Dijeljenje polinoma

PostPoslato: Četvrtak, 08. Decembar 2016, 18:01
od MilosNinkovic99
Zadatak glasi:
Dijeljenjem polinoma [inlmath]x^4+2x^3-3x^2+5x-17[/inlmath] sa polinomom [inlmath]x^2+2x+1[/inlmath] dobije se količnik [inlmath]Q(x)[/inlmath] i ostatak [inlmath]R(x)[/inlmath]. Zbir kvadrata korijena polinoma [inlmath]Q(x)[/inlmath] i [inlmath]R(x)[/inlmath] je?
Ponuđeni odgovori su [inlmath]a)\;9[/inlmath], [inlmath]b)\;19[/inlmath], [inlmath]c)\;29[/inlmath].
Izračunao sam da je količnik polinoma [inlmath]x^2-4[/inlmath] sa ostatkom [inlmath]13x-13[/inlmath] (nadam se da sam dobro podijelio), ali problem je što ne razumijem šta se misli pod "kvadrat korijena polinoma". Na koji način se to nalazi? Da li bi neko mogao da mi objasni?
Unaprijed hvala. :D

Re: Dijeljenje polinoma

PostPoslato: Četvrtak, 08. Decembar 2016, 18:26
od Daniel
Da, dobro si podelio. :correct:
Koreni polinoma [inlmath]P(x)[/inlmath] su one vrednosti [inlmath]x[/inlmath] za koje je [inlmath]P(x)=0[/inlmath].
Dakle, koren polinoma [inlmath]Ax+B[/inlmath] je [inlmath]x=-\frac{B}{A}[/inlmath].
Koreni polinoma [inlmath]Ax^2+Bx+C[/inlmath] su [inlmath]x_{1,2}=\frac{-B\pm\sqrt{B^2-4AC}}{2A}[/inlmath].
Itd...
Kvadrat korena polinoma, naravno, dobiješ kad vrednost tog korena kvadriraš... :)

PostPoslato: Četvrtak, 08. Decembar 2016, 18:32
od MilosNinkovic99
Hvala! :D
Znači da je u ovom slučaju konačno rješenje [inlmath]9[/inlmath]. :insane:

PostPoslato: Četvrtak, 08. Decembar 2016, 18:34
od Daniel
Tako je, [inlmath](-2)^2+2^2+1^2=9[/inlmath].