Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA KOMPLEKSNA ANALIZA

i^i

[inlmath]e^{i\varphi}=\cos\varphi+i\sin\varphi[/inlmath]
  • +1

i^i

Postod John Bistri » Nedelja, 25. Avgust 2013, 13:09

Zdravo, ja sam srednjoskolac ali nasao sam kod mog prijatelja inace studenta jedan zanimljiv zadatak, iz oblasti kompleksnih brojeva, koji nisam mogao resit.Zadatak glasi

Odrediti
[dispmath]i^i[/dispmath]

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: i^i

Postod Daniel » Nedelja, 25. Avgust 2013, 13:32

Zdravo, zaista zanimljiv zadatak i priznajem da nisam dosad viđao ovako nešto. :)
Ali, to ne bi trebalo da bude problem za rešavanje, ako se [inlmath]i[/inlmath] napiše u eksponencijalnom obliku:
[dispmath]i=e^{i\left(\frac{\pi}{2}+2k\pi\right)},\quad k\in\mathbb{Z}[/dispmath]
Tada je
[dispmath]i^i=\left[e^{i\left(\frac{\pi}{2}+2k\pi\right)}\right]^i=e^{i\left(\frac{\pi}{2}+2k\pi\right)\cdot i}=e^{-\left(\frac{\pi}{2}+2k\pi\right)}=e^{-\frac{\pi}{2}-2k\pi}=e^{-\frac{\pi}{2}+2k\pi},\quad k\in\mathbb{Z}[/dispmath]
Znači, dobija se realan broj. Za [inlmath]k=0[/inlmath] on iznosi [inlmath]e^{-\frac{\pi}{2}}\approx 0,2079[/inlmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na KOMPLEKSNA ANALIZA