Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA KOMPLEKSNA ANALIZA

Resiti kompleksnu jednacinu

[inlmath]e^{i\varphi}=\cos\varphi+i\sin\varphi[/inlmath]

Resiti kompleksnu jednacinu

Postod Zarkom » Utorak, 29. Oktobar 2019, 01:23

Zdravo meni je ovo prvi post ovde tako da se izvinjavam ako ima nekih gresaka.
Zadatak kaze resiti jednacinu ako [inlmath]Z[/inlmath] pripada skupu kompleksnih brojeva:
[dispmath](Z-1)^3=i\cdot(Z+i)^3[/dispmath] E sad ja sam izrazio [inlmath]i[/inlmath] i dobio:
[dispmath]\sqrt[3]i=\frac{z-1}{z+i}[/dispmath] [inlmath]i[/inlmath] sam preveo u trigonometrijski oblik i nasao 3 resenja za [inlmath]i[/inlmath] preko moavrove formule:
[dispmath]W_0=\left(\cos\frac{\pi}{6}+i\sin\frac{\pi}{6}\right)=\frac{\sqrt3}{2}+i\frac{1}{2},\quad k=0\\
W_1=\left(\cos\frac{5\pi}{6}+i\sin\frac{5\pi}{6}\right)=-\frac{\sqrt3}{2}+i\frac{1}{2},\quad k=1\\
W_2=\left(\cos\frac{3\pi}{2}+i\sin\frac{3\pi}{2}\right)=-i,\quad k=2[/dispmath] Onda sam pokusao da svako od ovih resenja uvrstim u gornju jednacinu i nadjem [inlmath]Z[/inlmath] za svaki slucaj ali dobijam neku jednacinu sa dve nepoznate koju ne mogu da resim nakon sto izjednacim realni sa realnim i imaginarni sa imaginarnim
Za prvi slucaj dobijam:
[dispmath]\sqrt3\cdot(x+1)+y\cdot(2y-3)=2\\
x\cdot(3-4y)+y\cdot\left(2+\sqrt3\right)=-1[/dispmath] Zanima me ima li drugih nacina da se resi ovaj zadatak i da li je ovaj moj postupak do ovde uopste dobar.
Zarkom  OFFLINE

Zahvalio se: 4 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Resiti kompleksnu jednacinu

Postod Daniel » Utorak, 29. Oktobar 2019, 03:01

Zarkom je napisao:Zdravo meni je ovo prvi post ovde tako da se izvinjavam ako ima nekih gresaka.

Zdravo. Eh kad bi svi ovako postavljali pitanja, bilo bi milina voditi ovaj forum. :thumbup:

Ideja ti je sasvim dobra, samo nisi dobio ispravne jednačine za prvi slučaj, negde imaš grešku u računu. Za prvi slučaj treba da se dobije
[dispmath]x-1=\frac{\sqrt3}{2}x-\frac{1}{2}(y+1)\\
y=\frac{1}{2}x+\frac{\sqrt3}{2}(y+1)[/dispmath] a to se onda malo sredi i dobije se linearni sistem koji se vrlo lako reši.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Zarkom » Utorak, 29. Oktobar 2019, 11:30

Hvala vam puno video sam gresku.
Nemam vremena sad ali kasnije cu ceo zadatak da uradim odakle sam stao i saljem resenja koja sam dobio.
Zarkom  OFFLINE

Postod Zarkom » Sreda, 30. Oktobar 2019, 18:17

Izvini na zakasnjenju pokusao sam opet da resim ali opet negde zapnem evo sta dobijam od pocetka za prvi slucaj imamo:
[dispmath]\frac{\sqrt3}{2}+i\frac{1}{2}=\frac{x+iy-1}{x+iy+i}[/dispmath] Sad samo cu da posmatram deo sa desne strane pa kad dobijem imaginarni i realni deo izjednacicu ga sa levim imamo:
[dispmath]\frac{x-1+iy}{x+i(y+1)}\cdot\frac{x-i(y+1)}{x-i(y+1)}=\frac{(x-1+iy)\cdot(x-iy-i)}{x^2+(y+1)^2}=[/dispmath][dispmath]=\frac{x^2\cancel{-ixy}-ix-x+iy+i\cancel{+ixy}+y^2+y}{x^2+y^2+2y+1}=\frac{x^2+y^2+y-x+i(-x+y+1)}{x^2+y^2+2y+1}[/dispmath] Onda kad izjednacim sa desnim dobijam sistem od dve jednacine:
[dispmath]\frac{\sqrt3}{2}=\frac{x^2+y^2+y-x}{x^2+y^2+2y+1}[/dispmath][dispmath]\frac{1}{2}=\frac{-x+y+1}{x^2+y^2+2y+1}[/dispmath] E sad ako mi je ovo do ovde tacno mislim da ovde imam problem jer kad sredim te jednacine dobijam za prvu:
[dispmath]x^2\left(2-\sqrt3\right)+y^2\left(2-\sqrt3\right)+y\left(2-2\sqrt3\right)-\sqrt3=0[/dispmath] A za drugu:
[dispmath]x^2+y^2+2x-1=0[/dispmath] I tu stanem pokusavao sam da pomnozim drugu sa dva i da saberem sa prvom da izgubim ove kvadrate al tada imam jednu jednacinu sa dve nepoznate.
Zarkom  OFFLINE

• +2

Postod Corba248 » Sreda, 30. Oktobar 2019, 19:23

Pod pretpostavkom da ti je dobra prva jednačina, nema potrebe da imenilac razlomka sa desne strane nameštaš na realan broj. Samo obe strane pomnožiš tim imeniocem i izjednačiš realne i imaginarne delove.
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 37 puta
Pohvaljen: 352 puta

Postod Zarkom » Sreda, 30. Oktobar 2019, 20:07

Hvala nisam se uopste setio da samo pomnozim imenilac i odma izjednacim ukomplikovao sam nacisto sad sam dobio jednacine koje je Daniel dobio i kad sam ih resio dobio sam za prvi slucaj:
[dispmath]Z_0=\frac{-1-\sqrt3}{2}+i\frac{1+\sqrt3}{2}[/dispmath]
Zarkom  OFFLINE

Postod Zarkom » Sreda, 30. Oktobar 2019, 20:35

Za drugi i treci slucaj sam dobio:
[dispmath]Z_1=\frac{-1+\sqrt3}{2}+i\frac{1-\sqrt3}{2}[/dispmath][dispmath]Z_2=1-i[/dispmath]
Zarkom  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Sreda, 30. Oktobar 2019, 23:35

Potvrđujem tačnost rešenja. :correct:
Čak, može se i izbeći rešavanje sistema jednačina ako se [inlmath]z[/inlmath] ne razloži kao [inlmath]x+iy[/inlmath], već ako se ostavi takvo kakvo jeste – kao [inlmath]z[/inlmath] – i onda rešava jedna jednačina po [inlmath]z[/inlmath]:
[dispmath]\frac{\sqrt3}{2}+i\frac{1}{2}=\frac{z-1}{z+i}\\
\left(\sqrt3+i\right)(z+i)=2z-2\\
\left(\sqrt3-2+i\right)z=-1-i\sqrt3\\
z=\cdots[/dispmath] I onda tu ima malo sređivanja, malo racionalizacije, ali se ne dobija sistem jednačina.

Postupak se može još malo i ubrzati ako se prvi i drugi slučaj objedine, čime dobijamo
[dispmath]\pm\frac{\sqrt3}{2}+i\frac{1}{2}=\frac{z-1}{z+i}\\
\cdots\\
\left(\pm\sqrt3-2+i\right)z=-1\mp i\sqrt3\\
z=\cdots[/dispmath] Dakle, ovime „jednim udarcem ubijamo dve muve“, nakon čega je ostalo samo još odraditi rešenje za treći slučaj. Ipak, ovaj način ne preporučujem ako nisi vičan baratanju s [inlmath]\pm[/inlmath] i [inlmath]\mp[/inlmath], jer lako može doći do greške. Možeš uraditi ovako za probu, pa videti da li ti ovaj način leži.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Zarkom » Četvrtak, 31. Oktobar 2019, 16:44

Da mi nismo ni morali da pisemo dve jednacine mogli smo [inlmath]z[/inlmath] da ostavimo i odma da racunamo sto je opet kraci postupak. Probao sam da racunam sa [inlmath]+[/inlmath] i [inlmath]-[/inlmath] zajedno i definitivno mislim da bih se zbunio negde. Razumem ideju ovim skratimo postupak ali ja bih definitvno napravio gresku na ispitu.
Mi bismo u stvari mogli i ako bi bilo 3 kompleksne jednacine koje se razlikuju samo po znaku mogli sa 3 znaka da radimo :D ? Al sumnjam da bih ih tim postupkom dobro odradio ali svakako treba da se zna svaki nacin na koji mozemo da resimo zadatak.
Zarkom  OFFLINE

Povratak na KOMPLEKSNA ANALIZA