jovica je napisao:nadam se da nema gresaka kao malopre
Uf, ne da ih ima, nego ne mogu ni da ih izbrojim...
jovica je napisao:da treba da stoji koren pod integralom, ne znam kako to nisam primetio
OK, ako je koren pod integralom, onda one zagrade za koje sam pominjao da su potrebne zbog više sabiraka, nisu potrebne, budući da sâm koren obavlja i ulogu zagrade, tj. grupiše te sabirke...
jovica je napisao:da , primetio sam to da ta prva jednakost nije jednaka, prepisao sam je iz zbirke, msm da bi trebalo ovako [inlmath](1-x)^2[/inlmath]
Da vidimo...
[inlmath]9-\left(1-x\right)^2=9-\left(1-2x+x^2\right)=8+2x-x^2[/inlmath] – ne odgovara početnom izrazu;
[inlmath]9+\left(1-x\right)^2=9+\left(1-2x+x^2\right)=10-2x+x^2[/inlmath] – to tek ne odgovara početnom izrazu.
Mada, vidim da si ti posle pretpostavio da početni izraz pod korenom ipak glasi [inlmath]8+2x-x^2[/inlmath]:
jovica je napisao:ali hteo sam da pitam za uslove pa sam kontao da ako to promenim i oni ce se promenitia glase : [inlmath]8+2x-x^2\ge 0[/inlmath] pa onda sledi [inlmath]9\cdot\left(1-\left(\frac{1+x}{3}\right)^2\right)\ge 0[/inlmath]
Ali, kako, sad opet pod kvadratom, u brojiocu razlomka, imamo [inlmath]1+x[/inlmath], a ne [inlmath]1-x[/inlmath] kako si malopre napisao da treba da bude... Ne, ništa meni ovde nije jasno...

Osim toga, iz [inlmath]8+2x-x^2\ge 0[/inlmath] ne sledi [inlmath]9\cdot\left[1-\left(\frac{1+x}{3}\right)^2\right]\ge 0[/inlmath]:
[dispmath]8+2x-x^2=9-\left(1-2x+x^2\right)=9-\left(1-x\right)^2=9\left[1-\frac{\left(1-x\right)^2}{9}\right]=9\left[1-\left(\frac{1-x}{3}\right)^2\right][/dispmath]
Znači, iz [inlmath]8+2x-x^2\ge 0[/inlmath] sledi [inlmath]9\left[1-\left(\frac{1{\color{red}-}x}{3}\right)^2\right]\ge 0[/inlmath] a ne [inlmath]9\cdot\left[1-\left(\frac{1{\color{red}+}x}{3}\right)^2\right]\ge 0[/inlmath].
jovica je napisao:pa sledi [inlmath]\left|\frac{1+x}{3}\right|\le 1[/inlmath] pa sledi [inlmath]-4\le x\le 3[/inlmath], i posle kada se uvede smena [inlmath]t =\frac{1+x}{3}\in\left[-1,1\right],\;x=3t-1[/inlmath], i posle se uvodi smena [inlmath]s=\arccos t\in\left[0,\pi\right][/inlmath], i posle ima [inlmath]t=\cos s,\;\mathrm dt=\sin s\mathrm ds,\;\sin s\in\left[0,1\right][/inlmath]nije mi jasno zasto se oni uopste rade, i kako su dosli do njih, nije mi jasno koja je njihova svrha
Početni uslov je bio da potkorena veličina ne bude negativna (tj. da bude ili pozitivna ili nula), kako bi kvadratni koren bio definisan, a samim tim bila definisana i funkcija koja se integrali. Pa su tako (kako god da glasi početni izraz) došli do uslova [inlmath]\left|\frac{1+x}{3}\right|\le 1[/inlmath], pa sad tu opet imaš jednu grešku, jer iz toga ne sledi [inlmath]-4\le x\le 3[/inlmath]:
[dispmath]\left|\frac{1+x}{3}\right|\le 1\quad\Leftrightarrow\quad -1\le\frac{1+x}{3}\le 1\quad\Leftrightarrow\quad -3\le 1+x\le 3\quad\Leftrightarrow\quad -4\le x\le{\color{red}2}[/dispmath]
Ovo posle toga je OK, iz [inlmath]t\in\left[-1,1\right][/inlmath] zaista sledi [inlmath]\arccos t\in\left[0,\pi\right][/inlmath] (ako te to zbunjuje, ovde možeš videti grafik arkus kosinus funkcije), međutim, nakon toga opet imaš jednu grešku, jer iz [inlmath]t=\cos s[/inlmath] treba da se dobije [inlmath]\mathrm dt=-\sin s\mathrm ds[/inlmath] (s minusom!)
[inlmath]\sin s\in\left[0,1\right][/inlmath] je OK, to sledi iz [inlmath]s\in\left[0,\pi\right][/inlmath] (trigonometrijska kružnica).
jovica je napisao:ja sam ga probao uraditi preko [inlmath]3^2-(1-x)^2[/inlmath], i dobijem pomalo cudan rezultat sa [inlmath]\arcsin[/inlmath]- omjel mozete postaviti koje je konacno resenje tog zadatka?
Bih, vrlo rado, al' konačno rešenje ne znam ni ja, kad ne znam ni kako zadatak, zapravo, ispravno treba da glasi.