Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA KOMPLEKSNA ANALIZA

Kompleksna jednačina

[inlmath]e^{i\varphi}=\cos\varphi+i\sin\varphi[/inlmath]

Kompleksna jednačina

Postod stevan95 » Sreda, 20. Avgust 2014, 20:49

Imam ovde jednu kompleksnu jednačinu usled čijeg sam rešavanja dobio dve nepoznate na kraju postupka, pa me zanima da li sam išao dobrim putem.

[dispmath]z-\overline{z}=4-2i-|z-i|[/dispmath]

Ovde važi:
[dispmath]z=x+iy \\ \overline{z}=x-iy \\ |z-i|=|x+iy-i|=\sqrt{x^2+(y-1)^2}[/dispmath]

Ako je ovo dobro, ispisaću ostatak zadatka, da lociramo grešku.
Uključite logiku i uživajte u matematici! :D
stevanpetrov.wordpress.com
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 166 puta
Pohvaljen: 71 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Kompleksna jednačina

Postod Daniel » Sreda, 20. Avgust 2014, 20:54

Sve OK. :correct: Može dalje. :)

Možda da napišeš samo taj poslednji korak koji si dobio, budući da se kod kompleksnog računa vrlo često i jednačina s dve nepoznate, rastavljanjem na realni i na imaginarni deo, može rešiti. :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod stevan95 » Utorak, 26. Avgust 2014, 10:16

Dobio sam ovo:
[dispmath]-x^2-5y^2-6y+10+i(-16y-16)=0[/dispmath]
Mislim da sam jednom davno imao ovakav zadatak na Matemaniji i da mi je neko rekao da realni i imaginarni deo treba da budu jednaki nuli. Ali kod ovog zadatka mi baš i nije jasno šta bih radio sa dve nepoznate u realnom delu. :)
Uključite logiku i uživajte u matematici! :D
stevanpetrov.wordpress.com
Korisnikov avatar
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 166 puta
Pohvaljen: 71 puta

• +1

Postod Daniel » Sreda, 27. Avgust 2014, 14:14

stevan95 je napisao:Dobio sam ovo:
[dispmath]-x^2-5y^2-6y+10+i(-16y-16)=0[/dispmath]
Mislim da sam jednom davno imao ovakav zadatak na Matemaniji i da mi je neko rekao da realni i imaginarni deo treba da budu jednaki nuli.

Upravo tako, ovu nulu s desne strane možeš napisati kao [inlmath]0+i0[/inlmath], tj.
[dispmath]-x^2-5y^2-6y+10+i\left(-16y-16\right)=0+i0[/dispmath]
i onda izjednačiš realne i imaginarne delove i dobiješ sistem od dve jednačine s dve nepoznate:
[dispmath]-x^2-5y^2-6y+10=0\\
-16y-16=0[/dispmath]
stevan95 je napisao:Ali kod ovog zadatka mi baš i nije jasno šta bih radio sa dve nepoznate u realnom delu. :)

Pošto iz druge jednačine nađeš koliko je [inlmath]y[/inlmath], samo tu vrednost uvrstiš u prvu jednačinu i svedeš je na jednačinu s jednom nepoznatom, [inlmath]x[/inlmath]... :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na KOMPLEKSNA ANALIZA