Neodredjeni integrali trigonometrijskih funkcija
interesuje me samo koja je trigonom. formula koristena kako bi se od [inlmath]\int\sin^2x\mathrm dx[/inlmath] dobilo [inlmath]\int\left(\frac{1-\cos 2x}{2}\right)\mathrm dx[/inlmath] ? 
Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da sami dobijete pomoć kada vam zatreba
https://www.forum.matemanija.com/
jovica je napisao:nadam se da nema gresaka kao malopre
jovica je napisao:da treba da stoji koren pod integralom, ne znam kako to nisam primetio
jovica je napisao:da , primetio sam to da ta prva jednakost nije jednaka, prepisao sam je iz zbirke, msm da bi trebalo ovako [inlmath](1-x)^2[/inlmath]
jovica je napisao:ali hteo sam da pitam za uslove pa sam kontao da ako to promenim i oni ce se promenitia glase : [inlmath]8+2x-x^2\ge 0[/inlmath] pa onda sledi [inlmath]9\cdot\left(1-\left(\frac{1+x}{3}\right)^2\right)\ge 0[/inlmath]

jovica je napisao:pa sledi [inlmath]\left|\frac{1+x}{3}\right|\le 1[/inlmath] pa sledi [inlmath]-4\le x\le 3[/inlmath], i posle kada se uvede smena [inlmath]t =\frac{1+x}{3}\in\left[-1,1\right],\;x=3t-1[/inlmath], i posle se uvodi smena [inlmath]s=\arccos t\in\left[0,\pi\right][/inlmath], i posle ima [inlmath]t=\cos s,\;\mathrm dt=\sin s\mathrm ds,\;\sin s\in\left[0,1\right][/inlmath]nije mi jasno zasto se oni uopste rade, i kako su dosli do njih, nije mi jasno koja je njihova svrha
jovica je napisao:ja sam ga probao uraditi preko [inlmath]3^2-(1-x)^2[/inlmath], i dobijem pomalo cudan rezultat sa [inlmath]\arcsin[/inlmath]- omjel mozete postaviti koje je konacno resenje tog zadatka?

Milovan je napisao:Ako je postavka [inlmath]\int \sqrt{8+2x-x^2} \mathrm{d} x[/inlmath],
jovica je napisao:-jeste tako glasi zadatak, ja cu napisati postupak koji je naveden u zbirci, iako nije tacan
jovica je napisao:[dispmath]\int\sqrt{9-1+2x-x^2}\mathrm dx=\int\sqrt{9-(1{\color{red}+}x)^2}\mathrm dx=\cdots[/dispmath]
jovica je napisao:samo mi nije jasno sto se u ovom zadatku pisu ti uslovi, a u nijednom drugom mi nije napisano
jovica je napisao:[dispmath]\cdots =9\int\left|\sin s\right|(-\sin s)\mathrm ds=-9\int\sin^2s\mathrm ds=\cdots[/dispmath]
jovica je napisao:milovane, nije mi istojel mozes napisati kako dobijes pre nego vratis [inlmath]x[/inlmath], i koja ti je smena

jovica je napisao:samo mi izgleda kao da smo mi pretpostavili da je [inlmath]\sin s[/inlmath] veci ili jednak od nule, pa se to na kraju ispostavilo da je tako
jovica je napisao:meni je smena bila
[inlmath]1-x=3\sin t[/inlmath]
jovica je napisao:ispadne [inlmath]3\sqrt{1-\sin^2t}=3\sqrt{\cos^2t}=3\cos t[/inlmath], i sad bi tu trebale biti apsolutne i uslovi [inlmath]\cos t\ge 0[/inlmath]
jovica je napisao:a sto se resenja tice, ja dobijem [inlmath]\frac{-9}{2}\left(t-\frac{1}{2}\sin 2t\right)[/inlmath]
jovica je napisao:[inlmath]t=\arcsin\frac{1-x}{3}[/inlmath]
i sad ja tako kada ga zamenim ne mogu nikako dobiti taj koren koji se vama javlja u resenju