrada, odgovarajućim za taj interval.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod mathproblem » Utorak, 10. Jun 2014, 15:32

Ispravi me ako gresim :D
[dispmath]\int\limits_{-4}^{-\sqrt 7}\left(x^2-7\right)\mathrm dx+\int\limits_{-\sqrt 7}^{-\sqrt 5}\left(7-x^2\right)\mathrm dx+\int\limits_{-\sqrt 5}^{-\sqrt 3}\left(x^2-3\right)\mathrm dx+\int\limits_{-\sqrt 3}^{\sqrt 3}\left(3-x^2\right)\mathrm dx+\int\limits_{\sqrt 3}^{\sqrt 5}\left(x^2-3\right)\mathrm dx+\int\limits_{\sqrt 5}^3\left(x^2-7\right)\mathrm dx[/dispmath]

Postod Daniel » Utorak, 10. Jun 2014, 16:08

Zelenom sam obeležio ono što je tačno, a crvenom ono što je netačno: :)
mathproblem je napisao:[dispmath]{\color{green}\int\limits_{-4}^{-\sqrt 7}\left(x^2-7\right)\mathrm dx+\int\limits_{-\sqrt 7}^{-\sqrt 5}\left(7-x^2\right)\mathrm dx+\int\limits_{-\sqrt 5}^{-\sqrt 3}\left(x^2-3\right)\mathrm dx+\int\limits_{-\sqrt 3}^{\sqrt 3}\left(3-x^2\right)\mathrm dx+\int\limits_{\sqrt 3}^{\sqrt 5}\left(x^2-3\right)\mathrm dx+}{\color{red}\int\limits_{\sqrt 5}^3\left(x^2-7\right)\mathrm dx}[/dispmath]

Primeti da nigde nemaš granicu [inlmath]\sqrt 7[/inlmath], a trebalo bi da je imaš, budući da ona pripada zadatom intervalu [inlmath]\left(-4,3\right).[/inlmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod mathproblem » Utorak, 10. Jun 2014, 16:34

Mislila sam da [inlmath]\sqrt 5[/inlmath] mogu da objedim u interval [inlmath][\sqrt{3},4][/inlmath], posto su funkcije iste?

Postod Daniel » Utorak, 10. Jun 2014, 17:04

Nisam razumeo pitanje. :)
Na koje funkcije misliš kad kažeš da su iste?
Otkud sad interval [inlmath][\sqrt{3},{\color{red}4}][/inlmath], ako je ukupan interval integraljenja [inlmath]\left(-4,{\color{red}3}\right)[/inlmath]?
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod mathproblem » Utorak, 10. Jun 2014, 17:14

Ja sam se nesto zabunila :D
uglavnom, poslednja dva integrala su [inlmath]\int\limits_{\sqrt 5}^{\sqrt 7}x^2-7\mathrm dx+\int\limits_{\sqrt 7}^3x^2-7\mathrm dx[/inlmath] ?

• +1

Postod Daniel » Utorak, 10. Jun 2014, 17:24

Skoro pa tačno. :)
Kod ovog prvog integrala treba obrnuto, tj. ne [inlmath]x^2-7[/inlmath], već [inlmath]7-x^2[/inlmath]. I obavezno podintegralne veličine stavljaj u zagradu uvek kad u njima imaš sabiranje ili oduzimanje. Dakle, poslednja dva integrala su
[dispmath]\int\limits_{\sqrt 5}^{\sqrt 7}\left(7-x^2\right)\mathrm dx+\int\limits_{\sqrt 7}^3\left(x^2-7\right)\mathrm dx[/dispmath]
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod mathproblem » Utorak, 10. Jun 2014, 17:28

Da, da, tako sam i uradila, ali pogresno otkucala :D
Hvalaaaa :mrgreen:

Povratak na INTEGRALI