Naći integral

Poslato:
Petak, 23. Novembar 2012, 18:25
od ndarko
Pozz ako moze pomoc oko ovog zadatka, treba naci
[dispmath]\int\frac{\sqrt x+3}{\sqrt x-2}\mathrm dx[/dispmath]
hvala unapred!
Re: Naći integral

Poslato:
Petak, 23. Novembar 2012, 19:08
od Daniel
Kako bismo imenilac sveli na samo jedan sabirak, uvodimo smenu
[dispmath]t=\sqrt x-2\quad\Rightarrow\quad\sqrt x=t+2\quad\Rightarrow\quad x=\left(t+2\right)^2[/dispmath]
Izraz postaje:
[dispmath]2\int\frac{t+5}{t}\left(t+2\right)\mathrm dt[/dispmath]
a to je dalje
[dispmath]2\int\frac{\left(t+5\right)\left(t+2\right)}{t}\mathrm dt=2\int\frac{t^2+7t+10}{t}\mathrm dt=2\int t\mathrm dt+14\int\mathrm dt+20\int\frac{\mathrm dt}{t}=[/dispmath][dispmath]=2\frac{t^2}{2}+14t+20\ln\left|t\right|+c=t^2+14t+20\ln\left|t\right|+c[/dispmath]
Kada vratimo [inlmath]x[/inlmath] umesto smene, biće:
[dispmath]\left(\sqrt x-2\right)^2+14\left(\sqrt x-2\right)+20\ln\left|\sqrt x-2\right|+c=x-4\sqrt x+4+14\sqrt x-28+20\ln\left|\sqrt x-2\right|+c=[/dispmath][dispmath]=x+10\sqrt x-24+20\ln\left|\sqrt x-2\right|+c[/dispmath]

Poslato:
Petak, 23. Novembar 2012, 21:45
od ndarko
E puno hvala samo ako mozes jos ovo da mi odgovoris kako si dobio ono [inlmath]2[/inlmath] pre integrala i ono [inlmath]t+2[/inlmath] unutar integrala?

Poslato:
Subota, 24. Novembar 2012, 01:20
od Daniel
Verovatno misliš na ovaj izraz?
[dispmath]2\int\frac{t+5}{t}\left(t+2\right)\mathrm dt[/dispmath]
Pošto uvođenjem pomenute smene imamo da je
[dispmath]x=\left(t+2\right)^2[/dispmath]
odatle sledi da je
[dispmath]\mathrm dx=2\left(t+2\right)\mathrm dt[/dispmath]
pri čemu dvojka, kao konstanta, izlazi ispred integrala.

Poslato:
Subota, 24. Novembar 2012, 10:34
od ndarko
Da, na taj izraz sam mislio. Sad sve jasno, hvala.

Poslato:
Nedelja, 20. Januar 2013, 14:38
od PocetnikSRB
Zdravo. Nisam znao da l' da otvaram novu temu, pa reko' necu posto ova savrseno odgovara

E, samo da pitam da li je integral od [inlmath]\frac{1}{\sqrt{9-x^2}}[/inlmath] jednak [inlmath]\arcsin\frac{x}{3}[/inlmath] ili [inlmath]\frac{1}{3}\arcsin\frac{x}{3}[/inlmath]
Ja dobijem ovo drugo, ali komp kaze da je ono prvo resenje -.- Samo ne znam gde se izgubi [inlmath]\frac{1}{3}[/inlmath]

Poslato:
Nedelja, 20. Januar 2013, 15:13
od Daniel
Ma, slobodno uvek otvaraj novu temu, neće se teme potroše.

Evo postupka, pa vidi di ti je nestalo [inlmath]\frac{1}{3}[/inlmath].

[dispmath]\int\frac{1}{\sqrt{9-x^2}}\mathrm dx=\int\frac{1}{\sqrt 9\sqrt{1-\frac{x^2}{9}}}\mathrm dx=\frac{1}{3}\int\frac{1}{\sqrt{1-\left(\frac{x}{3}\right)^2}}\mathrm dx=\frac{1}{3}\int\frac{1}{\sqrt{1-\left(\frac{x}{3}\right)^2}}\cdot 3\cdot\mathrm d\left(\frac{x}{3}\right)=[/dispmath][dispmath]=\frac{3}{3}\int\frac{1}{\sqrt{1-\left(\frac{x}{3}\right)^2}}\mathrm d\left(\frac{x}{3}\right)=\int\frac{1}{\sqrt{1-\left(\frac{x}{3}\right)^2}}\mathrm d\left(\frac{x}{3}\right)=\arcsin\left(\frac{x}{3}\right)+c[/dispmath]

Poslato:
Nedelja, 20. Januar 2013, 15:22
od PocetnikSRB
Daniel je napisao:Ma, slobodno uvek otvaraj novu temu, neće se teme potroše.

Evo postupka, pa vidi di ti je nestalo [inlmath]\frac{1}{3}[/inlmath].

[dispmath]\frac{1}{3}\int\frac{1}{\sqrt{1-\left(\frac{x}{3}\right)^2}}\cdot 3\cdot\mathrm d\left(\frac{x}{3}\right)[/dispmath]
Aa, znaci pomnozi se sa [inlmath]3[/inlmath] kada se umesto [inlmath]\mathrm dx[/inlmath] stavi [inlmath]\mathrm d\left(\frac{x}{3}\right)[/inlmath]

Eto vidis, to nisam uradio

Hvala!

Poslato:
Ponedeljak, 21. Januar 2013, 17:54
od PocetnikSRB
Kako volim sto sabijam

Samo jedno pitanjce, gde je nestalo ono [inlmath]x[/inlmath] iz brojioca?

[dispmath]\int\frac{x}{e^{x^2}}\mathrm dx[/dispmath]
[inlmath]u=-x^2\\
\mathrm du=-2x\mathrm dx[/inlmath]
[dispmath]=-\frac{1}{2}\int e^u\mathrm du[/dispmath]

Poslato:
Ponedeljak, 21. Januar 2013, 22:13
od Daniel
Znači, uvedeš smenu
[dispmath]u=-x^2\quad\Rightarrow\quad e^{-x^2}=e^u[/dispmath]
tada će biti i
[dispmath]\mathrm du=\mathrm d\left(-x^2\right)=-\mathrm d\left(x^2\right)=-2x\mathrm dx\quad\Rightarrow\quad x\mathrm dx=-\frac{1}{2}\mathrm du[/dispmath]
pa integral
[dispmath]\int\frac{x}{e^{x^2}}\mathrm dx=\int e^{-x^2}x\mathrm dx[/dispmath]
postaje
[dispmath]\int e^u\left(-\frac{1}{2}\right)\mathrm du=-\frac{1}{2}\int e^u\mathrm du[/dispmath]

Poslato:
Utorak, 22. Januar 2013, 00:43
od PocetnikSRB
Hehehe,
E hvala ti

I dalje ne znam sta me je to zbunilo

Poslato:
Utorak, 12. Februar 2013, 14:33
od eseper
Kako naći integral
[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{e^x-4}[/dispmath]
?

Poslato:
Utorak, 12. Februar 2013, 15:12
od Daniel
Tako što uvedeš smenu [inlmath]e^x-4=t[/inlmath].

Poslato:
Utorak, 12. Februar 2013, 18:51
od eseper
Valja li ova supsitucija:
[dispmath]t=e^x-4\\
\mathrm dt=e^x\mathrm dx\;\Rightarrow\;\mathrm dx=\frac{1}{e^x}\mathrm dt[/dispmath]

Poslato:
Utorak, 12. Februar 2013, 19:35
od Daniel
Valja, ništa nije pogrešno, ali s desne strane treba da dobiješ izraz u kome ne figuriše [inlmath]x[/inlmath], već samo [inlmath]t[/inlmath]. Znači, to [inlmath]e^x[/inlmath] zameniš sa [inlmath]t+4[/inlmath].

Poslato:
Utorak, 12. Februar 2013, 20:23
od eseper
Kako misliš? De napiši...

Poslato:
Utorak, 12. Februar 2013, 20:40
od Daniel
Dakle, ako u izrazu
[dispmath]\mathrm dx=\frac{1}{e^x}\mathrm dt[/dispmath]
treba [inlmath]e^x[/inlmath] da zameniš sa [inlmath]t+4[/inlmath], to onda znači ovo, zar ne?
[dispmath]\mathrm dx=\frac{\mathrm dt}{t+4}[/dispmath]

Poslato:
Utorak, 12. Februar 2013, 21:22
od eseper
Kao rješenje sam dobio [dispmath]\frac{1}{e^x}\ln |e^x-4|+C[/dispmath]
no čini se da je krivo... gdje griješim? :/

Poslato:
Utorak, 12. Februar 2013, 21:32
od Daniel
Pošto mi vidovnjaštvo ne ide baš najbolje od ruke,

pokaži postupak pa ću ti reknem di grešiš...

Ispravan rezultat je:
[dispmath]\frac{1}{4}\ln\left|e^x-4\right|-\frac{x}{4}+c[/dispmath]

Poslato:
Utorak, 12. Februar 2013, 21:37
od eseper
Haha

evo
Supstitucija:
[inlmath]t=e^x-4\\
\mathrm dt=e^x\mathrm dx\;\Rightarrow\;\mathrm dx=\frac{1}{e^x}\mathrm dt\;\Rightarrow\;\mathrm dx=\frac{\mathrm dt}{t+4}[/inlmath]
[dispmath]\int\frac{1}{e^x-4}\mathrm dx=\int\frac{1}{t}\mathrm dt=\frac{1}{t+4}\ln|t|+C=\frac{1}{e^x}\ln |e^x-4|+C[/dispmath]

Poslato:
Utorak, 12. Februar 2013, 21:50
od Daniel
Ja vidim dve greške:
eseper je napisao:[inlmath]\int\frac{1}{e^x-4}\mathrm dx=\int\frac{1}{t}\mathrm dt[/inlmath]
OK, [inlmath]e^x-4[/inlmath] si zamenio sa [inlmath]t[/inlmath], to je u redu, ali umesto [inlmath]\mathrm dx[/inlmath] ne treba da pišeš [inlmath]\mathrm dt[/inlmath], već [inlmath]\frac{\mathrm dt}{t+4}[/inlmath].
eseper je napisao:[inlmath]\int\frac{1}{t}\mathrm dt=\frac{1}{t+4}\ln|t|+C[/inlmath]
Ne znam otkud ti se stvorilo ovo [inlmath]\frac{1}{t+4}[/inlmath] u rezultatu?
Ajd da pretpostavim da si u koraku [inlmath]\int\frac{1}{t}\mathrm dt[/inlmath] greškom pri kucanju Latex komande izostavio [inlmath]\frac{1}{t+4}[/inlmath]. Ali, to nije konstanta pa da u sledećem koraku može da izađe ispred integrala, već će integral biti [inlmath]\int\frac{\mathrm dt}{t\left(t+4\right)}[/inlmath], a to radiš
rastavljanjem na parcijalne razlomke...

Poslato:
Utorak, 12. Februar 2013, 22:14
od eseper
Evo rješio sam ispravno

Morat ću se ozbiljnije pozabaviti integralima

Poslato:
Nedelja, 17. Februar 2013, 18:39
od eseper
Može li me neko uputiti u ovaj integral:
[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{x^(4)+4x^(2)+3}[/dispmath]
Može li se se ovo rješiti uvođenjem supstitucije ([inlmath]t[/inlmath]) ili se isključivo treba integrirati kao racionalna funkcija?
Ako je kao racionalna, kako nazivnik rastaviti na dva dijela (budući da ovakvog ne mogu odmah rješavati) ?

Poslato:
Nedelja, 17. Februar 2013, 19:28
od Daniel
Mislio si, verovatno, na ovaj integral?
[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{x^4+4x^2+3}[/dispmath]
[inlmath]\left(x^4+4x^2+3\right)[/inlmath] možeš rastaviti tako što rešiš kvadratnu jednačinu po [inlmath]x^2[/inlmath], rešenja će joj biti [inlmath]-1[/inlmath] i [inlmath]-3[/inlmath], pa će izraz u imeniocu moći da se napiše kao [inlmath]\left(x^2+1\right)\left(x^2+3\right)[/inlmath]. I to onda dalje rešavaš parcijalnim razlomcima...
Rešenje:
[dispmath]\frac{1}{2}\mathrm{arctg}\:x-\frac{\sqrt 3}{6}\mathrm{arctg}\left(\frac{\sqrt 3}{3}x\right)+c[/dispmath]

Poslato:
Nedelja, 17. Februar 2013, 20:03
od eseper
Daniel je napisao:Mislio si, verovatno, na ovaj integral?
[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{x^4+4x^2+3}[/dispmath]
[inlmath]\left(x^4+4x^2+3\right)[/inlmath] možeš rastaviti tako što rešiš kvadratnu jednačinu po [inlmath]x^2[/inlmath], rešenja će joj biti [inlmath]-1[/inlmath] i [inlmath]-3[/inlmath], pa će izraz u imeniocu moći da se napiše kao [inlmath]\left(x^2+1\right)\left(x^2+3\right)[/inlmath]. I to onda dalje rešavaš parcijalnim razlomcima...
Rešenje:
[dispmath]\frac{1}{2}\mathrm{arctg}\:x-\frac{\sqrt 3}{6}\mathrm{arctg}\left(\frac{\sqrt 3}{3}x\right)+c[/dispmath]
Hm, misliš trećim korakom s onog mog papira? (jer vidim da je rješenje na kraju [inlmath]\mathrm{arctg}[/inlmath], a kad su parcijalni razlomci obično bude [inlmath]\ln|\mathrm{nešto}|[/inlmath] ?

Poslato:
Nedelja, 17. Februar 2013, 20:15
od Daniel
Ne, mislim baš na parcijalne razlomke.
Ne treba ti taj
treći red s tvog papira (stavio sam link da bi oni koji nekada budu ovo čitali znali o čemu se radi), jer ti je ovde jednostavnije, nemaš koeficijent uz linearni član, već samo uz kvadratni i uz slobodan član.
Lako se svodi na tablični integral [inlmath]\int\frac{\mathrm dx}{1+x^2}=\mathrm{arctg}\:x[/inlmath].
Kada smo u imeniocu imali izraze [inlmath]x+\mathrm{nešto}[/inlmath], to se svodilo na [inlmath]\ln\left|x+\mathrm{nešto}\right|[/inlmath], ali ovde imamo [inlmath]x^2+\mathrm{nešto}[/inlmath], u tome je razlika.

Poslato:
Nedelja, 17. Februar 2013, 21:41
od eseper
Može li postupak?

Poslato:
Nedelja, 17. Februar 2013, 22:01
od Milovan
Evo.

[dispmath]\int\frac{\mathrm dx}{x^4+4x^2+3}=\int\frac{\mathrm dx}{\left(x^2+1\right)\left(x^2+3\right)}[/dispmath][dispmath]=\frac{1}{2}\int\frac{\mathrm dx}{x^2+1}-\frac{1}{2}\int\frac{\mathrm dx}{x^2+3}[/dispmath][dispmath]=\frac{1}{2}\mathrm{arctg}\:x-\frac{1}{2}\int\frac{\mathrm dx}{x^2+3}[/dispmath][dispmath]=\frac{1}{2}\mathrm{arctg}\:x-\frac{\sqrt 3}{6}\mathrm{arctg}\left(\frac{\sqrt 3}{3}x\right)+C[/dispmath]

Poslato:
Nedelja, 17. Februar 2013, 22:19
od eseper
Hvala
Milovane 
Samo me zanima odakle ispred integrala [inlmath]\frac{1}{2}\int\dots[/inlmath]
U tabličnoj verziji stoji [inlmath]\frac{1}{a}\mathrm{arctg}\dots[/inlmath]

Poslato:
Nedelja, 17. Februar 2013, 22:27
od Milovan
[dispmath]\frac{1}{\left(x^2+1\right)\left(x^2+3\right)}=\frac{A}{x^2+1}+\frac{B}{x^2+3}[/dispmath][dispmath]\frac{1}{(t+1)(t+3)}=\frac{A}{t+1}+\frac{B}{t+3}[/dispmath][dispmath]A(t+3)+B(t+1)=1[/dispmath][dispmath](A+B)t+3A+B=1[/dispmath]
Rešiš sistem:
[dispmath]3A+B=1\\
A+B=0[/dispmath]
Dobiješ:
[dispmath]A=\frac{1}{2}[/dispmath][dispmath]B=-\frac{1}{2}[/dispmath]
Vratiš:
[dispmath]\frac{1}{\left(x^2+1\right)\left(x^2+3\right)}=\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{x^2+1}-\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{x^2+3}[/dispmath]

Poslato:
Utorak, 11. Mart 2014, 14:56
od Ricma994
Moze li pomoc oko ovog integrala ?Hvala
[dispmath]\int\frac{1}{\cos x}\mathrm dx[/dispmath]

Poslato:
Utorak, 11. Mart 2014, 15:27
od Daniel
Dobro došao na forum. Pošto si nov, ovaj put sam ti korigovao post, ali za buduće postove te molim da se upoznaš s
Pravilnikom foruma.
Pomnoži brojilac i imenilac sa [inlmath]\cos x[/inlmath], u brojiocu [inlmath]\cos x\mathrm dx[/inlmath] napiši kao [inlmath]\mathrm d\left(\sin x\right)[/inlmath], u imeniocu kvadrat kosinusa izrazi preko sinusa. Uvedi smenu [inlmath]\sin x=t[/inlmath] i dobićeš integral [inlmath]\int\frac{\mathrm dt}{1-t^2}[/inlmath], koji dalje rešavaš
metodom rastavljanja na parcijalne razlomke...
Treba da se dobije rezultat
[dispmath]\ln\left(c\sqrt{\frac{1+\sin x}{1-\sin x}}\right),\quad c>0[/dispmath]

Poslato:
Utorak, 11. Mart 2014, 15:33
od Ricma994
Ok hvala puno , prvi put se susrecem sa Latexom pa nisam mogao da se snadjem

Poslato:
Utorak, 11. Mart 2014, 15:35
od Daniel
Lako se nauči, ima
uputstvo, a tu smo i mi ako zatreba pomoć...