Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA KOMPLEKSNA ANALIZA

Kompleksne jednadžbe

[inlmath]e^{i\varphi}=\cos\varphi+i\sin\varphi[/inlmath]

Re: Srediti izraz

Postod eseper » Utorak, 06. Avgust 2013, 16:06

Hvala obojici :) Pada li vam možda napamet što bi me još moglo dopasti uz kompleksni? Znači, uvijek bude neki preduvjet za rješavanje samog zadatka, primjerice kao u ovom dobiti [inlmath]C[/inlmath], ili kao u ovom dobiti rješenje sustava... Uz dijeljenje, kao u zadatku poviše, može me još dopasti na primjer pomnožiti neke izraze ili možda potencirati, korjenovati... što bi se još moglo ubaciti u takav zadatak? Ima li ideja? :mrgreen:
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Zahvalio se: 342 puta
Pohvaljen: 51 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod eseper » Utorak, 06. Avgust 2013, 16:57

U međuvremenu evo sljedećeg na provjeru:
[dispmath]\left[z+\left(\sqrt{3}+i\right)^6\right]^3=\frac{(i-1)^4}{(i+1)^3+\Im(i+1)^3}[/dispmath]

[inlmath]*\left(\sqrt{3}+i\right)^6=-64[/inlmath]
[inlmath]*(i-1)^4=-4[/inlmath]
[inlmath]*(i+1)^3=2i-2[/inlmath]
[inlmath]*\Im(i+1)^3=2[/inlmath]

[dispmath][z+64]^3=\frac{-4}{2i}[/dispmath]
[inlmath][z+64]^3=-2i\quad /\sqrt[3]{}[/inlmath]
[dispmath]z+64=\sqrt[3]{-2i}[/dispmath][dispmath]z=\sqrt[3]{-2i} -64[/dispmath][dispmath]r=2[/dispmath][dispmath]\mathrm{tg}\:\phi=\mathrm{tg}\frac{-2}{0}=\infty=\frac{3\pi}{2}[/dispmath][dispmath]z=\sqrt[3]{2}\left(\cos\frac{\frac{3\pi}{2}+2k\pi}{3}+i\sin\frac{\frac{3\pi}{2}+2k\pi}{3}\right)-64[/dispmath][dispmath]z=\sqrt[3]{2}\left(\cos\frac{3\pi+4k\pi}{6}+i\sin\frac{3\pi+4k\pi}{6}\right)-64[/dispmath][dispmath]k=0,1,2.[/dispmath]
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Utorak, 06. Avgust 2013, 18:22

eseper je napisao:Hvala obojici :) Pada li vam možda napamet što bi me još moglo dopasti uz kompleksni? Znači, uvijek bude neki preduvjet za rješavanje samog zadatka, primjerice kao u ovom dobiti [inlmath]C[/inlmath], ili kao u ovom dobiti rješenje sustava... Uz dijeljenje, kao u zadatku poviše, može me još dopasti na primjer pomnožiti neke izraze ili možda potencirati, korjenovati... što bi se još moglo ubaciti u takav zadatak? Ima li ideja? :mrgreen:

Ovo pitanje je teže i od najtežeg zadatka. :P Šalu na stranu, vrlo je nezahvalno ovde nabrajati šta ti sve može pasti, jer možda ti mi ovde nabrojimo pet stvari a na ispitu ti dođe nešto šesto... :P Najsigurnije ti je da pogledaš zadatke iz prethodnih rokova, mislim da će ti to biti najpouzdaniji odgovor na tvoje pitanje. ;)
Možda Milovan ili još neko bude malo rečitiji, :) ali od mene – toliko. :P

eseper je napisao:U međuvremenu evo sljedećeg na provjeru:
[dispmath]\left[z+\left(\sqrt{3}+i\right)^6\right]^3=\frac{(i-1)^4}{(i+1)^3+Im(i+1)^3}[/dispmath][dispmath]\cdots[/dispmath][dispmath][z{\color{red}+}64]^3=\frac{-4}{2i}[/dispmath]

Umesto plusa treba minus, lepo si bio dobio da ti je [inlmath]\left(\sqrt 3+i\right)^6={\color{red}-}64[/inlmath], ali si ovde pogrešno uvrstio.

eseper je napisao:[inlmath][z+64]^3={\color{red}-}2i\quad /\sqrt[3]{}[/inlmath]

:wrong: [inlmath]\frac{-4}{2i}=\frac{-2}{i}=\frac{-2}{i}\cdot\frac{i}{i}=\frac{-2i}{i^2}=\frac{-2i}{-1}=2i[/inlmath]
Dakle, [inlmath]2i[/inlmath], bez minusa.

eseper je napisao:[dispmath]\mathrm{tg}\:\phi={\color{red}\mathrm{tg}\frac{-2}{0}=\infty=\frac{3\pi}{2}}[/dispmath]

*PUNISH* Već sam ti bio napisao da takve jednakosti nisu tačne, na šta si odgovorio Lako ćemo za to... :P

[inlmath]\phi\ne\frac{-2}{0}[/inlmath], tj. [inlmath]\mathrm{tg}\:\phi\ne\mathrm{tg}\frac{-2}{0}[/inlmath] :!:

Pravilno je [inlmath]\mathrm{tg}\:\phi=\frac{\Im\left(z\right)}{\Re\left(z\right)}[/inlmath], a ne [inlmath]\phi=\frac{\Im\left(z\right)}{\Re\left(z\right)}[/inlmath] :!:
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod eseper » Utorak, 06. Avgust 2013, 18:39

Daniel je napisao:Najsigurnije ti je da pogledaš zadatke iz prethodnih rokova, mislim da će ti to biti najpouzdaniji odgovor na tvoje pitanje. ;)

Sve sam pogledao i većinom rješio, samo uvijek se nešto novo pojavi. Zato sam i pitao ima li ko ideja :) Nadam se da se nema što novog za izmisliti osim ovoga do sada :D

Što se tiče zadatka
Umjesto [inlmath]-[/inlmath] sam napisao [inlmath]+[/inlmath] u zadatku, tako da je točno:
[dispmath]\left[z-\left(\sqrt{3}+i\right)^6\right]^3=\frac{(i-1)^4}{(i+1)^3+\Im(i+1)^3}[/dispmath]
Pa je onda ipak točno
[dispmath][z+64]^3=2i[/dispmath]
bez minusa desno, to sam stvarno bio falio :) Samim tim kut neće biti [inlmath]\frac{3\pi}{2}[/inlmath] nego [inlmath]\frac{\pi}{2}[/inlmath]...

Daniel je napisao: *PUNISH* Već sam ti bio napisao da takve jednakosti nisu tačne, na šta si odgovorio Lako ćemo za to... :P

:facepalm: Zaslužio sam :tuctuc: :|
Neće se ponoviti :mrgreen:
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod blake » Utorak, 06. Avgust 2013, 21:59

ej evo i mene malo
sve vas kužin <3
:lol:
blake  OFFLINE

Zahvalio se: 127 puta
Pohvaljen: 96 puta

• +2

Postod Milovan » Utorak, 06. Avgust 2013, 22:48

eseper je napisao:Hvala obojici :) Pada li vam možda napamet što bi me još moglo dopasti uz kompleksni? Znači, uvijek bude neki preduvjet za rješavanje samog zadatka, primjerice kao u ovom dobiti C, ili kao u ovom dobiti rješenje sustava... Uz dijeljenje, kao u zadatku poviše, može me još dopasti na primjer pomnožiti neke izraze ili možda potencirati, korjenovati... što bi se još moglo ubaciti u takav zadatak? Ima li ideja? :mrgreen:

Nisam baš pristalica tipskog razmišljanja pa ni ja neću biti rečitiji od Daniela, ali... U principu iz ove (kao i svake druge) oblasti možeš smisliti tonu atipičnih zadataka... Ako želiš, mogu da ti naređam niz takvih... No, kako se radi o gradivu za ispit najbolje da sam proceniš moguću širinu zahteva- kako i Daniel reče, pre svega na osnovu ranijih rokova. Neke jednostavnije zadatke za vežbu svakako možeš naći i na ovom potforumu (kompleksna analiza), pa proceni da li tu za tebe ima nečeg novog.

Ono što se može reći s velikom sigurnošću jeste to da se svi ti zadaci (nekad upakovani u složeniju formu) mogu svesti na nabrojano- na poznavanje operacija sa kompleksnim brojevima... Množenje, sabiranje, oduzimanje, deljenje, stepenovanje, prevođenje u trigonometrijsku, eksponencijalnu formu itd, itd. Dobar deo zadataka gde je nepoznato [inlmath]z[/inlmath] se u principu može rešiti smenom [inlmath]z=x+iy[/inlmath] i daljim pojednostavljenjem polaznog tvrđenja ili jednačine...

Dakle, sve da ti na ispitu daju zadatak sa kojim se do sada nisi sretao- principi za njegovo rešavanje su vrlo verovatno isti ili krajnje slični onim koje već poznaješ i svakako se u krajnjem smislu svode na baratanje sa osobinama kompleksnih brojeva. :D
Korisnikov avatar
Milovan  OFFLINE

Zahvalio se: 356 puta
Pohvaljen: 704 puta

Postod eseper » Utorak, 06. Avgust 2013, 23:14

Tako i sam razmišljam :) U principu, uvijek se pojavi kompleksni u kojem najčešće treba srediti izraze, a potom ih grupirati i ako postoji, kao u onom sa [inlmath]C[/inlmath], rješiti neke uvjete, sustave i slično. Lani se, eto, pojavilo dijeljenje kompleksnih brojeva, a ovaj put bi moglo npr. množenje. Ali, praktički, ovi tipovi se rješavaju na istu shemu tako da ne može doći nešto lijevo :)
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod eseper » Sreda, 07. Avgust 2013, 20:13

Ok, ajmo na sljedeći:
[dispmath]\frac{Qz^7+(1+i)z^5-\left(i+\sqrt{3}\right)z^2+\left(2\sqrt{3}i-2\right)z-\left(1+\sqrt{3}\right)+\sqrt{3}i-i}{2i^{5448}z^6}=1[/dispmath]
gdje je

[dispmath]Q= \frac{\cos\frac{19\pi}{12}-i\sin\frac{19\pi}{12}}{\cos\frac{13\pi}{12}-i\sin\frac{13\pi}{12}}[/dispmath]

[dispmath]Q=\cos\left(\frac{19\pi}{12}-\frac{13\pi}{12}\right)+i\sin\left(\frac{19\pi}{12}-\frac{13\pi}{12}\right)=\cos\frac{\pi}{2}+i\sin\frac{\pi}{2}=i[/dispmath]
[dispmath]i^{5448}=i^0=1[/dispmath]
Ovako, ja neću pisati cijeli postupak sređivanja jer bi itekako potrajalo, pa to ostavljam dobrovoljcu. Što se mene tiče, nakon polusatnog sređivanja dobio sam sljedeće:
[dispmath]iz^5\left[z^2+2i+(1-i)\right]-\left(i+\sqrt{3}\right)\left[z^2{\color{red}-}2i+(1-i)\right]=0[/dispmath]
Minus mi je crven jer ni pod razno na to mjesto nisam mogao "staviti" plus (što bi trebalo da se taj izraz u uglatim zagradama može izlučiti, odnosno da se slaže s prvim izrazom u uglatim zagradama). Prekontrolirao sam 2 puta i jednostavno mislim da je to greška sastavljača. Zato sam i postavio zadatak ovdje...

Evo samo nekoliko izraza koji će se pojaviti, da olakšam onome ko bude rješavao:

* [dispmath]\frac{2\sqrt{3}i-2}{i+\sqrt{3}}=\frac{2\sqrt{3}i-2}{i+\sqrt{3}} \frac{i-\sqrt{3}}{i-\sqrt{3}}=2i[/dispmath]
* [dispmath]\frac{1+\sqrt{3}-\sqrt{3}i+i}{i+\sqrt{3}}=\frac{1+\sqrt{3}-\sqrt{3}i+i}{i+\sqrt{3}} \frac{i-\sqrt{3}}{i-\sqrt{3}}=1-i[/dispmath]
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod Daniel » Sreda, 07. Avgust 2013, 21:54

Prvo, u jednačini
eseper je napisao:[dispmath]iz^5\left[z^2+2i+(1-i)\right]-\left(i+\sqrt{3}\right)\left[z^2{\color{red}-}2i+(1-i)\right]=0[/dispmath]

na oba mesta gde stoji [inlmath]2i[/inlmath] fali ti još i [inlmath]z[/inlmath].

E sad, imaš grešku kod izračunavanja [inlmath]Q[/inlmath]. Prevideo si da u izrazu za [inlmath]Q[/inlmath],
[dispmath]Q=\frac{\cos\frac{19\pi}{12}{\color{red}-}i\sin\frac{19\pi}{12}}{\cos\frac{13\pi}{12}{\color{red}-}i\sin\frac{13\pi}{12}}[/dispmath]
i u brojiocu i u imeniocu imaš minuse. To znači da u tom izrazu ne smemo jednostavno da od argumenta koji se pojavljuje u brojiocu oduzmemo argument koji se pojavljuje u imeniocu, već taj izraz moramo napisati u takvom obliku gde će argument sinusa i kosinusa biti negativan:
[dispmath]Q=\frac{\cos\frac{-19\pi}{12}+i\sin\frac{-19\pi}{12}}{\cos\frac{-13\pi}{12}+i\sin\frac{-13\pi}{12}}[/dispmath]
i tek sada smemo da oduzmemo argumente, pa će [inlmath]Q[/inlmath] biti jednako
[dispmath]Q=\cos\left(\frac{-19\pi}{12}+\frac{13\pi}{12}\right)+i\sin\left(\frac{-19\pi}{12}+\frac{13\pi}{12}\right)=\cos\left(-\frac{\pi}{2}\right)+i\sin\left(-\frac{\pi}{2}\right)=\cos\frac{\pi}{2}-i\sin\frac{\pi}{2}=-i[/dispmath]
Međutim, posle ove ispravke dobije se jednačina u kojoj problem predstavlja onaj slobodan član:
[dispmath]-\left(z^2-2iz-1+i\right)iz^5-\left(i+\sqrt 3\right)\left(z^2-2iz{\color{red}+}1{\color{red}-}i\right)=0[/dispmath]
Moguće da sam i ja nešto prevideo u računu, mada sam prešao ceo postupak nekoliko puta... Proveri da li si dobro prepisao taj deo zadatka...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod eseper » Sreda, 07. Avgust 2013, 22:04

U [inlmath]Q[/inlmath] je ipak plus (a na kraju je tako i izračunato). Totalno me izludio ovaj zadatak :besan: pa sam vjerojatno zbog toga stavio i minus ovde na forumu. Stvarno se izvinjavam, ne trebaš sada računati, proći ću sutra opet sve po 4. put... :crazy:
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

PrethodnaSledeća

Povratak na KOMPLEKSNA ANALIZA