Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA INTEGRALI

Površina elipse

[inlmath]\int xe^x\mathrm dx[/inlmath]

Površina elipse

Postod choco » Četvrtak, 03. Mart 2016, 23:31

Pozdrav!

Nadam se da mi neko može dati upustvo kako izračunati površinu elipse putem određenog integrala? Formula elipse:
[dispmath]\frac{x^2}{a^2}+\frac{y^2}{b^2}=1[/dispmath]
Hvala!
Poslednji put menjao Daniel dana Petak, 04. Mart 2016, 19:10, izmenjena samo jedanput
Razlog: Korekcija Latexa – dodata \frac komanda za razlomke
choco  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Površina elipse

Postod Ilija » Četvrtak, 03. Mart 2016, 23:55

Pozdrav i dobrodoslica od mene. :D

Molim te procitaj Pravilnik, jer apsolutno svaki novi clan ga krsi, iz ne znam kog razloga. Latex koristis, sto je pohvalno.

Sto se tice pitanja, treba da napises da li imas neku ideju (a, ako imas da je i napises) ili nemas bas nikakvu ideju (sto je ovde i verovatnije, ali ipak treba to naglasiti). Dopuni sa ovim, pa mozemo nastaviti, tek nakon sto neko od moderatora odobri, jer ne zelim da kucam resenje pa da se tema obrise.

Toliko od mene za sad, i jos jednom dobrodosla. :)
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

Postod choco » Petak, 04. Mart 2016, 00:05

Hvala na odgovoru! Ovako pronasla sam neke informacije sto se tice zadatka, moje pitanje je zasto su granice integrala [inlmath]x=0[/inlmath] i [inlmath]x=a[/inlmath], ili drugdje sam pronašla [inlmath]x=0[/inlmath] i [inlmath]x=\frac{\pi}{2}[/inlmath] ?
choco  OFFLINE

• +1

Postod Ilija » Petak, 04. Mart 2016, 00:32

choco je napisao:Ovako pronasla sam neke informacije sto se tice zadatka...

Pa ono, budi slobodna da to izneses ovde (te informacije ili postupak), uz navodjenje izvora (ako je potrebno), pa onda da vidimo sta ti sve tu nije jasno. Mislim da je tako najlakse. :)
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Postod choco » Petak, 04. Mart 2016, 01:06

Koristila sam forumulu:
[dispmath]P=4\cdot\int y \, \mathrm dx[/dispmath]
gdje je [inlmath]x=a\cdot\cos t[/inlmath] i [inlmath]y=b\cdot\sin t[/inlmath]

Radeći taj integral dolazim do koraka: [inlmath]2ab\left(t-\frac{1}{2}\sin2t\right)[/inlmath] i sad ne znam kako da to izračunam do kraja... Kada uvrstim [inlmath]\frac{\pi}{2}[/inlmath] i [inlmath]0[/inlmath] dobijem [inlmath]2ab\left(\frac{\pi}{2}-1\right)[/inlmath]... o.O

I pitanje je jos bilo zasto, se za granice integrala uzimaju [inlmath]0[/inlmath] i [inlmath]\frac{\pi}{2}[/inlmath], ali mislim da sam to shvatila. Jos samo ovaj jedan korak me zanima? Hvala.
Poslednji put menjao Daniel dana Petak, 04. Mart 2016, 21:27, izmenjena samo jedanput
Razlog: Korekcija Latexa – ispravljanje grešaka na koje Ilija ukazuje u narednom postu
choco  OFFLINE

• +2

Postod Ilija » Petak, 04. Mart 2016, 01:40

Pre svega, kakav je ovo sad haos sa Latex-om? U prvom postu je bilo dobro, a sad je haoticno. Ispred svih komandi u Latex-u koristi \, znaci \sin, a ne sin. Takodje, za razlomke (deljenje) umesto /, mozes koristiti komandu \frac{}{}, a umesto * za mnozenje, korsiti \cdot.

Pa, znas li kako se racuna odredjeni integral. Posto rece da su ti granice jasne, znaci, samo zamenis granice u dobijenom resenju:
[dispmath]\left.-2ab\left(t-\frac{1}{2}\sin2t\right)\right|_{\pi/2}^0=-ab(2t-\sin2t)\Bigr|_{\pi/2}^0=ab(\sin2t-2t)\Bigr|_{\pi/2}^0=\\
=ab(\sin0-0)-ab(\sin\pi-\pi)=-ab(0-\pi)=\enclose{box}{ab\pi}[/dispmath]
Znamo, nadam se, da je [inlmath]\sin0=0[/inlmath] i [inlmath]\sin\pi=0[/inlmath]. Inace, fali ti minus ispred [inlmath]2ab[/inlmath], kao sto mozes i primetiti. Proveri to jos jednom. To bi bilo to.
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Postod choco » Petak, 04. Mart 2016, 02:00

Da znam kako se racuna, ali nesto sam bila pogrijesila i nikako da dodjem do rezultata. Uglavnom sad je sve jasno! Hvala.
choco  OFFLINE

• +2

Postod bole » Petak, 04. Mart 2016, 03:22

Može i ovako
ako bi uzeli da su granice [inlmath]x=0[/inlmath] i [inlmath]x=a[/inlmath] onda bi išlo (odnosno ukoliko ne znamo da možemo uzeti [inlmath]x=a\cdot\cos t[/inlmath] i [inlmath]y=b\cdot\sin t[/inlmath]):
[dispmath]y=\pm b\sqrt{1-\left(\frac{x}{a}\right)^2}\\
P=4\cdot\int\limits_0^ab\sqrt{1-\left(\frac{x}{a}\right)^2}\mathrm dx=\begin{bmatrix}
\frac{x}{a}=\sin t\\
\mathrm dx=a\cos t\,\mathrm dt\\
x=0 & t=0\\
x=a & t=\frac{\pi}{2}
\end{bmatrix}=\\
=4\cdot b\cdot\int\limits_0^\frac{\pi}{2}a\cdot\cos^2t\,\mathrm dt=\cancel4\cdot a\cdot b\cdot\frac{\pi}{\cancel4}=a\cdot b\cdot\pi[/dispmath]
pretpostavljam da vidiš zašto su granice [inlmath]x=0[/inlmath] i [inlmath]x=a[/inlmath]
bole  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 29 puta
Pohvaljen: 91 puta

Postod desideri » Petak, 04. Mart 2016, 14:45

Potvrđujem tačnost rešenja da je površina elipse [inlmath]ab\pi[/inlmath].
Dalje, ja sam ovo svojevremeno poredio s površinom kruga, tj [inlmath]rr\pi[/inlmath].
Elipsa ima dve različite poluose, a krug dve iste poluose.
@choco,
U postavci zadatka nije naglašeno koji je nivo matematike koji se zahteva, pošto zadatak može da se uradi u jednom koraku preko dvojnog integrala i polarnih smena.
To je sasvim kompatibilno s ovim što su radili Ilija i Bole.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

• +1

Postod desideri » Subota, 05. Mart 2016, 00:36

Evo i da se doreknem:
[dispmath]x=a\cdot r\cdot\cos\varphi\quad y=b\cdot r\cdot\sin\varphi\quad\mathrm dx\mathrm dy=a\cdot b\cdot r\,\mathrm dr\mathrm d\varphi[/dispmath][dispmath]P=ab\int\limits_{-\pi}^{\pi}\mathrm{d}\varphi\int\limits_0^1r\mathrm dr=ab\pi[/dispmath]
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Povratak na INTEGRALI