Integrali koji se resavaju smenom t=tg(x) i t=tg(x/2)
Pozdrav svima, potrebna mi je pomoc u razumevanju resavanja pojednih integrala koji se resavaju pomocu smena [inlmath]t=\text{tg }x[/inlmath] i [inlmath]t=\text{tg }\frac{x}{2}[/inlmath]. Ne mogu da pronadjem meni razumljivo objasnjenje kada se primenjuje prva, a kada druga smena.
Posmatrajuci primere poput:
[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{4-3\cos^2x+5\sin^2x}[/dispmath]
gde se primenjuje smena [inlmath]t=\text{tg }x[/inlmath],
i primere poput
[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{3+5\cos x}[/dispmath]
gde se primenjuje smena [inlmath]t=\text{tg }\frac{x}{2}[/inlmath], zakljucio sam da uvodjenje smena zavisi od toga kog stepena su trigonometrijske funkcije (odnosno za funkcije prvog stepena najcesce ce funkcionisati smena [inlmath]t=\text{tg }\frac{x}{2}[/inlmath], dok za one viseg stepena primenjujemo [inlmath]t=\text{tg }x[/inlmath]). S obzirom da sam do ovog zakljucka dosao samo posmatrajuci nekolicinu primera, ne bih se na to oslanjao, vec bih zamolio nekoga ko zna, da mi objasni kako da proverim kada pocnem da resavam zadatak koju smenu da upotrebim.
Unapred zahvalan
Posmatrajuci primere poput:
[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{4-3\cos^2x+5\sin^2x}[/dispmath]
gde se primenjuje smena [inlmath]t=\text{tg }x[/inlmath],
i primere poput
[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{3+5\cos x}[/dispmath]
gde se primenjuje smena [inlmath]t=\text{tg }\frac{x}{2}[/inlmath], zakljucio sam da uvodjenje smena zavisi od toga kog stepena su trigonometrijske funkcije (odnosno za funkcije prvog stepena najcesce ce funkcionisati smena [inlmath]t=\text{tg }\frac{x}{2}[/inlmath], dok za one viseg stepena primenjujemo [inlmath]t=\text{tg }x[/inlmath]). S obzirom da sam do ovog zakljucka dosao samo posmatrajuci nekolicinu primera, ne bih se na to oslanjao, vec bih zamolio nekoga ko zna, da mi objasni kako da proverim kada pocnem da resavam zadatak koju smenu da upotrebim.
Unapred zahvalan