Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA DIFERENCIJALNE JEDNAČINE

Homogene diferencijalne jednadžbe

[inlmath]\left(1+x\right)y\mathrm dx+\left(1-y\right)x\mathrm dy=0[/inlmath]

Homogene diferencijalne jednadžbe

Postod eseper » Utorak, 05. Novembar 2013, 12:25

Evo zadatka
Odrediti rješenje homogene jednadžbe:
[dispmath]\left(y'-\frac{y}{x}\right)\mathrm{arctg}\frac{y}{x}=1[/dispmath]
Formule za homogene jednadžbe su:
[inlmath]u=\frac{y}{x}\\
y'=u'x+u\\
\mathrm dy=x\,\mathrm du+u\,\mathrm dx[/inlmath]
s varijacijama na temu :)
[dispmath](1)\;\left(u'x+u-u\right)\:\mathrm{arctg}\:u=1[/dispmath][dispmath](2)\;u'x\:\mathrm{arctg}\:u=1[/dispmath][dispmath](3)\;\frac{\mathrm du}{\mathrm dx}x\:\mathrm{arctg}\:u=1[/dispmath][dispmath]\cdots[/dispmath]
i kao konačno rješenje ispadne
[dispmath]\frac{y}{x}\mathrm{arctg}\frac{y}{x}-\frac{1}{2}\ln\left(x^2+y^2\right)=\ln c[/dispmath]
Mi smo na nastavi ostavili tako, a može li se još dodatno srediti... čini mi se da i nije zgodno :)

Zbog čega u koraku [inlmath](1)[/inlmath] nismo primjenili pravilo [inlmath]y'=\frac{\mathrm dy}{\mathrm dx}[/inlmath] ? Je li možda to pravilo rezervirano samo za separirane diferencijalne jednadžbe te ga se u drugim vrstama ne smije koristiti, već npr. ovde treba samo koristiti ove formule sa [inlmath]u[/inlmath]?
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Zahvalio se: 342 puta
Pohvaljen: 51 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Homogene diferencijalne jednadžbe

Postod Daniel » Utorak, 05. Novembar 2013, 15:50

eseper je napisao:[dispmath]\frac{y}{x}\mathrm{arctg}\frac{y}{x}-\frac{1}{2}\ln\left(x^2+y^2\right)=\ln c[/dispmath]
Mi smo na nastavi ostavili tako, a može li se još dodatno srediti... čini mi se da i nije zgodno :)

Može se još dodatno srediti. Ne znam zašto ste na desnoj strani ostavili [inlmath]\ln c[/inlmath], kad već to niste iskoristili za dalje sređivanje izraza. Umesto njega ste mogli samo da stavite [inlmath]c[/inlmath], a ovako mi to izgleda kao neki međukorak koji nije dalje iskorišćen.
Prebacimo [inlmath]\frac{1}{2}\ln(x^2+y^2)[/inlmath] na desnu stranu:
[dispmath]\frac{y}{x}\mathrm{arctg}\frac{y}{x}=\frac{1}{2}\ln\left(x^2+y^2\right)+\ln c[/dispmath][dispmath]\frac{y}{x}\mathrm{arctg}\frac{y}{x}=\ln\sqrt{x^2+y^2}+\ln c[/dispmath][dispmath]\frac{y}{x}\mathrm{arctg}\frac{y}{x}=\ln\left(c\sqrt{x^2+y^2}\right),\quad c>0[/dispmath]
i to je to, mislim da se dalje nema tu šta više sređivati.

eseper je napisao:Zbog čega u koraku [inlmath](1)[/inlmath] nismo primjenili pravilo [inlmath]y'=\frac{\mathrm dy}{\mathrm dx}[/inlmath] ?

Odgovor na to pitanje si možeš sam dati ako pokušaš da primeniš to pravilo. :)
[dispmath]\left(\frac{\mathrm dy}{\mathrm dx}-\frac{y}{x}\right)\mathrm{arctg}\frac{y}{x}=1[/dispmath][dispmath]\frac{\mathrm dy}{\mathrm dx}-\frac{y}{x}=\frac{1}{\mathrm{arctg}\frac{y}{x}}\quad /\cdot\frac{\mathrm dx}{y}[/dispmath][dispmath]\frac{\mathrm dy}{y}-\frac{\mathrm dx}{x}=\frac{\mathrm dx}{y\cdot\mathrm{arctg}\frac{y}{x}}[/dispmath]
I? Šta ćeš sad dalje s tim? :) Ne ide. :nene:

eseper je napisao:Je li možda to pravilo rezervirano samo za separirane diferencijalne jednadžbe te ga se u drugim vrstama ne smije koristiti, već npr. ovde treba samo koristiti ove formule sa [inlmath]u[/inlmath]?

Tako je. :mhm:
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod eseper » Utorak, 05. Novembar 2013, 19:11

[dispmath]\left(y^2-2xy\right)\mathrm dx+x^2\mathrm dy=0[/dispmath]
2/3 sam rješio, dobio sam
[dispmath]\ln x+\ln c=\ln u-\ln (u-1)[/dispmath][dispmath]\cdots[/dispmath][dispmath]xc=\frac{u}{u-1}[/dispmath]
i sada još umjesto [inlmath]u[/inlmath] napisati [inlmath]\frac{y}{x}[/inlmath] i rješenje, međutim nije mi jasno zašto je kod nekih zadataka izražen [inlmath]x[/inlmath] kao konačno rješenje, a kod nekih [inlmath]y[/inlmath]. Kako se to određuje, postoji li neko pravilo ili jednostavno gledati što je zgodnije od toga za izraziti? Kako bi išlo konačno rješenje ovog zadatka?
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Zahvalio se: 342 puta
Pohvaljen: 51 puta

• +1

Postod Daniel » Utorak, 05. Novembar 2013, 20:09

Zaboravio si apsolutne vrednosti:[dispmath]\ln\left|x\right|+\ln c=\ln\left|u\right|-\ln\left|u-1\right|[/dispmath][dispmath]\cdots[/dispmath][dispmath]\left|xc\right|=\left|\frac{u}{u-1}\right|[/dispmath]
eseper je napisao:međutim nije mi jasno zašto je kod nekih zadataka izražen [inlmath]x[/inlmath] kao konačno rješenje, a kod nekih [inlmath]y[/inlmath]. Kako se to određuje, postoji li neko pravilo ili jednostavno gledati što je zgodnije od toga za izraziti?

Bitno je samo da u rešenju ne figuriše nijedan od izvoda funkcije [inlmath]y[/inlmath]. A to, da li ćeš rešenje napisati u eksplicitnom obliku, tj. [inlmath]y=f\left(x\right([/inlmath], ili u implicitnom, to je manje bitno. I kad je rešenje napisano u implicitnom obliku, kao jednačina u kojoj figurišu samo [inlmath]x[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath], ta jednačina opet predstavlja neku krivu u koordinatnom sistemu (ili familiju krivih, ako figuriše i konstanta), a to je ono što je trebalo odrediti.

eseper je napisao:Kako bi išlo konačno rješenje ovog zadatka?

[dispmath]\left|xc\right|=\left|\frac{\frac{y}{x}}{\frac{y}{x}-1}\right|[/dispmath][dispmath]\left|xc\right|=\left|\frac{y}{y-x}\right|[/dispmath][dispmath]\left|y\right|=\left|cx\left(y-x\right)\right|[/dispmath][dispmath]y=\pm cx\left(y-x\right)[/dispmath][dispmath]y=\pm cxy\mp cx^2[/dispmath][dispmath]y\mp cxy=\mp cx^2[/dispmath][dispmath]y\pm cxy=\pm cx^2[/dispmath][dispmath]y\left(1\pm cx\right)=\pm cx^2[/dispmath][dispmath]y=\frac{\pm cx^2}{1\pm cx}[/dispmath][dispmath]y=\frac{\pm cx^2}{\pm c\left(x\pm \frac{1}{c}\right)}[/dispmath][dispmath]y=\frac{x^2}{x\pm \frac{1}{c}}[/dispmath][dispmath]y=\frac{x^2}{x+c}[/dispmath]
Ovakav oblik rezultata jeste zgodan, jer se iz njega vidi da je jedno od mogućih rešenja čak i [inlmath]y=x[/inlmath] (za [inlmath]c=0[/inlmath]), ali mislim da uopšte nema potrebe da ovoliko „glancaš“ rezultat kô što sam ja sad činio, :) verujem da bi ti priznali i da si ostavio implicitni oblik, [inlmath]y=\pm cx\left(y-x\right)[/inlmath]. ;)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na DIFERENCIJALNE JEDNAČINE